X
De ce trebuie să ai un fond de urgență?

De ce trebuie să ai un fond de urgență?

Ce este un fond de urgență?

Un fond de urgență este un cont bancar cu banii puși deoparte special pentru a plăti cheltuieli mari, neașteptate, cum ar fi:

  • Cheltuieli medicale neprevăzute;
  • Şomaj;
  • Reparații de urgență în casă (țevi sparte, încălzire, geamuri, etc);
  • Repararea sau înlocuirea aparatelor electrocasnice;
  • Reparații majore ale mașinii.

 

De ce am nevoie de un fond de urgență?

Fondul de urgență creează un tampon financiar care te ajută atunci să treci mai ușor prin perioadele mai dificile, fără a fi nevoie să te bazezi pe carduri de credit sau împrumuturi cu dobândă ridicată. Poate fi deosebit de important să ai un fond de urgență dacă ai deja alte datorii, deoarece te poate ajută să evitați să te împrumuți și mai mult.

Unul prim pas în a scăpa de datorii este să-ți creezi o modalitate prin care să nu te îndatorezi și mai mult.

 

Cât de mare ar trebui să fie fondul de urgență?

Răspunsul scurt: dacă te decizi să începi cu puțin, încearcă să pui deoparte cel puțin 500 de lei pe luna până ajungi să acoperi o jumătate de an de cheltuieli lunare.

Răspunsul complex: suma potrivită pentru tine depinde de circumstanțele tale financiare, dar o regulă de bază bună este să ai suficient pentru a acoperi cheltuielile zilnice (aici pe lângă alimente de bază includem și chirii, rate, carduri de credit, întreținere, abonamente,  etc) pentru trei până la șase luni.

Dacă ești freelancer sau lucrezi sezonier s-ar putea să ai nevoie de mai mult, sau dacă locul tău de muncă ar fi greu de înlocuit. Dacă îți pierzi job-ul, poți folosi banii pentru a acoperi nevoile ce depășesc indemnizația de șomaj, în timp ce găsești un job nou.

Dacă economisești chiar și doar 500 lei, te poate scoate din multe probleme financiare. Pune ceva deoparte acum și construiește-ți fondul în timp.

 

Unde îmi țin fondul de urgență?

Un cont de economii cu o dobândă și acces ușor. Deoarece o situație de urgență poate lovi oricând, lichiditatea este esențială. Deci acești bani nu ar trebui să fie legați de un fond de investiții pe termen lung. Totodată contul ar trebui să fie separat de contul bancar pe care îl folosiți zilnic sau la care ai acces cu cardul, astfel încât să nu fii tentat să umblii la el.

Un cont de economii este un loc bun pentru banii puși deoparte pentru urgențe. Este asigurat de Fondul de Garantare pentru până la 100.000 EUR, deci este sigur. Banii câștigă și o dobândă mică și cel mai important, îi poți accesa rapid atunci când este necesar, fie prin retragere, fie prin transfer bancar.

 

Reguli pentru construirea unui fond de urgență?

În primul rând calculează-ți totalul pe care trebuie să îl pui deoparte. Dacă spre exemplu vrei să ai un fond de urgență de 4 luni înseamnă că trebuie să aduni ratele lunare, chirii, datorii la furnizori (electricitate, gaz, factură mobil, etc) și necesarul alimentar lunar. Pe toate acestea le înmulțești cu 4 luni.

Pentru exemplu luăm următoarele cheltuieli lunare:

Rate card de credit: 1.000 lei

Alimente: 1.000 lei

Întreținere locuința: 300 lei

Total cheltuieli lunare: 2.600 lei rezultă un fond de urgență pentru 4 luni de 20.400 lei.

 

Pasul doi presupune să îți stabilești un obiectiv lunar de economisire. Stabilește suma pe care crezi că o poți pune deoparte în fiecare luna și în funcție de asta îți poți seta și o perioada minimă de economisire.

În continuarea exemplului de mai sus, dacă vrei să economisești 500 lei/ lună înseamnă că în aproximativ un an jumătate ai economisit suficient cât să îți acopere 4 luni de cheltuieli în caz de urgență, fără a lua în considerare și dobânzile aferente contului de economii care vin ca un bonus la sumele economisite.

Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să îți transferi automat în contul de economii suma stabilită de economisit în fiecare lună în ziua de salariu.

După acest exercițiu, îți vei crea obiceiul de a economisi în mod regulat. După un an și jumătate, poți începe să pui fonduri deoparte către obiective mult mai clare (avans locuință, mașină sau chiar pentru pensionare). Aceste sume le poți investi periodic în diferite instrumente cu randamente mult mai ridicate decât conturile de economii.

3 metode simple să începi să investești cu doar 500 lei

Dacă vrei să faci lucrurile mai distractive, o altă regulă pe care o poți urma este ca, de fiecare dată când îți cumperi ceva nou să transferi către contul de economii jumătate din echivalentul cumpărăturii.

Evaluează și ajustează contribuțiile periodic. După câteva luni de economisire verifică sumele din contul de economii și ajustează sumele dacă este necesar, mai ales dacă ai retras recent bani din fondul de urgență. Pe de altă parte, dacă ai economisit suficient pentru a acoperi cele patru luni de cheltuieli și ai bani în plus, poți să începi să te gândești să investești fondurile suplimentare.

Contul de investiții pentru începători: de ce ai nevoie de unul și cum îl alegi?

Când economisești este bine să faci o diferență clară între situații de urgență și orice altceva. De fapt, odată ce ai atins un prag rezonabil de economii de urgență, este o idee bună să începi un alt cont de economii pentru cheltuieli neregulate, dar inevitabile, cum ar fi întreținerea mașinii, vacanțele și cadourile.

Toți trebuie să economisim pentru evenimente neașteptate. A avea bani de rezervă poate însemna diferența între a rezista unei furtuni financiare pe termen scurt sau a te îndatora adânc.

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.