X
Inteligență Financiară: Cum te Pregătești pentru Noul An Școlar?

Inteligență financiară pentru noul an școlar

În rândurile de mai jos vorbim pe șleau despre începerea școlii și despre cum putem să ne ajutăm de inteligența financiară ca să investim într-un mod cât se poate de sănătos în noile rechizite și haine. Știm și noi că cei mici vor în fiecare an ghiozdan nou, penar nou, adidași noi ? Oferă-i copilului tău tot ce-și dorește pentru un start școlar glorios! ?️

Ce presupune inteligența financiară?

Dacă ai un copil care acum pășește pentru prima oară la creșă, grădiniță sau școală, cu siguranță ai un milion de întrebări. Totodată, ai tendința de a cumpăra lucruri de care habar nu ai dacă e nevoie sau nu.

Din proprie experiență, te sfătuim să fii cumpătat. Educatoarele și îngrijitoarele au o listă de items pe care va fi obligatoriu să le cumperi. Dacă ești la început de drum, îți recomandăm să aștepți prima zi și prima ședință. Trust us on this! ?

✅ Planificare
✅ Economisire
✅ Investire

Pornind de la cele trei aspecte de mai sus, first things first, ai nevoie de un buget. Second, nu îngrășa porcul în ajun, vorba zicalei românești. Pentru a beneficia de conceptul inteligența financiară, este nevoie de planificare și economii pe o perioadă îndelungată de timp, iar la final de o investire făcută cu cap, răspunzând la întrebări precum: Avem nevoie de acest obiect? Ce putem refolosi din anul trecut?

Ghid financiar pentru părinții care nu încep școala

De regulă, părinții nu încep școala, ci copiii lor, adică ai voștri. Dacă și tu ești un părinte 100% implicat în educația copilului tău, acest ghid financiar este pentru tine.

1. Bugetul pentru cheltuielile școlare

Înainte să te-apuci să arunci cu banii, ai în minte un buget? Dacă răspunsul tău este da, atunci este bine. Dacă răspunsul tău este nu, ar fi cazul să te gândești la suma de bani pe care dorești să o cheltui, cu o marjă de eroare.

Totodată, la finalul cumpărăturilor, adună toate sumele ca să afli exact care a fost bugetul cheltuit și cu cât ai depășit (sau nu) suma stabilită.

Mare atenție la creșterile prețurilor. Ce ai cumpărat anul trecut cu 20 de lei acum poate fi dublu.

2. Reduceri și oferte speciale pentru școală

Le găsești în fiecare supermarket, paper stores sau chiar librării. Vei găsi cele mai bune oferte la final de august și început de septembrie. Rechizitele precum caiete, pixuri, coperți și carioci sunt oricum indispensabile.

În august începe reînnoirea garderobelor pe toate website-urile de fashion, dar și în magazine. Ca tips, poți căuta hainele care sunt la reducere și care se potrivesc cu ținuta de școală (în cazul în care copilul tău nu poartă uniformă).

Unii copii trebuie să poarte anumite culori (alb, bleumarin, roșu) sau anumite tipuri de îmbrăcăminte (fetele – fustă și cămașă, băieții – pantaloni și cămașă).

3. Reciclează sau refolosește obiectele favorite/care sunt în stare bună

Copilul tău are obiecte pe care le poate refolosi? Perfect. Salvezi planeta și economisești bani în același timp.

Dacă totuși dorești să reînnoiești toate obiectele, fă o faptă bună! Poți dona obiecte care se pot refolosi altora care au nevoie. CleanRiver propune o listă de obiecte și companii care reciclează creioane, pixuri, markere, caiete, batoane de lipici etc.

O altă variantă ar fi să verifici pe website-urile/canalele sociale ale producătorilor de la care ai cumpărat anumite lucruri, dacă au campanii de reciclare pentru obiectele vechi.

4. Implică-ți copilul în economisirea banilor pentru noul an școlar

Învață copilul să economisească și să-și utilizeze economiile cât mai eficient. Suntem convinși că are o pușculiță cu bani primiți cu diverse ocazii (zi de naștere, cadouri ad-hoc, de Crăciun, de iepuraș coconaș, iar lista poate continua la nesfârșit).

