X
De ce să Investești în Siguranța Online a Copilului tău?

De ce să investești în siguranța online pentru copii

Tehnologia e parte din viața de zi cu zi, o folosim în multe activități. E aproape indispensabilă. Copiii au nevoie de ea, însă trebuie să învețe să o folosească cu măsură. Cel mai simplu e să faci reguli de utilizare al device-urilor din casă și să limitezi timpul și aplicațiile pe care copilul le poate folosi. Am făcut un top 3 aplicații pe care le poți instala pe telefoanele copiilor tăi și am argumentat de ce e bine să investești în ele, dar și în conturi de economii sau de investiții.

Internetul e un ocean infinit de provocări și informații. Poate fi periculos dacă nu e utilizat cu măsură sau cu limite, în special de către copii. De exemplu, pe social media rulează diverse challenges care pot fi pe de-o parte distractive, pe de alta periculoase. Până la vârsta de 20 de ani, cortexul nu este dezvoltat 100%, iar acolo e stocată gândirea rațională. Asta înseamnă că tinerii, în special copiii, acționează impulsiv, fără să se gândească prea mult la asta, atrăgând reacții din partea audiențelor virtuale.

Real life

Siguranța online a copiilor este o prioritate pentru mulți părinți, însă cu atât de multe posibilități, s-ar putea să nu știi care e cea mai potrivită alegere pentru tine și micuțul tău. Copilul tău are nevoie și de o viață socială, dincolo de lumea virtuală. Ce poți să faci ca să-i fii alături? 

 • comunică des și pe înțelesul lui; ajută-l să-și antreneze mușchii creierului printr-un joc menit să-și pună întrebări și să găsească singur explicații și răspunsuri.
 • dacă identifici situații ce pot duce la suferința copilului tău, asigură-te că iei măsuri din timp. 

Este necesar să găsești o soluție prin care copilul să nu simtă că-i e îngrădită libertatea în vreun fel. Pe lângă aplicațiile de siguranță, îl poți obișnui pe cel mic să economisească și să utilizeze aplicații monetare prin care să-și gestioneze veniturile și cheltuielile (alocația sau bursele școlare).

De ce să investești în dispozitive de monitorizare

În limita bunului simț, fără a-ți spiona copilul ca un detectiv particular, dispozitivele de monitorizare al activității copiilor îți pot oferi mai multe variante de a preîntâmpina diferite probleme și situații:

 • copilul se rătăcește în drum spre casă/alt obiectiv și nu știe să-ți explice exact unde e.
 • copilul petrece prea mult timp pe YouTube/jocuri/rețele sociale
 • încurajezi independența – deși poate fi considerat un blocant, copiii care știu că pot fi găsiți oricând de părinți, pot să aibă o relație mult mai deschisă și să fie mult mai liberi decât alții. 
 • pentru situații urgente în care copilul are nevoie de ajutor sau pentru alt motiv.  

Aplicații populare pentru siguranța online a copiilor

 1. Google Family Link

Google ne-a obișnuit cu diverse platforme gratuite, iar în ceea ce privește siguranța copiilor, nu ne-a dezamăgit. Google Family Link este o aplicație gratuită, disponibilă în Google Store pe dispozitivele Android. Se creează un cont de gmail pentru copil, iar prin această aplicație, părinții pot monitoriza activitatea online a copiilor, pot organiza aplicațiile instalate, seta limite de timp sau bloca accesul la telefon/aplicații.  

 1. iPhone Family Sharing

Pentru utilizatorii de iOS, sistemul Family Sharing facilitează relația dintre tine și membrii familiei. Poți să controlezi telefoanele copiilor, să le pui limite de timp, să le blochezi dispozitivele, să blochezi accesul la anumite aplicații, să urmărești dispozitivul, să-ți ceară permisiunea pentru a downloada o aplicație din store. De asemenea, părinții pot împărtăși cu întreaga familie muzică și poze.

 • Qustodio

Qustodio este o aplicație care permite customizări suplimentare. De exemplu, poți alege website-urile pe care le poate folosi copilul tău și cât timp are voie să petreacă pe ele. Aplicația îți permite să blochezi conținut explicit, să impui limite de timp și să urmărești poziția dispozitivului. 

Responsabilitatea financiară a copiilor

Pentru a-i ajuta pe copii să se gospodărească singuri când ajung adulți, e nevoie să începi demersurile pentru responsabilitate financiară. Folosind aplicații de monitorizare ale dispozitivelor mobile și introducându-i în lumea monetară, le pui bazele utilizării timpului și banilor în mod eficient. 

Printre băncile și brokerii de investiție care oferă acum produse financiare pentru familii, precum carduri pentru minori, dar și fonduri sau credite de studii, toate aceste conturi bancare sunt asociate contului tău. Astfel, poți gestiona cu ușurință de pe mobil ce tip de tranzacții să fie posibile sau să setezi limite de cheltuială pe zi/săptămână/lună, în funcție de vârsta pe care o are copilul. 

Un exemplu interesant este programul InvestiMentor via Investimental. După ce-ți deschizi un cont la Investimental, poți adăuga un cont nou pentru copilul tăi, prin opțiunea MultiCont și deschizi imediat un fond de investiții pentru diverse obiective. 

Dacă ești un părinte conservator, poți să deschizi un cont de economii prin Bonus Card by Garanti BBVA și să te bucuri alături de copilul tău de acces la educație suplimentară (cursuri de limbi străine, alte studii), achiziții bilete entertainment, în 3 sau 5 rate fără dobândă.

💡Citește mai multe articole:

 Cum începi să-i responsabilizezi financiar pe copii:

 • le poți da acces limitat la conturi bancare – de exemplu, Revolut permite crearea unui cont virtual care este legat de contul tău și copilul primește un card fizic. 
 • poți să creezi un cont de investiții pentru tineri și să-i înveți cum să tranzacționeze pe bursă, pentru un viitor mai bun, fără griji.

Copiii care au un card bancar cu limită pe cont vor înțelege că banii se termină la un moment dat. Că nu pot cumpăra orice, oricând. Că trebuie să faci alegeri, pentru că nu le poți avea pe toate. 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.