X
Instant gratification în investiții ⋆ Bankata

Instant gratification în investiții

Și de ce investițiile sunt un ultramaraton, nu un sprint

Activitățile pe care le facem sunt de două feluri: cele care ne aduc satisfacție în prezent, dar fără un impact neapărat pe termen lung (precum burger & fries right now) și cele care nu se simt neapărat bine pe moment, dar au rezultate ulterioare (precum alergatul în parc atunci când ai prefera burger and fries) ?. Investițiile ne reușesc mai bine atunci când le tratăm ca pe activitățile din a doua categorie ?.

De ce urmărim satisfacția imediată

Dacă ne-am asculta doar partea noastră care ia decizii raționale, atunci nici nu am avea despre ce să scriem în acest material. Însă de cele mai multe ori, aceasta nu este singura voce care ne dictează următoarea mișcare.

Uneori pățim ego depletion, un concept care presupune că avem un număr limitat de decizii inteligente pe care le putem lua într-o singură zi. Acest lucru înseamnă că dacă ne străduim să do our best de 99 de ori într-o zi, a suta oară va fi prea mult și vom alege o amandină prea însiropată de pe o tavă, doar pentru că nu mai avem resurse pentru decizii înțelepte.

Partea din creierul nostru orientată pe satisfacție imediată (precum dopamina pe care o obținem din social media, mâncare sau un loc de parcare bine găsit) nu ar trebui să fie responsabilă să ia decizii, deoarece nu am ajunge niciodată să ne facem task-urile de la muncă, bagajul pentru o călătorie, să mergem la medic pentru un control sau să învățăm ceva la un curs.

Dacă suntem la alergat, maimuțica din creierul nostru care se ocupă cu satisfacția din prezent ne sugerează încontinuu: de ce nu ne oprim? E prea greu ne doare splina ne dor picioarele afară e frig sau cald acasă e bine și e un televizor și poate și niște gogoși hei mai bine hai să ne uităm la un serial și în principiu să facem orice altceva.

Maimuțica este fericită dacă mâncăm atunci când ne este foame, dormim atunci când ne este somn și nu ne ocupăm de lucruri pe termen lung, precum să învățăm să cântăm la un instrument sau o limbă străină. În limbajul ei, nu există conceptul de beneficiu pe termen lung, astfel că dorește să opună rezistență și să ne întrerupă din activitățile acestea fără sens.

Atenția și stimulii în lumea vitezei

În ziua de azi nu suntem chiar echipați cu resursele necesare pentru a fi stoici, ci mai degrabă distrași de o grămadă de stimuli: reel-urile din social media nu au deloc pauză între ele, fără să ne lase să procesezi ceea ce tocmai am văzut, ci să ne capteze atenția cu ceva nou. Acest lucru ne încurajează să procrastinăm toate activitățile dificile și să ne concentrăm pe prezent, fără să mai putem privi prea departe în viitor.

Maimuțica de mai sus are multe așteptări setate legate de stimulii din jur: știe că vom deschide Threads și acolo vom vedea un scandal, știe că vom deschide o aplicație de delivery și vom vedea ceva apetisant, știe că vom deschide un site cu haine și reduceri și pow! yey! Parkour mental între lucruri care ne pot aduce satisfacție!

Dopamina în investiții

Din păcate, și în lumea investițiilor regăsim aceste așteptări setate de maimuțica dopaminei. De aceea, în loc să fie despre a ne construi un fond de studii sau de pensie, poate să devină despre a verifica mereu indicii bursieri, a face o nouă mișcare, a găsi o scurtătură sau a face o speculație.

Pentru că dopamina este corelată cu incertitudinea, casele de pariuri și cazinourile pot satisface puternic această nevoie. De fapt, creierul nostru devine mai dependent de ea atunci când NU știe la ce se va aștepta. Spre deosebire de atunci când ne bucurăm că am primit comanda de cartofi prăjiți, în dependențele puternice precum social media sau cazinouri, dopamina este hrănită de faptul că nu știm ce se va întâmpla: poate chiar ceva îngrozitor, dar măcar va fi o emoție puternică.

Cum se dezvoltă dependența de stimuli

Să presupunem că avem o ușoară dependență pe care nu o recunoaștem, precum notificările de pe TikTok sau Instagram, sau comentariile de pe Threads.

Imagine de aici.

