X
Cea mai Bună vs. Cea mai Rea Decizie Financiară în 2023

Echipa Bankata: Cea mai bună vs. cea mai rea decizie financiară în 2023

Am întrebat 20 de români… Ba nu! ? Am avut un call fain toată echipa și ne-am gândit că e musai să împărtășim cu voi ce decizii bune vs decizii rele financiare am luat cu toții anul acesta. Vrem să ne cunoști, așa cum suntem fiecare: cu bune, cu mai puțin bune. Și noi greșim și învățăm din toate experiențele prin care trecem. So, drums please ?, aici, echipa Bankata: Diana, Andrei, Georgiana, Monica, Alina, Mihai și Dragoș (a lipsit de la business lunch, dar în 2024 refacem poza în gașcă completă). 

Cea mai bună vs. cea mai rea decizie financiară

Evident că am făcut și compulsive shopping, am mâncat junk food, am călătorit și am cheltuit mai mult decât am estimat, dar am și investit sau făcut planuri cu finanțele noastre.  

Diana – CEO Bankata și strong woman în financial business

1. Cea mai bună decizie

„Am solicitat un card de credit BCR IKEA cu care am cumpărat în 60 rate fără dobândă tot dormitorul fetiței. O altă decizie bună a fost să fac și refac stocul de lucruri necesare pentru newborn de la Bebei Tei.

2. Cea mai rea decizie financiară

„Vacanța în Bari. Dintr-un FOMO de 24 August când toată lumea pleca undeva, ne-am luat bilete de avion către Bari pentru că era cea mai ieftină destinație, ca zbor. Am făcut asta fără să ne uităm la costuri de cazare, mâncare, opțiuni de închiriat mașină. In the end, s-a dovedit a fi una dintre cele mai scumpe vacanțe în care am fost, fără să facem vreun exces.”

De exemplu, am dat 120 euro/noapte pentru un studio care se afla lângă gară și aproape 100 eur/zi pentru mașină (cu tot cu asigurare și scaun de copil). Un Fiat Panda  ?”

Sursa Imgur

Andrei – COO Bankata, great speaker & identitatea noastră la TV, podcasturi, ASE   

1. Cea mai bună decizie

„Deciziile financiare din 2023 își vor arăta rezultatele în următorii ani. Mă bucur că am continuat să găsim oportunități în companii financiare și de energie pe Bursa de Valori București. Tot în zona de investiții, am găsit oportunități în real estate, când toată lumea aștepta scăderi.”

2. Cea mai rea decizie financiară

„Cred ca am fost prea speriat de dobânzile mari și am ratat oportunități de investiții. În același timp, nu am luat în calcul schimbările din zona de taxe care pot afecta neașteptat bugetul și investițiile personale.” 

Georgiana Head of Business, prietenă cu toți partenerii 

1. Cea mai bună decizie financiară:

„Cea mai bună decizie financiară din 2023 a fost să pun bani deoparte. Voiam să plec o perioadă din România și m-am documentat care sunt cheltuielile lunare în țara respectivă. Am apelat la un cont de economii de la ProCredit (FlexSave). Mi-am asigurat un trai decent pentru primele luni și nu-mi fac griji în perioada aceasta stresantă. Așa că, până la primul salariu de la noul job, I’m all good.” 

2. Cea mai proastă decizie financiară:

„Nu am economisit suficient pentru cheltuieli neprevăzute (bilete de avion foarte scumpe, bilete de metrou, mâncare mai scumpă decât mi-am imaginat). Din păcate, cel mai mare regret din 2023 este că nu am făcut niciun fel de investiții.

Era o idee bună să-mi fi deschis un cont 100% online la Raiffeisen Digital Bank, aș fi primit bonus 150 lei și-l puteam folosi oricând în altă țară. Evitam mersul la o sucursală și beneficiam de un cashback excelent. Eu n-am beneficiat de asta, dar poate beneficiezi tu!” 

