Cum să îți reduci facturile lunare. 20 de moduri simple în care poți să economisești lunar

Știm că poate fi o perioadă cu costuri mai ridicate pentru mulți dintre noi și s-ar putea să avem nevoie de  o optimizare mai bună a cheltuielilor lunare pentru a ne ajuta să trecem peste perioada de inflație ridicată.

Ai nevoie de mai mulți bani în bugetul tău lunar? Evaluarea modalităților prin care îți poți reduce facturile este un început bun.

Micile ajustări te pot ajuta să economisești la orice, de la produse alimentare la asigurări pentru locuință. Articolele cu costuri mari, cum ar fi plățile pentru chirie, ipoteci și mașini, necesită mai multă muncă, dar îți pot elibera o parte mai mare din buget.

Iată cum să scazi facturile și să economisești din cheltuielile lunare în principalele categorii:

 

Reducerea cheltuielilor cu spațiul de locuit

Scăderea costurilor cu locuința este un rezultat mai greu de obținut decât, să zicem, reducerea cheltuielilor cu alimentele, dar acest lucru poate aduce economii mari. Află cum poți economisi la chirie, ipotecă și asigurarea pentru locuință.

 

Creditul ipotecar

  1. Refinanțează-ți creditul ipotecar. Scăderea ratei dobânzii cu câteva puncte procentuale îți poate economisi câteva sute de lei în fiecare lună. Fii sigur că scorul tău de creditul este unul bun, astfel încât să poți obține cea mai bună rată posibilă, apoi caută și compară ratele și comisioanele de la mai multe bănci. Comparatorul nostru pentru creditele de refinanțare te poate ajuta să alegi cea mai bună opțiune.
  2. Verifică costurile asigurării pentru proprietatea adusă în ipotecă. Majoritatea băncilor îți oferă produsul de asigurare pe care îl au ei în portofoliu, însă tu ai dreptul să închei polița de asigurare cu orice asigurator care vine cu costuri mai bune. Deasemenea, polița trebuie reînnoită anul și în cazul în care nu ai trimis noua poliță băncii, aceasta va emite una în numele tău care poate să nu fie cea mai avantajoasă.

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Chiria

  1. Reduce dimensiunea proprietății sau mergi către o zona mai accesibilă. Mutarea familiei tale dintr-un apartament cu trei dormitoare într-o unitate cu două dormitoare îți poate reduce chiria cu câteva sute de lei lunar, în funcție de orașul de reședință. Totuși, poate însemna împărțirea unui dormitor între mai mulți membrii ai familiei sau pierderea unei camere de oaspeți.
  2. Ia-ți un coleg de apartament. Pare contraintuitiv, dar îți poți reduce chiria trecând la un apartament mai mare, atâta timp cât împarti acel apartament cu un coleg.

În București, de exemplu, chiria medie pentru un apartament cu două dormitoare și într-o zona centrală este în jur de 500 euro, conform site-ului imobiliare.ro. Împărțit între 2 colegi ajungi la 250 euro de persoană – cu aproape 100 euro mai puțin decât chiria medie pentru o garsonieră care în aceeași zona ajunge la 350 euro.

  1. Negociază. Dacă mutarea nu este o opțiune, încerca să renegociezi cu proprietarul. El ar putea fi dispus să scadă chiria în schimbul unui contract de închiriere mai lung sau pentru o anumită perioada care să îți perimită să te redresezi financiar. Căutarea unui nou chiriaș poate fi o corvoadă și pentru proprietar, mai ales dacă ați avut o relație bună și de lungă durată.

 

Reducerea cheltuielilor cu utilitățile

Reducerea facturilor lunare cu utilitățile sunt cel mai simplu mod de economisire. Schimbări mici precum creșterea temperaturii vara prin folosirea mai puțin a aerului condiționat sau scăderea temperaturii cu un grad – două iarna te pot ajuta să economisești sume frumoase într-un an de zile.

 

Cablu și internet

  1. Scapă de extra-opțiuni. Evaluează foarte bine de ce canale extra ai nevoie și ce servicii de streaming folosești – și care nu sunt absolut necesare. Anularea acelor servicii neutilizate îți va economisi bani în fiecare lună.

Dacă există un serviciu care oferă doar câteva emisiuni sau seriale care îți plac foarte mult, ia în considerare să te uiți la toate episoadele într-o perioadă scurtă de timp și apoi anulează serviciul. De asemenea, profită de perioadele de grație oferite de majoritatea serviciilor de streaming pentru a viziona ceea ce îți dorești în acea perioadă de timp, fără să plătești pentru abonamentul lunar.

  1. Alege o oferta 2in1 de cablul și internetul. De obicei, poți reduce costurile pentru cablu și internet dacă combini aceste servicii de la același furnizor și alege o ofertă Bundle. De asemenea, poți reduce costurile de internet trecând la un nivel de viteză mai scăzut.

 

Telefonul mobil

  1. Dacă sunteți mai mulți membri în familie, optează pentru un plan de familie decât mai multe planuri individuale. În acest fel poți împărți minutele, traficul de date sau sms-urile între membrii familiei în special în situația în care copii folosesc mai mult trafic de date, iar adulții mai multe minute.
  2. Schimbă-ți planul sau operatorul. Fă un inventar al planului tău și al utilizării lui, apoi verifică dacă poți obține o ofertă mai bună de la operatorul current (în special dacă se aproprie data de prelungire a contractului) sau poți chiar să negociezi cu alt operator – în general ofertele de portare sunt mai avantajoase decăt cele de reînnoire a abonamentului. Trecerea la un serviciu pre-plătit poate reduce și mai mult factura de telefon mobil.

