X
Frequently asked questions

Frequently asked questions

Răspundem tuturor întrebărilor pe care le-am primit până acum de la voi

Ne bucurăm să primim întrebările voastre, atât pe canalele oficiale de comunicare, cât și în viața de zi cu azi, atunci când echipa noastră povestește despre provocările din educația financiară. Am reunit cele mai întâlnire întrebări și ne străduim să le răspundem în lista de mai jos ?.

 

CUPRINS

  1. Comportamentul de consum
  2. Carduri de credit
  3. Credite de nevoi personale
  4. Credite ipotecare și real estate
  5. Bănci și carduri digitale
  6. Bănci și carduri verzi
  7. Banking din perspectiva personală
  8. Cât durează ștergerea din biroul de credit și cum funcționează acesta?
  9. Cum să economisești?
  10. Investiții
  11. Banking pentru copii
  12. Cum mă pregătesc pentru pensie?
  13. Cum mă pot ajuta calculatoarele Bankata
  14. Ce face Bankata?

  Comportamentul de consum

  Până să avem acces la cele mai bune credite sau să investim în cele mai profitabile companii, ce putem face zilnic pentru a ne îmbunătăți stilul de viață, modul în care ne gestionăm banii și atitudinea față de consum?

  În primul rând, este important să ne conștientizăm emoțiile precum frica, vina sau rușinea pe care le asociem cu conceptul finanțelor. Nu suntem în măsură să vindecăm aceste trăiri, însă dorim să fim conștienți de impactul lor asupra deciziilor noastre. Citește mai multe despre temerile financiare și cum ne ghidează ele într-un domeniu în care urmărim, de fapt, alegeri raționale.

  Ce ne impactează comportamentul de consum?

  Efectul Diderot este un concept vechi, dar care ne influențează și astăzi alegerile și dorința impulsivă de a ne cumpăra lucruri noi. Înțelegea lui poate să ne facă mai atenți la propriile nevoi și să ne ajute să luăm decizii mai funcționale. Citește aici totul despre efectul Diderot.

  Nu putem controla prețurile și inflația, însă putem controla când și ce cumpărăm. Dacă înțelegem comportamentul economic al comercianților, putem folosi aceste tipare în avantajul nostru, profitând din plin de reduceri, discounturi și alte lucruri tehnice pe care shoppingul online ni le oferă.  Citește aici cum să profiți de reduceri.

  Cum ne gestionăm mai bine bugetele?

  În sufletul nostru suntem excel geeks & lovers, așa că orice pas și schimbare vine pentru noi cu strângerea de date, pentru a înțelege modele și a vedea tipare de comportament. De aceea, pentru o mai bună gestionare a banilor insistăm mereu pe recunoașterea și conștientizarea răspunsului la întrebarea Unde se duc banii mei în fiecare lună. Pentru asta este nevoie să ne urmărim cheltuielile, iar dacă nu te-am convins, citește aici 5 motive pentru care să-și urmărești cheltuielile.

  Odată ce ești în posesia acestor date despre finanțele personale, poți aplica ghidul de optimizare al cheltuielilor, pe care l-am scris gândindu-ne chiar la facturile lunare: ai aici 20 de moduri simple prin care poți economisi lunar.

  În continuarea optimizării, este important să te uiți și la pierderile la care nu erai atent. Citește aici despre 7 cheltuieli inutile care îți pot afecta bugetul și care pot face o diferență la final de lună.

  Cum să îți gestionezi banii de sărbători și în vacanțe

  Perioadele de vacanțe și sărbători universale stau sub umbrela consumului, căci și divertismentul le portretizează prin vacanțe tropicale, cabane de munte pline de zăpadă și decorațiuni, cadouri sub brad și alte obiceiuri care presupun toate să facem multe cheltuieli pentru a sărbători aceste momente.

  Pentru perioada sărbătorilor de iarnă am creat două liste despre cum să folosești produsele bancare în avantajul tău, dar și să te bucuri de lucruri care nu costă nici un ban, însă ne aduc bucurii și beneficii ☺️. Citește-le aici:

  Cum să folosești creditele de nevoi personale în cumpărăturile de Crăciun

  Cum să folosești inteligent cardurile de credit în perioada sărbătorilor de iarnă

  Cu toate acestea, recunoaștem și noi că uneori fericirea pare sinonimă cu bilete de avion ?, așa că poți citi aici toate sfaturile pentru călătoriile cu avionul și cum să te asiguri că folosești toate informațiile în avantajul tău.

