Oamenii spun că nu se gândesc să investească în acțiuni listate pe bursele globale pentru că le este frică să nu piardă bani, sau că e riscant, trebuie să se documenteze mai mult, e o activitate complicată, trebuie să știi ce faci, nu e pentru toată lumea, nu toată lumea poate să câștige, bursa poate să scadă cum a mai scăzut sau că toate cotațiile bursiere sunt prea sus….. etc. Motivele sunt multiple.
Modele de urmat – Warren Buffett
Există modele de succes la nivel global de investitori care rămân investiți pe perioade foarte lungi, au o abordare constantă legată de acțiuni și vorbesc des despre strategia lor investițională – unul dintre ei fiind bine cunoscutul Warren Buffett – el este chiar promotor și ambasador al investițiilor în acțiuni pe termen lung.
Întrebat de mulți de ce nu copiază toată lumea modelul lui de a investi, a spus că el prezintă un model în care te îmbogățești lent sau dublezi suma investită în 10 ani, în timp ce majoritatea investitorilor vor să se îmbogățească repede și au expectații de randament mult mai mare, uneori nerealist.
Randamentele burselor globale
Pentru a evalua nivelul de randament al burselor globale, putem să ne raportăm la un indice global – probabil cele mai cunoscute sunt Standard & Poors 500 și MSCI Global Index. Aceștia au o evoluție medie între 8-12% anualizată pe termen lung care este mult superioară unui cont de economii sau a unei obligațiuni.
*Sursa: Yahoo Finance
Chiar și așa mulți nu reușesc să obțină acest randament pentru că, pentru început, sunt speriați de volatilitatea burselor, sau altfel spus există o temere că acțiunile vor scădea și, in al doilea rând, atunci când investesc nu reușesc să rămână investiți destul de mult cât să se bucure de aceste randamente.
În realitate, volatilitatea pe termen scurt există, dar devine neimportantă când îți aloci un orizont de 5-10 ani și atunci când piețele scad e important să rămâi investit. Piețele la un moment dat vor scădea dar pe termen lung ele cresc cum arată și graficele istorice. Tot Warren Buffett face referire la acest comportament al investitorilor și anume că aceștia sunt stăpâniți de emoții și vând atunci când piețele scad, când în mod tehnic comportamentul ar trebui să fie exact cel opus – să cumpere atunci când piețele scad.
Acțiunile cresc pentru că profitul companiilor bune tinde să crească pe măsură ce companiile se dezvoltă. Acel profit se reflectă în aprecierea de capital a acțiunii. În cazul companiilor plătitoare de dividend aprecierea de capital se adaugă la o parte din profitul repartizat către deținătorul acțiunii.
Companiile care distribuie dividend sunt un alt argument pentru a rămâne investit pe termen lung. Dacă un investitor tranzacționează activ o acțiune care plătește dividend are mari șanse să rateze ziua de înregistrare care îți da dreptul alocării acestui dividend.
Pentru a putea să investești pe bursă, trebuie să-ți deschizi un cont de tranzacționare online. Deschiderea și procesul în care uploadezi datele personale online, documentul de identitate și dovada adresei de reședință alături de date legate de experiență și apetitul de risc durează doar 15 minute.
Îți recomandăm să încerci contul de investiții de la XTB deoarece poți începe cu ce sumă vrei tu întrucât nu există o sumă minimă ce trebuie depusă pentru deschiderea contului, iar tranzacțiile cu acțiuni și ETF-uri internaționale sunt cu zero comision.
Explorează cele mai bune conturi de tranzacționare pe bankata.ro
Acțiuni individuale și ETF-uri
Investiția într-un ETF de acțiuni sau într-un indice este cea care îți va da creșterea medie a pieței de 8-12% pe an . Această modalitate de învestire pariază pe un coș de acțiuni – cum ar fi 500 cele mai mari companii în cazul indicelui S&P 500 – fără cunoștințe legate de fiecare acțiune în parte, dar te bucuri de randamentul mediu. Cheia și aici e să rămâi investit pe termen lung și nu să speculezi prețul crezând că poți să nimerești perioadele de creștere și să le eviți pe cele de scădere. Nici cei mai experimentați traderi nu reușesc să facă acest lucru în mod constant, iar dacă ratezi o singură dată îți poate anula tot profitul acumulat până atunci.
