Ghid pentru investiții într-o perioadă de criză sau recesiune

Oamenii își investesc banii pentru că urmăresc o oportunitate. Dar cum identifici oportunități într-o perioada volatilă, în care toată lumea vorbește despre crize economice și o potențială recesiune?

 

Cum navigăm prin incertitudine?

De obicei perioadele incerte și cu volatilitate crescută a burselor și a prețurilor bunurilor în general – similar cu ce am parcurs în 2022 și pare că parcurgem în 2023 – descurajează românii să ia o decizie cu banii lor. Putem să spunem că e cum nu se poate mai rău: oamenii aruncă sume din ce în ce mai mari din economiile lor în burse și crypto, dar acum când bursele au scăzut și piața imobiliară și-a oprit creșterea în 2023, românii așteaptă….

Legat de predicția generală a românilor că viitorul e mai rău, a fost până acum contrazisă de realitate, mai ales dacă ne referim la inflație. Datele Băncii Naționale a României arată că inflația se așteaptă să scadă sub 10% în 2023.

Binențeles că nu există investiții 100% sigure sau cum zic românii de multe ori 100% garantate 😊. Chiar și așa trebuie să facem venituri indiferent de context și nu întâmplător folosim cuvântul “venituri”.

Tehnica prin care mă asigur că generez venituri este mai conservatoare și mă ajută să compensez sau să recuperez o parte din inflația de 16% din România.

Dacă contextul te face să crezi că nu vei avea creșteri pentru investițiile pe care le faci pentru că nu vezi viitorul imediat că fiind neapărat mai bun, asigură-te că ai investiții care generează venituri indiferent de context – adică dobânzi la depozit, cupoane la titluri de stat și dividend din acțiuni sau fonduri de acțiuni.

Și, în mod ideal, dacă totuși vrei să investești în active de creștere de tip acțiuni pe bursă sau imobiliare, ar trebui să fii confotabil și să urmărești un univers mai lung de timp. Scăderile burselor din acești ani – 2022 și 2023 pot fi șanse de a adăuga portofoliului personal.

Gaseste cel mai bun cont de investiții

 

Suntem în criză sau în recesiune?

Recesiunea a fost cuvântul cel mai folosit în 2022 și începutul lui 2023 pentru că inflația fost foarte mare, dobânzile au crescut brusc, iar cel mai îngrijorător a fost conflictul din Ucraina.

Legat de conflictul din Ucraina, investitorii au devenit mai reticienti în 2022 pentru că vedeau situația generală prea impredictibilă pentru banii personali. Adițional prețurile pentru energie au fost associate cu acest conflict și acestea apasă și mai mult pe bugetul personal.

Recesiunea la mod general, cea care o percep micii investitori se referă la scăderea economică într-un an sau PIB-ul României să fie în minus. Mai tehnic, economiștii evaluează o scădere la nivel de trimestru și 2 trimestre consecutive de scădere pot confirma o eventuală recesiune.

Datele BNR arată că nu se așteaptă nici în 2023 o recesiune în România.

 

Cum investim în criză?

În practică, atunci când vremurile sunt incerte, nu există formule magice de investiții. Însă există domenii mai conservatoare și potrivite pentru vremuri de criză, în schimb ce altele sunt afectate mai rău.

Atunci când investesc în acțiunile companiilor de pe bursă, investitorii grupează aceste companii în funcție de domeniul de activitate. Aceste domenii sunt niște sectoare economice care se comportă independent și putem asocia orice companie cu acest domenii:

Vedetele pandemiei au fost :

  1. Tehnologia informației – include toate companiile mari de tehnologie din SUA (Apple, Microsoft, Google, Netflix)
  2. Bunuri de uz discreționar – include toți producătorii de mașini, de articole sport, platforme de e-commerce sau bunuri de lux (Amazon, Tesla, LVMH, Nike, Adidas, Disney)

Aceste domenii au avut creșterile cele mai mari în ultimii 10 ani și au fost cele mai performante în perioada 2020 -2021, în mare parte pentru că dobânzile foarte mici le-au accelerat creșterile profiturilor. Tot ele sunt și cele mai afectate de scăderile din 2022. Asta se întâmplă pentru că investitorii favorizează alte domenii în perioade incerte  – sunt domeniile din economia veche:

  1. Energie – include producătorii de petrol, gaze, electricitate (Shell, OMV, BP)
  2. Financiar – include bănci și companii financiare (Citibank, ING, Unicredit)
  3. Utilități – include companii de utilități care de obicei plătesc dividend (Engie, Enel)
  4. Bunuri de bază – include producători de tutun, bunuri de uz zilnic, igienă, produse alimentare (CocaCola, Colgate, Palmolive)
  5. Medical – include companii farmaceutice (Pfizer, GSK, Novartis)
  6. Industrial – include producători industriali de orice fel (3M, CÂT)
  7. Imobiliare – include companii de investiții în imobiliare de tip REIT și dezvoltatori (Prologis REIT)
  8. Materii prime – include companii din industria chimică și materii prime (Linde, Dupont, Corteva)
  9. Comunicații – include companii telefonie și internet (Vodafone, Telekom)