  Carduri de credit

  Care este cel mai potrivit card de credit pentru mine?

  Cardurile de credit sunt un produs bancar pe care-l întâlnești sub diverse forme și oferte la orice bancă, și de aceea ne bucurăm să putem alege dintr-o mulțime de produse croite pe nevoile utilizatorilor. La Bankata ne străduim să identificăm în permanență ofertele competitive, care sunt avantajul consumatorilor, și de aceea le-am și împărțit pe categorii, în funcție de produsul care te interesează cel mai mult. Poți alege din lista de mai jos:

  Dacă vrei să vezi mai multe despre cardurile de credit care ne-au atras atenția în perioada aceasta, citește care sunt cele mai bune carduri de credit pentru vara anului 2023.

  Un card de credit mă poate duce la cheltuieli nelimitate?

  Dimpotrivă. Un card de credit te poate responsabiliza din punct de vedere financiar, oferindu-ți libertate, siguranță și asigurare. Sunt concepte care sună bine și pe care ni le dorim cu toții, iar dacă înțelegem cum funcționează un card de credit, chiar le putem folosi în avantajul nostru.

  Atunci când facem cumpărături cu un card de credit, sumele alocate sunt  preluate dintr-o linie de credit alocată în prealabil de către banca emitentă. Suma respectivă va trebui să fie restituită ulterior, având o dobândă care se activează abia după o anumită perioadă. De exemplu, în primele 30 de zile suma consumată poate fi restituită fără nici o dobândă suplimentară, ca și cum ne-am fi împrumutat de la un prieten pe care nu-l deranja deloc să îi returnăm banii la salariu. Cardul de credit este gândit astfel încât să ne croim soluții la orice tip de problemă financiară.

  Citește mai multe despre cum funcționează cardurile de credit și cum putem schimba paradigma acestora.

  Ce alte beneficii mai au cardurile de credit?

  Un card de credit te poate ajuta în următoarele situații:

      • O problemă sau o urgență de rezolvat
      • O lipsă de cashflow până la următorul salariu (de exemplu, ai găsit super bilete la un concert cu o săptămână înainte de salariu)
      • Plata în rate pentru o sumă mai mare (de exemplu, poți plăti abonamentul pentru un an de zile la un preț mai avantajos, dar în același timp să eșalonezi plățile cu ajutorul cardului de credit)
      • Poți lăsa o sumă de bani ca garanție fără să îți afecteze bugetul total (de exemplu, închiriezi o mașină în vacanță fără să blochezi banii care ți se vor returna atunci când predai mașina).

  Mai mult, o mulțime de carduri de credit au parteneriate avantajoase cu diverși comercianți, și astfel poți cumpăra produse cu reduceri sau cu funcția de cashback/ moneyback.

  Partea noastră preferată, despre care poți citi în continuare, este că dobânda unui card de credit nici nu contează. Dacă faci plățile la timp, te-ai folosit de suma respectivă și împrumutat în avans, apoi ai pus banii respectivi la loc, fără să fie nevoie să faci alte „manevre” financiare.

  Care sunt cele mai bune carduri de călătorie?

  Ne bucurăm că întrebi, căci acestea sunt și preferatele noastre ??☀️. Mai jos am croit nu doar două liste cu cele mai bune carduri de credit de călătorie, dar și sfaturi pentru bugete mai bine administrate:

  Credite de nevoi personale

  Ne plac creditele de nevoi personale deoarece obișnuiesc să fie croite pe diverse nevoi financiare: credite pentru renovare, călătorii sau relocare, credite pentru achiziții verzi, sau credite de refinanțare. Identificarea nevoii concrete, precum și a celei mai potrivite oferte de la bănci nu este o artă, dar se apropie, dacă tabelele ar fi considerate un șevalet al artiștilor financiari ?. 