Există posibilitatea să țintești un randament mai sus de media indicelui, investind în acțiuni individuale cu misiunea ca acestea să performeze mai bine decât indicele. În acest caz trebuie să ai cunoștințe în legătură cu fiecare acțiune, iar acest lucru necesită un efort suplimentar semnificativ cu rezultate potențial mai bune decât media, dar și potențial mai slabe.
Cum să parcurgem perioadele de scădere pe bursă
În cazul investițiilor de orice fel este bine cunoscut principiul să cumperi ieftin și să vinzi scump. Investitorii sunt emoționali și reacționează neașteptat, cel mai frecvent comportament al investitorilor pe bursă este că, atunci când piețele scad ei vând, iar atunci când piețele cresc ei cumpără, asta îi plasează exact în scenariul opus celui ideal, și anume cumpără scump și vând ieftin.
Așteptăm să vină perioade mai bune pentru investiții
În perioade de scădere, piețele sunt sub presiune pentru că există știri negative care împing cotațiile acțiunilor în jos. Această situație generează o oportunitate de cumpărare pentru că prețurile sunt mai jos, însă, în loc să se concentreze pe decizia de cumpărare, care ar beneficia de acest moment, investitorii se concentrează pe veștile proaste care au împins prețul în jos. În mod ideal ar trebui să ignorăm știrile negative care au influențat piața de acțiuni și să cumpărăm cotația de preț favorabilă, mizând pe o revenire pe termen lung.
În contrast, investitorii așteaptă ca datele sau contextul negativ să se atenueze sau să se îmbunătățească, moment în care descoperă că nivelul cotațiilor au crescut în linie cu veștile bune și se trezesc iar în situația în care cred că bursele sunt prea sus.
În mod psihologic, scăderile din portofoliu sau pierderile au un impact emoțional mult mai mare decât satisfacția momentului în care bursele generează profituri. În acele momente de disconfort mulți investitori cedează și vând sau nu intră în piață, chiar dacă prețurile sunt jos, tocmai din frica să nu genereze acea stare de disconfort asociată pierderii.
Așteptăm să scadă acțiunile pentru a cumpăra la niveluri de preț mai jos
Mulți investitori se bazează pe previziunea că vor cumpără mai jos sau că așteaptă ca piețele de acțiuni să scadă. În realitate, mișcările piețelor de acțiuni sunt greu de previzionat și e greu de spus dacă acțiunile vor crește sau vor scădea pe termen scurt. Singurul lucru pe care îl știm e că ele cresc pe termen lung dar nu știm cum evoluează de la zi la zi. Investitorii care au succes în piețele de acțiuni investesc când acțiunile sunt jos sau investesc constant și mențin pozițiile pe termen lung.
Acțiunile nu-mi aduc randament rapid, vând sau cumpăr altceva care crește
Mulți investitori asociază investițiile pe bursă cu o activitate intensă de vânzări și cumpărări într-o stare de euforie crescută așteptând câștigul viitor. Este în mare măsură comportamentul care îi face pe oameni să parieze la Cazino – cu alte cuvinte un pariu deghizat în decizie de investiții.
În contrast investitorii care au succes, știu să controleze această emoție specifică pariurilor și au răbdare pentru ca timpul să funcționeze în favoarea lor și lasă câștigurile să se compună de la an la an. Aceștia aleg câștigurile lente și sustenabile pe termen lung în detrimentul adrenalinei generate de cumpărări și vânzări dese.
În concluzie, investițiile în acțiuni sunt o formulă de a crește portofoliul dacă stăm investiți pe termen lung și începem cu convingere mare atunci când cunoaștem caracteristicele piețelor de acțiuni în care investim.
Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești brokerul potrivit pentru tine.
Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre brokerii afișați pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la broker, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.
Despre autor: Andrei Perianu este specialist în investiții și wealth management – investiții pentru începători ,investiții în real estate, piețe internaționale de capital , ETF-uri și fonduri mutuale. Articole sale au fost publicate în New Money, Profit.ro, bankata.ro, zf.ro.
Andrei Perianu 2022