X
IARNA CAR și... BILETE LA MARE!

IARNA CAR și… BILETE LA MARE!

Hei, cine vrea în vacanță!? Cum? Abia s-a terminat una? Nu-i nimic, urmează cea de vară, iar cine e deștept își face iarna car și își ia și biletele pentru vacanța de vară.

Știu că abia ce ne-am intrat în ritm, la serviciu, după liberele de Sărbători, dar planuri pentru 2024 am început deja să ne facem, și sigur-sigur pe listă se află și vacanța, dar pentru care, probabil, vă spuneți că nu e încă mare grabă. Ei bine, nu e deloc așa. Decât să începi să pui bani de-o parte, mai bine rezervi de pe-acum cazarea și biletele de drum, căci, vom vedea, e posibil să ne permitem cel puțin două vacanțe cu aceeași bani sau, dacă nu stăm bine cu timpul, o vacanță la mai puțin de jumătate din prețul pe care am fi dispuși să-l plătim.

Strategia este simplă, dar necesită ceva timp, dar nu pentru a strânge bani, ci pentru a face un bun research.

Așadar, acesta ar fi chiar primul pas pe care trebuie să îl faci: programează cu mult timp înainte vacanțele. Apoi, caută-ți bilete de avion, dar nu la companii, ci pe site-urile agregatoare. În plus, aici este un mare-mare secret: nu căuta o destinație anume, ci, mai degrabă, caută o anumită perioadă, și vezi care sunt cele mai ieftine bilete. Vei avea surprize frumoase! E testată varianta, de mai multe ori chiar. Și merge foarte bine.

 

Când sunt biletele de avion mai ieftine

Mergi pe variantele de companii low cost pentru prețuri mai mici și călătoriți cu bagaj de mână. Dacă îți e teamă că nu o să îți încapă mare lucru în bagaj, un simplu search pe YouTube despre cum să îți faci bagajul într-un mod inteligent te va lăsa cu gura căscată. Deci al doilea sfat ar fi: alege vacanțele în funcție de preț, nu îți fixa dinainte o destinație anume. Dar, dacă tot am ajuns la partea de bilete de avion, aici ar mai fi câteva ponturi suplimentare. De pildă, specialiștii în turism, care urmăresc îndeaproape tot ce ține de călătorii, spun că cel mai bun moment pentru a cumpăra un bilet de avion este seara, pentru că tarifele sunt mai mici. În plus, rezervarea ar fi bine să o faci în cursul săptămânii, pentru că în weekend tarifele cresc. Un alt pont pentru prețuri mici la zboruri ar fi să iei bilete în extrasezon, când companiile aeriene lansează oferte mai bune. Fie vorba între noi, la mare, de cald, e cald cel puțin până spre final de septembrie, mai ales în destinațiile cu litoral. Și, desigur, nu rezerva un zbor chiar înainte de plecare, pentru că prețurile pot fi de-a dreptul insuportabile pentru un buzunar normal, or prin acest articol tocmai acest aspect încercăm să îl evităm.

 

Stai la gazde, nu la hotel

Ei, și dacă tot suntem la capitolul căutări, cam la fel trebuie procedat și cu cazarea. Nu te îndrepta direct către hoteluri sau resorturi. Alege cu încredere variantele de direct booking. Cazarea privată, de cele multe ori, cel puțin în cazul meu și al familiei mele, a fost cea mai bună variantă. În primul rând, pentru că la un privat plătești mai puțin și, în al doilea rând, pentru că stai într-o casă, nu doar într-o cameră… Mai ales pentru familiile cu copii mici este mai comod să aibă o chicinetă proprie unde să gătească ceva. În plus, economisești banii pe care i-a da la restaurante. Acum nu spun că nu mâncăm și în oraș, că doar e vacanță și ne răsfățăm, dar, sincer, mai bine alegi câteva locații care chiar merită vizitate ca obiective turistice în sine, nu doar pentru a îți potoli foamea. 🙂 Dar, dacă tot am ajuns la organizarea vacanței, încă un lucru de luat în calcul este itinerariul. Atunci când optezi pentru un pachet turistic al unei agenții, în acel preț, care ți se poate părea mare, plătești inclusiv organizarea vacanței. Dar cred că fiecare dintre noi știe, în principiu, cam ce vrea să viziteze. Sau, dacă te-ai uitat vreodată peste oferte gata făcute, poate că nu te-ar fi interesat să vizitezi neapărat tot ceea ce este scris acolo. Ideea este simplă: fă-ți singur lista cu obiectivele și organizează-le, deștept, pe zile, în funcție de așezarea în teren, pentru a nu sta să alergi dintr-un capăt în altul al orașului. Eventual, poți cumpăra biletele de intrare online. La majoritatea obiectivelor prețul este mai mic decât la ghișeu dacă le cumperi direct de pe site. La fel se întâmplă și cu transportul. Dar ca să închei cu obiectivele turistice, mai spun un singur lucru: caută și mai multe recenzii despre ceea ce vrei să vezi, pentru a nu te trezi că te-ai dus la pomul lăudat și ai plecat dezamăgit.

 

Online e mai ieftin!

Revenind la transport, evident, dacă mergi cu avionul în străinătate, vei avea de gestionat și partea de mobilitate. Ei bine, aici iar este nevoie de o documentare, pentru că orașele au diverse servicii și pachete promoționale pentru transportul în comun. Spre exemplu, la Viena, un bilet pentru o călătorie unică este 2,40 de euro, în timp ce un abonament valabil 7 zile costă 17 euro, dar, atenție, se poate achiziționa exclusiv din magazinul online. Acum, poate nu vrei să mergi cu tramvaiul, autobuzul sau metroul și vrei să îți închiriezi o mașină, așa că îți voi da și aici un mic pont: nu te limita la primul search pe internet. Fă un research mai aprofundat și ai să găsești companii care nu îți opresc garanții colosale de 500 de euro sau poate și mai bine. Eu am găsit și cu 200 de euro. Și n-a fost nicio țeapă. 🙂

Pentru final, rețineți că toate ideile și sugestiile de mai sus vin din experiență proprie și, parol, că am vizitat locuri minunate și nu am simțit că sunt într-o vacanță mai puțin valoroasă, ci, dimpotrivă, într-una deșteaptă. Ba parcă și mai bine mă simțeam știind că banii economisiți pot să îi direcționez către o a doua vacanță sau spre investiții. Știți voi deja poveștile smart de educație financiară pe care le găsiți tot aici, pe Bankata.ro 🙂

 

It just takes some time to make your choices smarter. 😉

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.