  Citește aici cum să îți alegi cel mai bun credit de nevoi personale în 2023.

  Care este cel mai bun credit de nevoi personale?

  După cum spuneam, iată un tabel – ușor de citit, de altfel. Dacă ai citit totul despre dobânda unui credit de nevoi personale, suma maximă și cum arată un credit avantajos, atunci consultă și care sunt cele mai bune credite de nevoi personale pentru vara lui 2023

  Care este banca care acordă cel mai ușor credite?

  Pe de o parte, consumatorii caută băncile care acordă credite cel mai ușor, dar, ca într-o relație, important este să ne uităm întâi la noi ?. Nici nu este nevoie să ne consultăm istoricul din biroul de credit pentru a identifica cu ușurință care este creditul maxim pe care îl putem lua, în funcție de venituri. Pentru partea de research, suntem aici pentru tine cu top credite de nevoi personale.

  Cum pot cumpăra o mașină prin credit?

  Afli care este bonitatea ta, care este mașina perfectă, obții preaprobare financiară și verifici toate ofertele de refinanțare. Este un proces care poate părea complicat, dar devine mai ușor odată ce-l înțelegem și îl începem. Citește aici toți pașii pentru a-ți achiziționa o mașină prin credit

  Cum pot obține credite cu venituri din străinătate?

  Dacă faci parte din diaspora, locuiești permanent sau temporar în România, ești angajat într-o altă țară sau obții venitul într-o altă monedă, atunci cel mai probabil băncile au conceput o categorie specială pentru tine ca debitor. Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primim este cea despre veniturile din străinătate: pe de o parte datorită celei mai mari diaspora din Europa, pe de altă parte pentru viteza superbă de Internet care atrage expați aici ?.

  Citește aici cum să faci banking în România cu venituri din străinătate.

  Credite ipotecare și real estate

  Deși nu acesta este numele lor, probabil creditele ipotecare sunt adesea cele mai personale credite, pentru că de multe ori îndeplinesc nevoia de locuință, casa mult visată și planificată, ideea curajoasă de investiție sau teama frecventă de a semna un credit pe 30 de ani. Temerea aceasta este, din păcate, foarte frecventă, iar noi încercăm adesea să o demontăm: dacă nu vom semna un credit pe 30 de ani, probabil vom continua să plătim o chirie mai mare decât o rată timp de 30 de ani, fără să putem amenaja așa cum ne dorim și fără siguranța că aceea este locuința noastră pe termen lung. Am detaliat aceste mituri și ipoteze în materialele de mai jos:

  Pot cumpăra o locuință fără avans?

  Răspuns pe scurt: da. Citește aici cum poți aplica pentru un credit ipotecar fără avans.

  Cum să mă pregătesc pentru un credit ipotecar?

  O altă întrebare preferată, căci am putea vorbi despre asta zile în șir. Am trecut prin asta atât personal, cât am și studiat îndelung toate aspectele acestui proces. De aceea, am conceput și mai multe materiale pe subiect:

  Care este cea mai bună bancă pentru refinanțare?

  În 2023 am identificat o mulțime de bănci potrivite. Ne-am bucurat să vedem că în urma inflației și a creșterii dobânzilor de referință, băncile au venit în întâmpinarea nevoilor consumatorilor cu dobânzi avantajoase și oferte de refinanțare, care să ne liniștească bătăile inimii atunci când vedem suma următoarei rate bancare ?. Refinanțarea poate fi cel mai bun lucru care i se întâmplă creditului tău, așa că am descris aici cele mai bune oferte de refinanțare din vara lui 2023.

  Care sunt creditele ipotecare avantajoase?

  La fel ca în cazul refinanțării, în anul 2023 mai multe bănci au ofertat credite ipotecare foarte avantajoase, cu dobânzi competitive și, mai ales, cu dobânzi fixe în primii ani de creditare. Iată mai jos niște tips & tricks despre credite ipotecare avantajoase:

  Cum mă puteți ajuta să am o casă în Spania?

  Hehe, întrebarea noastră preferată. Mai bine scris, jajaja ❤️???.