Oferă-i satisfacția de a-și cumpăra un obiect nou pentru începerea școlii din propriile economii.

Citește și articolul: Cele mai bune carduri bancare pentru copii

5. Economisește bani periodic

Am început cu zicala – nu îngrășa porcul în ajun – dacă vrei să acoperi o parte din cheltuieli fără să îți faci griji că nu au suficiente fonduri, poți crea un cont de economii special pentru această ocazie. Află cele mai populare metode de a economisi în 2023.

6. Priorități, priorități și iar priorități

Să presupunem că anul acesta, copilul tău are un examen de final (Bac, Examen Național) și nu are calculatorul lui. Este prioritar să-i cumperi unul, pentru a-l putea folosi când învață, face research, scrie lucrări, sau se testează cu evaluările publice pe website-urile de specialitate.

Dacă stabilești de la început care sunt prioritățile, vei păși în noul an școlar alături de copilul tău sprijinindu-i toate nevoile necesare.

Inteligenta financiara - economii inceput de an scolar

 

Tipuri de carduri care te ajută să economisești

  1. Card de cumpărături cu cashback

Ai folosit până acum un card de cumpărături cu cashback?

Este varianta prin care deții un card de cumpărături, faci cheltuieli, iar apoi primești anumite recompense în procente din valoarea cumpărăturilor efectuate. Poți folosi cardul de cumpărături cu cashback/reducere în magazinele de interes. Menționăm doar câteva, ca să-ți fie mai ușor să alegi:

  • Cardul BCR îți oferă 3% la Auchan, 3% la epantofi, 1% la evomag, 10% la librăriile Humanitas sau 5% la Nichiduta, în timp ce Patria Bank oferă 3% cashback la orice tip de cumpărături online sau 2% la cumpărături din supermarketuri.

2. Card de cumpărături cu 0% dobândă

De asemenea, o altă variantă ce ține de inteligență financiară este modul prin care poți economisi este să folosești un card de cumparaturi cu plan de rate cu 0% dobândă, printre care:

  • Card BCR IKEA – Dacă vrei să obții până la 60 de rate, fără nicio dobândă pentru cumpărăturile tale de minim 200 lei în magazinul IKEA, dar și online, pe website-ul lor. Folosind George Moneyback, poți primi chiar și 15% din valoarea cumpărăturilor făcute în magazinele partenere.
  • Card OTPbank Mastercard Dual – Dacă-ți dorești electronice, electrocasnice, mobilă sau obiecte de bricolaj noi, sau vrei să beneficiezi de asigurări de viață, servicii medicale, servicii auto, poți să te bucuri de 12 rate fără dobândă, cu 0% comision de administrare.
  • Mastercard COMPAS, MOL co-brand – OTP bank îți oferă posibilitatea de a acumula puncte bonus pentru fiecare plată pe care o faci în benzinăriile MOL România. Poți beneficia de 12 rate fără dobândă, cu 0 comision de administrare.
  • Alpha Bank – Cardul de credit Mobexpert – Vrei să cumperi un birou sau o piesă de mobilier care să completeze camera copilului înainte de începerea școlii? Dacă folosești cardul Alpha Bank ai până la 36 de rate fără dobândă, dacă faci cumpărături în rețeaua de magazine Mobexpert și online.

Pentru întreaga listă de carduri care te ajută să începi anul școlar în forță, cu toate obiectele necesare, te invităm să afli toate detaliile de pe pagina noastră.

Inteligență financiară: cu și despre bani

Cum să-i economisești și cum îi poți gestiona într-un mod cât se poate de responsabil prin bugetare, planificare, prioritizare cheltuieli școlare și implicarea copilului tău în toate procesele.

De asemenea, ghidul de inteligență financiară te ajută pe tine și pe toată familia ta să vă educați financiar și să vă oferiți stabilitate. În același timp veți reuși să fiți echilibrați și să gândiți chibzuit atunci când vine vorba de începerea unui nou an școlar, fără factori de stres.

Noi vă dorim spor la cumpărături și un an școlar cu rezultate pe măsură! ?

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.