Decizii financiare cât mai green

Sau cum să fii eco-friendly și atunci când faci banking

Dorința de a avea un impact negativ cât mai mic asupra planetei este una din ce în ce mai întâlnită. Oamenii încearcă să reducă consumul așa cum pot și le este la îndemână: reciclează câteva sticle de plastic, refuză un pai, nu iau mașina pentru orice drum. Cu toate astea, responsabilitatea și impactul sunt arondate marilor corporații, iar majoritatea dintre noi nici nu știm exact toate domeniile și industriile în care simpla noastră activitate de consum poate impacta negativ mediul înconjurător.

 

Încercăm să fim #eco și #green, dar și confortabili în același timp

Discuțiile despre climate change, amprente de carbon și implicarea organizațiilor în aceste subiecte sunt foarte complicate. Și nu chiar de competența noastră.  Însă ce știm este că în fiecare zi ne străduim să facem alegeri inteligente, să avem mai mult confort, dar să fim și conștienți de impactul nostru.

Uneori suntem atenți să ne cumpărăm haine dintr-un material sustenabil sau pur și simplu să nu alegem produse din plastic, alteori de a comanda produse cu ridicare în loc de livrare, sau să ne gătim propriul prânz. Acestea sunt cele mai evidente alegeri, deoarece și majoritatea conversațiilor din jurnalism, divertisment sau din word of mouth se învârt în jurul acestor subiecte.

Însă care sunt alegerile pe care le putem face atunci când vine vorba de finanțele noastre?

 

Industria eco sau green

Industria green/ verde este numită și industria ecologică sau sustenabilă/ durabilă. Uneori este asociată cu schimbarea climei, alteori cu energii eoliene, transport eco-friendly, gestionarea deșeurilor, eficiența energetică, energii regenerabile, agricultura sustenabilă, slow fashion etc.

Tocmai această varietate uriașă de domenii o face să fie din ce în ce mai valoroasă: în ultimii ani a înregistrat o creștere semnificativă și se estimează că industria globală verde a atins o valoare de aproximativ 1.3 trilioane de dolari în SUA

În plus, în Europa numeroase fonduri europene au alocat sume semnificative inițiativelor verzi, susținând proiectele care pot face o diferență, precum cele de conservare a apei, construcția de parcuri eoliene și solare, dezvoltarea de infrastructură pentru vehicule electrice, programe de eficiență energetică pentru clădiri etc.

În perioada 2021-2027 Uniunea Europeană va aloca 42,6 miliarde € pentru Fondul de coeziune, din care contribuția la Mecanismul pentru interconectarea Europei se va ridica la 10 miliarde €. Se preconizează că 37% din alocările financiare totale ale Fondului de coeziune vor contribui la obiectivele climatice ale Uniunii Europene.

 

Cum să identifici produsele bancare green

Trecând peste gluma în care banii sunt în general reprezentați ca fiind verzi 🤑, chiar am căutat și identificat produse care susțin proiecte verzi ✌️.

 

Contul ProGreen de la ProCredit

Contul ProGreen de la ProCredit Bank are mesajul Cost zero pentru tine, câștig 100% pentru planetă.

Atunci când îți deschizi (100% online) acest cont, banii tăi susțin automat doar proiecte verzi, căci fiecare cont ProGreen contribuie la susținerea proiectelor sustenabile finanțate de ProCredit Bank.

Comisionul de administrare al contului este zero, dacă încasezi cel puțin 1.000 de lei în contul curent, lunar, sau dacă deții în conturile de la ProCredit Bank (cont curent, cont de economii, depozite) cel puțin 15.000 de lei / echivalent. Altfel, comisionul de administrare este de 10 lei.

Ce poți găsi în pachetul ProGreen?

  • Un cont curent în lei 
  • Un cont de economii în lei
  • Un card de debit VISA Clasic
  • Internet & Mobile banking
  • Plăți naționale gratuite și nelimitate pentru sume < 50.000 LEI, ordonate în regim normal
  • Retrageri nelimitate și gratuite de la orice ATM din România.

Ce ne-a plăcut mult la produsul ProGreen de la ProCredit Bank

Contul se poate deschide 100% online, de oriunde: un festival de muzică, dintr-o autorulotă cu care călătorești ca în visurile mele, de pe confortul canapelei, ca în visurile oricărei pisici 😻.

Fluxul este foarte intuitiv, iar în doar câteva minute îți poți deschide contul. Este nevoie să aplici în programul de lucru al băncii, căci vei intra într-un scurt apel video cu un reprezentant.

Tot ce trebuie să ai la îndemână este actul de identitate și o bună conexiune la Internet :). Documentele se vor semna digital la final.

🤩 Bonus: cardul este realizat din plastic reciclat în proporție de 85,5% 🤩

Aplică aici pentru contul ProGreen de la ProCredit Bank, pentru alegeri financiare prietenoase cu mediul.

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.

Aboneaza-te la newsletter

Fii mereu la curent cu cele mai noi carduri si credite.

You have Successfully Subscribed!