X
Euro vs. Ron în 2024: Cum e mai bine să economisești?

Euro vs. Ron în 2024

Subiectele noastre preferate sunt cele despre instrumente financiare, bineînțeles. Descoperă într-o nouă ediție a podcastului *Tu și Banii*, Episodul 41 cu Adrian Codirlașu, Vicepreședinte CFA România, în care s-a discutat despre bursă, imobiliare, dar și despre vânzarea băncii BRD și consecințele acestei tranzacții asupra sistemului bancar.🪙  Pe lângă aceste subiecte, s-au adus la fileu și subiecte sensibile, precum evoluția cursului Euro vs. Ron și impactul războiului asupra pieței de capital.🤞

Podcastul nostru Tu și Banii poate fi găsit pe YouTube, Spotify, Apple și Google unde vorbim despre taxe, credite, carduri, investiții, Bursa de Valori București, cariere în domeniul financiar și nu numai, antreprenoriat, dar și travel sau real estate.

Dacă vrei să începi să investești, îți recomandăm să-ți deschizi un cont pe SAXO, XTB, Investimental, Goldring, eToro sau BT Capital Partners.

Podcast 41: Decizii financiare prudente

Adrian Codirlașu, VP CFA Romania și profesor asociat la ASE București a comentat alături de Andrei cel mai fierbinte subiect financiar din ultimele zile – vânzarea BRD. Totodată, ce implicații are asupra sistemului bancar din România, dar și cum poți să îți maximizezi puterea de cumpărare în 2024 și să economisești pentru viitor.

BRD aduce schimbări pentru consumatori?

Din perspectiva lui Adrian Codirlașu, nu. Vor fi schimbări la nivel de conducere și proceduri interne, însă, probabil pentru consumator, facilitățile și beneficiile vor fi la fel. De ce? Pentru că piața bancară din România e o piață atractivă în Uniunea Europeană, deținând un nivel redus de bancarizare. Acest fapt poate duce la un potențial de creștere extrem de bun, pentru oricine cumpără. Dacă cel care cumpără dispune de sume mai mari de investit decât BRD Societe Generale, banca se poate bucura de o extindere în România.

Consumatorul consideră sistemul bancar o unealtă financiară ce ține de utilitate. Sistemul bancar din România este unul stabil și extrem de lichid.

Mentalitate de economisire Euro vs. Ron

Multă lume are tendința să-și schimbe economiile din Ron în Euro, doar pentru că e la modă. Dar uită că Dolarul este the currency, așa cum content is king (inclusiv ce facem noi aici pentru tine). Știai că deprecierile Leului față de Euro sunt cuprinse între 1% și 2%?

Ce înseamnă deprecierea unei monede:

 • indică scăderea valorii unei monezi în raport cu cealaltă (de exemplu, ai nevoie de mai mulți Lei ca să cumperi Euro);
 • importurile către o țară pot deveni mai scumpe și crește rata inflației;
 • exporturile din acea țară pot deveni mai competitive pentru piețele externe;
 • cresc prețurile bunurilor și serviciilor aduse din import;
 • călătoriile către țările cu moneda Euro devin mai scumpe;
 • ratele la creditele luate în Euro cresc;
 • scade valoarea economiilor deținute în Euro.

Pe scurt, evoluția unui curs valutar este incertă și se află în continuă schimbare. Este influențată puternic de riscuri precum războiul din Ucraina, politica monetară a unei țări (BNR în România), creșterea economică a țării, dar și a celei din zonele Euro.

Urmărește podcastul ca să vezi care e părerea lui Adrian Codirlașu în materie de monedă preferată ce îi oferă o putere mai mare de cumpărare.

Diversificare pe valute principale pentru piața locală a României:

 • Ron
 • Euro
 • Dolar

Good news: dacă ai bănuți puși la ciorap în Euro, n-o să-i pierzi. Așadar, nu există niciun risc să-ți pierzi economiile făcute în Euro.

Leul românesc aka Ron

 • Leul are acum o inflație mare, ce va continua să rămână superioară țărilor din zona Euro;
 • dobânzile sunt mai mari la Leu decât la Euro;
 • în ultimii 10 ani se cunoaște un trend de ușoară depreciere față de Euro;
 • Leul a pierdut aproximativ 10 bani pe an (2-3%);
 • ca să obții rezultate bune, poți să investești în lei în acțiuni listate la Bursa de Valori București.

Urmărește episodul ca să afli cum a folosit Banca Centrală cursul Euro-Ron ca ancoră inflaționistă.

Inflație mare, dobânzi crescute

Dobânzile se reglează în funcție de inflație. În momentul în care avem bani de investit, considerăm că avem un anumit grad de putere de cumpărare (bunuri și servicii).

Atunci când primim înapoi banii investiți, primim (Doamne-ajută) mai mulți decât am investit. Înainte de a investi, trebuie să ne uităm la ce randament se prefigurează, dar și ce rată de dobândă primim, însă trebuie să știm și care este inflația pentru orizontul investiției pe care o facem.

Am mai vorbit despre investiții și în:

Descoperă când e debitorul favorizat, în funcție de fluctuația dobânzilor.

Prudență în investiții în 2024

Anul 2023 a fost considerat un an impredictibil, iar românii au fost temători în ceea ce privește investițiile. E nevoie de prudență în 2024, deoarece există deficite bugetare mari care vor fi taxate suplimentar.

2023 – anul AI, însă în 2024 și din ani buni de creștere economică constantă și susținută. În ce poți investi în 2024? Pe scurt, ar trebui să fii în siguranță atâta timp cât alegi să investești în companii și softuri AI, Biotehnologie, dar și în mecanisme/companii de Apărare.

Ce pârghii ai putea să folosești în 2024:

 • să fii mai pozitiv;
 • să investești și să diversifici;
 • să îți adaptezi cheltuielile la veniturile viitoare mai mici și să economisești diferența;
 • să gândești în perspectivă;
 • să ai în vedere un scenariu de risc.

Vezi podcastul nostru ca să afli ce are Microsoft în plan cu AI pentru următorii 25 de ani.

Ca un ultim sfat, ar trebui să facem orice ca să ne putem crește veniturile în anul 2024 și nu prin contracte de muncă, pentru că deja plătim peste 40% la stat, iar taxele par să fie tot mai mari. Tu cum stai cu plasa de siguranță? Ai vreun venit extra, independent de job-ul actual?

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.