  • Trigger-ul este stimulul care determină obiceiul format de noi, precum notificările pe care le primim pe telefon și cărora nu le putem rezista. Ne obișnuim să verificăm instant mesajele din notificări, ceea ce educă și tiparul de comportament cu un dispozitiv, cât și emoția noastră internă față de situația respectivă
  • Acțiunea dezvoltată de noi este ceea ce citește acel algoritm atunci când încearcă să ne înțeleagă, observând la ce notificări răspundem, care sunt mesajele care ajung cel mai bine la noi (de exemplu, aplicație de limbi străine Duolingo trimite mesaje neutre care îți amintesc să exersezi zilnic, iar ulterior crește intensitatea acestora, sugerând că poate nu ne pasă suficient de Bufnița verde care ne-a scris, sau chiar trimițând alte mascote ale aplicației care ne informează ușor balcanic – pasiv – agresiv că nu le pasă dacă vom renunța)
  • Variable Reward se referă la recompensa înregistrată de creierul nostru odată ce am intrat în aplicație, împreună cu întrebarea instant Ok și care va fi următoarea recompensă?   
  • Investiția este faza finală a acestui cerc, în care acțiunea de mai sus a adus suficientă informație astfel încât să putem fi citiți corect și pe viitor, respectiv să ne fi atașat de platforma respectivă încât să revenim.

Relația românilor cu acest tip de dopamină

România se află în top 10 țări la nivel mondial după numărul jocurilor de tip slot licențiate. Numărul utilizatorilor crește odată cu fiecare campionat mondial sau european și se multiplică exponențial cu fiecare avans al tehnologiei, în care utilizatorii pot juca totul doar online.

Unul dintre magnații cazinourilor de la noi spune că diferența dintre români și cei care joacă în afară este că cei din urmă știu că vor juca 100$, deci s-ar putea să nu-i mai vadă înapoi, pe când românii pleacă în minte cu câștigul final, sperând că vor dubla suma cu care au venit. Este ușor de înțeles acest lucru atunci când ne gândim la istoria din ultimii 30 de ani și modul în care am încercat rapid să recuperăm lipsurile, situația săracă și modul în care ne simțeam în comparație cu vestul Europei. 

Aceste tipuri de stimuli nu ne permit neapărat să ne îndreptăm creierul rațional, care are grijă de noi cu decizii înțelepte pe termen lung, către investiții așezate, calme, făcute cu răbdare pe termen lung. De aceea insistăm mult pe 1) cum ar trebui să fie făcute investițiile astfel încât să aibă sens și 2) ce anume din stilul de viață actual ar putea să ne țină pe loc din a face acest lucru.

Cum să facem investiții pe termen lung (în ciuda ????)

Investitorii care sunt zilnic atenți la volatilitatea pieței încearcă să prezică ce se va întâmpla, să se muleze pe acest joc, să fie mânați de dopamina incertitudinii. Acest lucru îi face să modifice constant tipurile de active în care investesc, gândindu-se că următoarea acțiune va fi cea mai bună decât cele de pe acum. Din păcate, orizontul lor este limitat, deoarece urmăresc câștigurile imediate.

Investitorii pe termen lung nu caută să speculeze, deoarece ei știu că vor câștiga oricum printr-un randament pozitiv raportat la trecerea anilor. Acest lucru este susținut de decadele precedente, iar investitorii se pot simți confortabil, fără să reacționeze la fiecare schimbare de pe bursă.

Prima abordare este riscantă și stresantă, a doua are grijă de viitorul nostru și este și preferata noastră ☺️.

Una dintre cele mai simple și sigure strategii de investiții este să investim puțin și des. Dacă ai un buget mic, poți apela la brokerii care își susțin utilizatorii, precum Investimental, care îți dă ocazia să investești în acțiuni fracționare. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să economisești pentru a cumpăra o acțiune care costă, de exemplu, 123$, ci poți să investești doar 10$ într-o părticică proporțională din acea acțiune.

Îți poți crea o rutină de a investi într-o anumită zi a lunii, în ziua salariului sau de fiecare dată când este ziua de naștere a unui membru al familiei (mai ales dacă ai una numeroasă) ?.

Investind frecvent câte puțin suntem impactați pozitiv de dobânda compusă, dar nu de fluctuațiile de prețuri ale acțiunilor (față de situația în care am investi o singură dată pe an, într-o zi proastă, de exemplu).

Citește și: cum să investești începând de mâine și tot ce ai nevoie să știi despre investiții.

Inspirație:

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.