  O rezoluție pe care chiar o putem îndeplini este aceea de a achiziționa o casă în Spania prin credit ipotecar. Condițiile sunt puțin mai aparte ca cele de la un credit ipotecar obișnuit din România, însă partea de birocrație este chiar mai simplă. Spoiler: nu va trebuie să faci nenumărate drumuri în Spania, ci doar unul ❤️ (care poate fi și cel prin care te duci să te bucuri de noua locuință) ?. Citește aici totul despre cum ne-am gândit la acest program și de ce românii își doresc case în Spania – respectiv, cum poți avea și tu una.

  Dacă vrei să treci direct la fapte, consultă condițiile unui credit ipotecar pentru o locuință în Spania aici.

  Bănci și carduri digitale

  Care sunt cele mai intuitive conturi bancare pe care le pot deschide 100% online?

  Ne place să subliniem că atunci când vorbim de 100% online, nu ne referim doar la confortul canapelei de acasă. Înseamnă oriunde din lume unde ai conexiune la Internet, fie că ești în vacanță, într-un resort, într-un cort sau într-o situație de urgență. De câte ori recomandăm conturi online avem grijă să le testăm înainte, observând cât de ușor este procesul și cronometrând cât de mult ne-a luat de la început până la sfârșit. Citește aici care este topul conturilor pe care le poți deschide 100% online, cu zero drumuri la bancă.

  Care sunt conturile digitale pe care le apreciați?

  De-a lungul timpului, ne-au atras atenția mai multe conturi, apreciind cât de ușor de folosit, moderne și ușor de folosit sunt. Le poți citi mai jos:

  Bănci și carduri verzi

  Iubitorii de sustenabilitate doresc să regăsească principii eco-friendly în orice domeniu din viața lor și, din fericire, le pot găsi și în domeniul bancar. Mai jos două oportunități verzi, de la bănci prietenoase cu mediul:

  Banking din perspectiva personală

  Banii nu sunt un scop final, ci o modalitate pentru ca fiecare să fie mai aproape de nevoile și dorințele sale. Pentru fiecare ei acoperă subiecte importante precum libertatea, siguranța, planificarea pe termen lung, scenariul de viață, independența în cuplu, conștientizarea achizițiilor, designul casei și fashion, statut social etc. De aceea, ne dorim să fim atenți la aspectele care sunt influențate în mod direct de bani, și pentru care am dedicat următoarele materiale:

  Cât durează ștergerea din biroul de credit și cum funcționează acesta?

  Biroul de credit este una dintre cele mai mari griji ale celor care doresc să aplice la un credit. Ironia este că verificarea constantă a profilului nostru în biroul de credit ne poate scădea scorul ?, așa că am detaliat într-un material exhaustiv tot ce ai nevoie să știi despre cum funcționează biroul de credit, cum soliciți o ștergere și cât durează aceasta, pentru a te simți în posesia tuturor informațiilor necesare. 

  Înainte să aplici la un credit, ia în calcul care sunt motivele pentru care băncile te-ar putea refuza, analizând ce caută acestea și ce condiții impun.

  Cum să economisești?

  Atunci când vorbim despre depozite bancare suntem întâmpinați de două atitudini diferite: unii utilizatori doresc să știe care sunt cele mai sigure, alții sunt neinteresați de dobânzile relativ mici, sperând să obțină un profit mai mare din investiții. Pentru a împăca ambele direcții, am întocmit:

  Investiții

  Vestea bună este că avem un material super cuprinzător despre tot ce ai nevoie de să știi despre investiții. Vestea proastă este că este lung ? – dar promitem că ușor de citit.

  Și pentru că ne plac mai mult veștile bune, mai avem una: dacă nu ai timp să citești 30 de minute, atunci avem și varianta TL, DR: totul despre investiții.

  Dacă termenii despre investiții sunt în continuare prea complicați, i-am explicat aici cu metafore cu iepurași, într-o serie #ELI5 (Explain me like I’m five).

  Cum pot investi cu doar 100€/ 500 de lei?

  Nu avem un singur răspuns, ci chiar 4 răspunsuri ?. Citește aici cum poți investi sume mici într-un portofoliu cu randament bun, față de care să te simți sigur și mândru: 4 metode de a investi 100€.