 

Electricitate, gaz și apă

  1. Setează termostatul pe o temperatură mai mică. Scăderea gradelor noaptea sau când nu ești acasă îți poate reduce factură la gaz. Făcând același lucru și în cazul temperaturii la apă te poate ajută, de asemenea, să îți reduci factura la gaz.
  2. Oprește consumatorii inutili de energie. Poți reduce factura medie de electricitate cu o priză inteligentă, care oprește alimentarea dispozitivelor care nu sunt utilizate sau pur și simplu prin scoaterea din priză a electronicelor inutile precume încărcătoare, lămpi, televizoare, microunde, etc.

 

Reducerea cheltuielilor cu transportul

Costurile de transport, fie pentru o mașină personală sau pentru un abonament lunar la transportul în comun, se încadrează direct în categoria „nevoi” a majorității bugetelor. Găsește mai mult spațiu în bugetul tău reducând cheltuielile lunare pentru deplasări. 

 

Plată leasing sau credit auto

  1. Refinanțează-ți împrumutul auto, mai ales dacă acesta este cu dobândă variabilă. Poți reduce rata mașinii dacă apelezi la un credit de refinanțare cu dobândă fixă – în acest fel nu vei fi impactat de creșterile dobânzilor de referință. Deasemenea, odată cu refinanțarea îți poți prelungi și durata împrumutului. Prelungirea împrumutului înseamnă rate lunare mai mici dar și că per total vei plăti mai multă dobândă băncii.
  2. Vinde-ți mașina. Încercă să vinzi mașina dacă nu îți mai permiți deloc rata și să foloseșți banii încasați pentru a-ți achita tot sau cea a mai rămas din împrumutul actual pentru mașină. Apoi, te poți uita la un model mai puțin costisitor – de preferință o mașină second hand, care nu își va pierde din valoare la fel de repede că una nouă.

Indiferent dacă optezi pentru o mașină nouă sau folosită, caută să îți menții costurile totale – benzină, asigurare, rata mașinii, înmatriculare și reparații – sub 20% din salariul tău.

  1. Evaluează dacă chiar ai nevoie de o mașină sau poți folosi transportul în comun. Dacă răspunsul este nu, vinde-ți mașina și folosește încasările pentru a achita împrumutul auto. Economiile nu vin doar din rata pe care o achiți pentru mașină ci și din costul asigurării RCA, motorină, parcare și costuri de întreținere ceea  va fi probabil mai mult decât suficient pentru a acoperi transportul public și călătoria ocazională cu Uber/ Bolt.

 

Asigurarea auto RCA sau CASCO

  1. Compară și analizează toate oferte de asigurare disponibile ca să te asiguri că ai cea mai bună variantă de asigurare. Prețurile pot varia foarte mult de la un asigurator la altul și e important să înțelegi beneficiile fiecăruia.
  2. Verifică clasa Bonus Malus deoarece în mod normal, dacă nu ai avut daune în ultimul an, clasa ar trebui să crească cu o clasa ceea ce se transpune într-o reducere din prețul asigurării. La prima asigurare RCA încheiată, clasa ta este 0, Clasa B1 (Bonus 1) presupune o reducere de 5%, B2 10% și tot așa până la B8 care înseamnă o reducere de 50% din costul asigurării RCA. Similar și în cazul în care ai avut daune, clasa ta se va transforma din 0 în M1 (Malus 1) și costul asigurării tale pentru anul următor va crește proporțional.

 

Economii cu alimentele și mâncarea

Nu credem că în ceea ce privește alimentația, ar trebui să renunțăm la sănătate în favoarea unor economii în plus. În continuare poți să alegi fructe și legume de calitate și nu îți recomandăm să apelezi la supe instant sau fast food. Totuși, simple schimbări în comportamentul de consum te pot ajuta să economisești câteva sute de lei lunar. 

Supermarket

  1. Fă-ți o listă de cumpărături. Este mai puțin probabil să cheltui în exces dacă ai un plan. În plus, poți apela la cupoane de reducere sau pentru cumpărăturile neperisabile la oferte de genul 2+1 gratis.
  2. Optează pentru marca magazinului. Etichetele generice și mărcile de magazine sunt o modalitate sigură de a economisi bani, chiar dacă faci cumpărături la magazine mai scumpe.
  3. Fă-ți un card de membru pentru supermarketul la care cheltui cel mai mult. Înscriindu-te la programul de fidelitate al magazinului și descarcând aplicația acestuia, dacă are una, poți să beneficiezi de prețuri mai mici  și de foarte multe oferte speciale.

 

Reducerea cheltuielilor cu creditele mici

Da, poți să îți optimizezi mai bine plata datoriilor și poți reduce rata lunară. Ia în considerare refinanțarea sau consolidarea datoriilor pentru a îți reduce plățile lunare.

Cardul de credit

  1. Dobânda anuală a unui card de credit variază între 20% – 29% iar limita oferită de bancă este în general de 3 salarii lunare. Dacă ai folosit peste 20% din limita cardului de credit și nu îl mai poți plăți în totalitate la data de plată a extrasului, optează pentru refinanțarea cardului cu un credit de nevoi personale. Astfel îți vei reduce dobânda anuală de la peste 20% la doar 8% – 9% și vei putea plăti suma datorată în rate lunare egale pentru o perioadă de până la 5 ani în funcție de rata pe care ți-o permiți în fiecare lună.

Pentru o mai bună planificare a bugetului lunar îți recomandăm să încerci  Calculatorul de buget 70 -20 – 10

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.