Monica – content strategist & newsletter writer

1. Cea mai bună decizie

„În 2023 m-am documentat despre investiții și pilonul 3 de pensie mai mult ca niciodată. Am înțeles de ce seniorii din alte țări își petrec anii de pensie călătorind, de ce investițiile sunt un proiect pe termen lung, care are grijă de viitorul nostru, și nu ceva speculativ ce ne schimbă economiile peste noapte și nu mai trebuie să mergem a doua zi la birou ?”

2. Cea mai rea decizie financiară 

„Că nu am făcut cele de mai sus cu 10 ani înainte, 1 an înainte, sau chiar și o lună. Fiecare lună contează – vezi cum funcționează dobânda compusă.

Sursa Instagram

Alina – content writer cu love for tech world & WordPress

1. Cea mai bună decizie financiară: 

„Am găsit o cazare superbă în Vourvourou, în Grecia și am stat acolo 3 nopți. Am luat-o special pentru a putea naviga cu o barcă fără a deține licență. Am primit o hartă și am navigat pentru prima data în Marea Mediterană timp de câteva ore bune (de la 10:00 AM până la 17:00 PM) pentru 140 euro. Best investment ever”

2. Cea mai rea decizie financiară 

„Aș putea considera că atunci când treci de la statutul de full time employee la cel de freelancer (antreprenor, pe barba ta sau cum vrei să-i zici) este o decizie oarecum rea financiară. Este evident că nu ai același venit lunar (cel puțin la început), iar din ceea ce produci, o grămadă de bani merg la stat. Noroc că acum știu cum să-mi împart bugetul lunar, și cum să investesc smart în viitorul fetiței via Investimental.” 

 

Sursa Memedroid

Mihai – Digital Marketer responsabil cu reclamele plătite și analiza lor

1. Cea mai bună decizie financiară: 

„O investiție imobiliară într-un cartier bucureștean. Dacă vrei să faci în 2024 o astfel de investiție, ai putea solicita un credit ipotecar de la Garanti BBVA  ce vine cu două beneficii majore: dobândă fixă pentru primii 5 ani și asigurare de viață gratuită pe durata întreagă a creditului.”

2. Cea mai proastă decizie financiară:

„De fapt lipsa unei decizii, că nu m-am orientat spre o mașină electrică, astfel încât să pot beneficia de actualul discount de 10k euro, în condițiile în care de anul viitor acesta nu va mai fi disponibil. 

Dragoș – software engineer și data analyst

1. Cea mai bună decizie financiară: 

„În 2023 am reușit pentru prima dată să îmi formez o strategie de investiții lunare și să mă țin de ea (dollar cost averaging). Am ales să nu diversific portofoliul foarte mult și să mă axez pe un singur domeniu care îmi este familiar.”

2. Cea mai proastă decizie financiară:

„Greșeli financiare foarte mari nu am făcut, fiindcă m-am adaptat pe parcurs, dar îmi pare rău că nu am așteptat mai mult să fac unele achiziții de Black Friday – aș fi plătit semnificativ mai puțin pe unele bunuri și servicii. De exemplu, aș fi dat cu 600 lei mai puțin dacă îmi luam abonamentul anual la sală de Black Friday.”

Trust your instincts!

Cu siguranță, anul 2024 va arăta diferit pentru Diana, iar vacanțele se vor dovedi a fi echilibrate (cheltuielile cu bebelina nope – never ending story – mereu e ceva de luat). 

Îl felicit pe Mihai că a investit într-un imobil (can’t wait for that party) și pe Monica că a făcut munca aia titanică de a se documenta despre cum poate investi în viitorul ei ca pensionară.

În timp ce Andrei și Dragoș au rămas cei mai cerebrali dintre noi, ei au continuat să investească în BVB sau stock markets din alte țări, Georgiana cutreieră lumea și promite că la anu’ va investi (1 an fără investiții e deja too much).

Eu încep anul prin studierea oportunităților de investiții, cu dorința de a folosi mai mult variantele de cashback, poate să fac un cont la BCR pentru a beneficia de asigurări de călătorie & business lounges. 

Cheers pentru decizii financiare înțelepte!

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.