În mod surprinzător Bursa de Valori București este dominată de categoriile din economia veche, ceea ce a ajutat investitorul român să dețină un portofoliu mai stabil în 2022 și 2023 și să se bucure de dividende mari. Mai jos topul companiilor plătitoare de dividend evaluate de compania de brokerage Goldring, membră BVB:

Fonduri de investiții specializate pe un anumit sector

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți investitori aleg fondurile listate pe burse – Exchange Traded Funds sau ETFs pentru că în felul acesta diversifică riscul și pot începe mai ușor să investească fără analize amănunțite a fiecărei acțiuni în mod individual.

Un investitor din România poate să investească într-o serie de companii locale pentru că e mai ușor când cunoști companiile, cunoscând economia românească în general. În plus pentru acțiunile românești e ușor să ai access la informații prin brokerii locali de acțiuni.  Atunci când alegi să ai un randament pentru economiile tale în euro sau usd e dificil să cunoști fiecare companie din SUA până în Japonia. Un ETF rezolvă această problemă pentru că te lasă să investești într-un coș de acțiuni, cu costuri de management foarte reduse.

Investitorii români cunosc în mod generalizat indicele SUA: Standard & Poors 500  – S&P500. Metoda prin care poți să investești în acest indice e printr-un ETF în euro sau usd. Investitorii din Europa au acces la câteva ETF-uri care investesc în S&P500:

  • SPDR S&P 500 Ucits ETF (indicativ SPY5)
  • Vanguard S&P 500 Ucits ETF (indicativ VUSA)
  • UBS S&P 500 Ucits ETF (indicativ UBU9)

Warren Buffett spunea să nu pariem împotriva economiei americane. Tot el spunea că pentru oricine investițiile periodice într-un indice e metoda cea mai eficientă să construiești un portofoliu pe termen lung, pentru că majoritatea investitorilor găsesc dificil procesul de a alege/analiză acțiuni individuale.

 

Randamente fixe – cupoane sau dividende

În perioade dificile în care creșterea economică este incertă și implicit și creșterile acțiunilor sau a altor active poate fi incertă, investitorii nu mai pariază pe creștere, ci pe venituri .

Piețele de acțiuni scad pentru că dobânzile au crescut accelerat în 2022. De aceea investitorii și-au schimbat focusul și își realocă banii în titluri de stat sau obligațiuni corporative, dar și în acțiuni care plătesc un dividend ridicat.

Obligatiunile

Obligațiunile în general sunt un împrumut pentru care imprumutatorul primește un cupon (o încasare de cash similară cu dobânda unui depozit bancar) pe o perioada de timp. În cazul titlurilor de stat, românii împrumută statul român atât în lei cât și în euro sau în usd. Avantajul e că poți să păstrezi titlul până la maturitate când vei primi înapoi integral suma investită. Dacă un investitor are nevoie de lichiditate, poate să vândă titlul pe piața secundară exact că în cazul unei acțiuni.

Lista brokerilor prin care putem să investim în titluri de stat românești în euro și usd sunt:

 

Companii plătitoare de dividend

Companiile plătitoare de dividend au o mare tradiție pe Bursa de Valori București și investitorii se bucură de mult timp de aceste avantaje care vin cu investiția în companiile de petrol, gaze, energie electrică și bănci (care în general plătesc dividende mari).

Dividendele sunt profitul pe care compania îl împarte cu fiecare investitor în aceea acțiune în funcție de numărul de acțiuni deținute.

Pentru euro și usd poate fi mai complicat și un ETF de dividend este o variantă prin case poți încasa dividend de la un coș de companii care plătesc dividend. Câteva exemple de ETF-uri care plătesc dividend sunt:

  • Invesco S&P 500 High Div Low Volatility ETF (Indicativ HDLV)
  • Xtracker Euro Stoxx Quality Dividend ETF (Indicativ DXSA)
  • UBS S&P Dividend Aristocrats (Indicativ GLDVD)

 

În mod ideal, e important să ne controlăm emoțiile în vremuri în schimbare și cu multe incertitudini pentru că acestea sunt scurte și trecătoare. Pentru a ne bucura de avantajele investițiilor trebuie să ne menținem răbdarea și să menținem portofoliul de investiții pe termen lung

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești brokerul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre brokerii afișați pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la broker, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.

Aboneaza-te la newsletter

Fii mereu la curent cu cele mai noi carduri si credite.

You have Successfully Subscribed!