X
Cum să nu te îngropi în datorii financiare

Cum să nu te îngropi în datorii financiare

Ai tendința de a folosi mai multe carduri de cumpărături? De a face credite peste credite pentru a-ți cumpăra diverse bunuri? Toate cardurile de cumpărături au limite pe care le poți seta. Unele bănci îți permit să aplici pentru un credit online. ⏭️ Utilizează instrumentele financiare în mod inteligent, fără să te îngropi în datorii financiare, respectând câteva noțiuni de bază.

Metoda tradițională de împrumut

Acum mai mult de 20 de ani, tehnologia era abia la început. Pe-atunci era o modă de-a împrumuta bani de la familie sau prieteni. Fără dobânzi. Era o soluție bazată pe încredere. O soluție urgentă pentru o situație apăsătoare. Veniturile mici și viața costisitoare te împingeau să apelezi la cunoștințe care-ți puteau oferi un colac de salvare.

Uneori, oamenii făceau doar o hârtie de mână și se înțelegeau pe ce perioadă de timp se desfășura împrumutul, însă de cele mai multe ori niciuna din cele două părți nu avea vreo garanție din partea celuilalt.

Ca să nu ajungi la situații disperate, este mai bine să anticipezi anumite cheltuieli și să-ți faci un cont de economii, ca cel de la ProCredit – FlexSave. Sau, poți alege să investești în siguranță cu Saxo Bank, asigurându-ți bani pentru o pensie liniștită.

Cum soliciți un card de cumpărături?

Poți solicita un card de cumpărături dacă ai un cont bancar existent. Cu ajutorul acestuia, poți să cumperi produse direct, fără să soliciți un credit pe o perioadă lungă de timp. Suma pe care o accesezi prin intermediul unui card de cumpărături este una limitată. Soldul este calculat în funcție de venitul încasat la soldul pe care îl ai în contul respectiv.

Prin Bankata, poți aplica pentru un:

Spre deosebire de practica de mai demult, în care cel care împrumuta bani putea rămâne cu ușurință fără ei (verba volant), o bancă își va lua măsuri de precauție. Dacă decizi să te împrumuți de la o bancă este safe pentru toată lumea. Ei au garanția că tu le dai banii înapoi (într-un fel sau altul), iar tu poți să te bucuri de banii împrumutați, pe toată perioada agregată în contract. La unele bănci, poți solicita un credit online, prin instalarea aplicațiilor dedicate, cum ar fi George by BCR, cea de la OTP sau tbi Bank.

Vrei să aplici pentru un credit de nevoi personale? Accesează acest link și află de la echipa Bankata care sunt câteva dintre ofertele pe care le poți alege acum.

Ce măsuri de siguranță poți lua?

Înainte să soliciți un credit de nevoi personale/card de cumpărături, asigură-te că nu te întinzi mai tare decât plapuma și respecți câteva reguli de bază:

 • încearcă să nu cheltui mai mult decât estimezi că vei câștiga în următoarea lună;
 • fă-ți un plan pentru a putea plăti ratele creditului la timp, ca să nu ai taxe în plus;
 • toate ofertele creditelor/cardurilor de cumpărături îți oferă beneficii imediate, dar dacă depășești limitele, taxele pot fi copleșitoare;
 • pentru a preveni situația în care cheltuielile îți scapă de sub control, trebuie să te organizezi. Te-ar ajuta un tool care agreghează informații despre toate cardurile și cheltuielile tale într-un singur loc;
 • fă o listă cu toate cheltuielile pe care le ai și care nu sunt neapărat necesare;
 • dacă ai un credit ipotecar, poți obține un alt credit de refinanțare;
 • alege să plătești sume minime pentru creditele pe care le soliciți;
 • nu cheltui mai mult decât produci lunar;
 • deschide un cont de economii în care să pui bani cu regularitate.

Pentru a-ți calcula bugetul lunar corect, îți recomand să citești articolul Bugetare 70:20:10.

Date statistice

Conform unui studiu din noiembrie 2023 al celor de la CIPRA (Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză) alături de Reveal Marketing Research), la care au participat aproximativ 1000 de persoane din mediul urban/rural, 48% dintre români utilizează carduri de credit/card de cumpărături.

Sursă: cipra. ro

În schimb, 70% dintre americani dețin un card de credit, notează website-ul Capital Online Shopping.

Sursă: capitalonlineshopping. com

Cum gestionezi datoriile

Dacă totuși ai reușit performanța de a te îngropa în datorii, nu te panica! Alege să renunți o perioadă la cheltuieli zilnice de care te poți lipsi. Cheltuielile mici precum cafeaua zilnică, țigările, mâncatul în oraș – toate pot fi oprite o vreme. Fii sincer cu cât cheltuiești și modul în care o faci:

 • analizează ce datorii ai și la cine;
 • prioritizează datoriile care trebuie să fie plătite;
 • renunță la cheltuielile pe care ți le dorești (dar nu sunt necesare) și pune bani deoparte ca să accelerezi plățile datoriilor;
 • achită un credit înainte să-ți iei unul nou și să-ți faci noi datorii;
 • creează un fond de urgențe pentru cheltuieli neplanificate;
 • dacă situația te depășește, poți solicita ajutorul unui consultant de credit.

📢 Împrumuturile bancare nu ar trebui utilizate ca o metodă de a ne extinde capacitatea de a cheltui. Asigură-te că achiți creditele, până la ultimul leu, într-o perioadă cât mai scurtă. Rambursarea anticipată este esențială pentru achitarea datoriilor.

Rău platnici

Rău platnici – este categoria din care fac parte cei care solicită un credit, apoi mai solicită încă unul ca să-l plătească pe primul. Și nu reușesc să se mai redreseze. Rău platnicii au o reputație negativă în rândul băncilor, iar asta face dificilă situația în care tu chiar ai nevoie de bani.

Află mai multe informații utile din articolul nostru despre Biroul de Credit: cum soliciți o ștergere și cât durează.

Asigură-te că faci cheltuieli direct proporționale cu nevoile tale

Exemplu 1 – am un prieten care vrea să-și schimbe mașina, dar nu are bani și dorește să ia un împrumut bancar. Perfect normal. Însă, cerințele lui și dotările pe care le dorește la mașina aceea sunt cu mult peste ceea ce are el nevoie. So, de ce să iei o sumă mare de bani din bancă doar pentru a avea un bun în parcare și a nu-l utiliza la propria valoare?

Exemplu 2 – am cumparat un device de la cineva care l-a achiziționat cu trei luni în urmă, în rate. Am aflat că acel device a fost cumpărat alături de un altul, tot în rate. Veniturile lunare proveneau din industria construcțiilor, unde iarna e cam silence. Ulterior, vânzătorul a realizat că nu poate susține ratele și că nu are neapărat nevoie de acele bunuri.

💌 Alege să cheltui inteligent și să îți faci datorii pe care să le poți duce.

Disciplină financiară

Cu ajutorul sfaturilor de mai sus și a unei bugetări personale, poți să administrezi orice cheltuială. Poți folosi carduri de cumpărături, credite de nevoi personale, fără griji. Dar, este nevoie de disciplină, la fel ca în toate lucrurile pe care le faci.

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.