  Care sunt cele mai sigure investiții?

  Investițiile considerate având un risc mic sunt cele în obligațiuni și titluri de stat. Poți citi mai multe despre ele în textul Top investiții sigure și De ce este acum cel mai bun moment în care să începi să economisești.

  Care sunt companiile ce plătesc dividende la bursă? 

  Poți citi totul în Ghid pentru investiții într-o perioadă de criză sau recesiune, un material mai tehnic care te trece prin cele mai bune randamente de la bursă.

  Cum pot investi în real estate?

  Pe lângă răspunsul la întrebările legate de subiectul credite ipotecare de mai sus, mai jos îți propunem două forme de investiție în real estate care se pot face cu doar 100€, respectiv un minimum de 10.000€. Merită să le parcurgi pe ambele, pentru a înțelege cum funcționează formele inovatoare de investiții, diferite de cele clasice cu care suntem obișnuiți.

  Care sunt cele mai bune platforme de investiții

  Ne place să testăm toate platformele, fiind atenți la câte tipuri de instrumente putem tranzacționa prin ele, care sunt comisioanele, cât de intuitive sau restrictive sunt platformele, cât sunt de transparente sau axate pe educație. Poți aprofunda cunoștințe despre investițiile tale prin materialele de mai jos:

  Banking pentru copii

  Cum pot economisi pentru copii?

  Dacă ai în minte ceva asemănător cu un trust fund, atunci poți citi materialul nostru dedicat, care îți oferă multiple soluții de economisire pentru următoarea generație.

  Care sunt cele mai bune produse bancare pentru copii?

  Produsele pentru copii sunt atât funcționale (nu este la fel de sigur să le oferi copiilor cash, poți observa ce tranzacții fac), cât și educative (pot învăța cum să gestioneze banii lor, cum să lucreze cu o aplicație de banking). Mai jos ai două liste are produselor financiare dedicate minorilor:

  Citește și: cum să te pregătești pentru un nou an școlar ?.

  Cum mă pregătesc pentru pensie?

  Atunci când am scris materialul Totul despre pensie (mai precis, Make pensie sexy again) ne-am gândit la cât de trecut cu vederea este acest aspect al finanțelor, deși, în același timp, cu toții manifestăm dorința de a ne pensiona la 40 de ani (?).

  SO WHICH IS IT?! Ne dorim un viitor securizat, cu o pensie care ne asigură toate planurile pe care le avem pentru această vârstă, vrem ca veniturile și standardul nostru de viață să nu scadă și să ne bucurăm de un portofoliu de investiții pe care l-am construit inteligent. 

  Pentru toate acestea, citește totul despre pensie și cum te poți pregăti începând de azi, pentru un viitor mai bun.

  Cum mă pot ajuta calculatoarele Bankata

  Ce este calculatorul pentru dobânda compusă?

  Poți calcula care va fi rezultatul investiției tale într-un depozit de economii sau fond de investiții, fonduri mutuale sau acțiuni. Vei vedea la ce creștere a economiilor tale te poți aștepta, respectiv că îți dorești să începi de azi ?

  Folosește aici calculatorul pentru dobânda compusă.

  Cum folosesc calculatorul pentru pensie?

  În continuarea pregătirilor pentru pensie, poți începe cu un simplu calcul asupra situației pe care o ai la ora actuală. Ulterior, poți încerca să vezi cum ai obține veniturile dorite cu ajutorul dobânzii compuse, iar apoi să te axezi pe investițiile și depozitele necesare pentru a ajunge acolo.

  Folosește calculatorul pentru pensionare.

  Cum pot calcula și alte tipuri de bugete?

  Folosește toate calculatoarele Bankata, pe care le prezentăm aici, împreună cu ce rezultat îți returnează fiecare. Le-am testat și pe cele mai atehnice persoane, pentru a ne asigura că sunt ușor de folosit pentru toată lumea: Calculatoarele Bankata aici.

  Pe lângă acestea, consultă și Bugetul de festival, respectiv cum să îți calculezi bugetul de vacanță.

  Ce face Bankata?

  Mulțumim pentru întrebare ^_^

  Mulțumim că ne citești!

  Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

  Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

  Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.