X
Cum să investești începând de mâine

Cum să investești începând de mâine

Sau, și mai bine, chiar de azi. Una dintre cele mai amânate rezoluții este cea a investițiilor pe care vrem să le facem pentru a avea un viitor mai bun, nopți mai liniștite și un portofoliu de care să ne mândrim. Sperăm cu fiecare material să te aducem mai aproape de confortul investițiilor, până devine un obicei sănătos, o rutină pentru finanțele tale.

Cine este Charlie Munger

Charlie Munger este un investitor și businessman american care va împlini pe 1 Ianuarie magica vârstă de 100 de ani. Este mâna dreaptă a lui Warren Buffett, conducând împreună cu acesta Berkshire Hathaway ca Chairman și ViceChairman.

Practicile lui și filosofiile lui sunt urmărite în întreaga lume – următorul citat arată și de ce: Good businesses are ethical businesses. A business model that relies on trickery is doomed to fail.

Charlie Munger este un susținător al investițiilor etice, declarând în multiple rânduri că nu este de acord cu speculațiile sau trendul cryptomonedelor.

Unul dintre modelele mentale pe care Charlie Munger le folosește este Compounding.

Ce înseamnă Compounding

Conceptul de compounding propune să nu gândim în termeni liniari, ci în termeni exponențiali.

Cel mai simplu exemplu ar fi că putem să comparăm câți bani am avea dacă ne-am lăsa banii într-un depozit bancar timp de 10 ani, respectiv cât ar crește suma respectivă cu ajutorul dobânzii compuse.

Compounding este despre a fi mai bun în fiecare zi, de a învăța ceva nou și de a găsi noi căi prin care ne putem dezvolta.

Cum putem folosi dobânda compusă în avantajul nostru

Dobânda compusă îți arată cum ar crește economiile tale  în următorii ani – este un mod excelent de a ilustra faptul că cel mai bun moment de a începe economisirea este acum 10 ani, dar momentul perfect este azi.

Analizând dobânda compusă observi și ce s-ar întâmpla cu banii tăi dacă nu ai economisi deloc și aceștia s-ar devaloriza din cauza inflației.

Bonus: Poți începe să faci economii chiar și cu doar 500 de lei.

Calculează cum ar arăta investițiile tale cu dobânda compusă aici.

Cum să investești simplu, începând de mâine

Deși știrile senzaționale aduc mereu impresii negative, am un record de creștere al depozitelor pe persoane fizice de peste 100.000€. În plus, Bursa de Valori București a înregistrat un câștig de peste 29% în primele nouă luni ale acestui an.

Citește aici totul despre Bursa de Valori București.

Alege Investimental

Pentru a începe să investești ai nevoie de o platformă intuitivă și de încredere. Una dintre acestea este Investimental, unul dintre conturile de investiții de top care ne plac. 

Bonus: Te poți orienta către acțiuni fracționare, ceea ce înseamnă că nu este nevoie să ai întregul buget pentru prețul unei acțiuni pentru a începe să investești. Poți cumpăra o fracțiune de acțiune cu sume începând cu 10€, sau mai multe fracțiuni pentru multiple acțiuni diferite. 

La Investimental nu ai o taxă de inactivitate, nu ai o taxă de transfer și primești acces atât la BVB, cât și piețe internaționale cu comisioane reduse de tranzacționare. Procedura de deschidere a contului este simplă, 100% digitală., iar Investimental este cel mai nou și mai digitalizat broker Românesc.

? Aplică online și investește începând de azi

Investește prin Saxo Bank

Cu Saxo Bank ai acces la o plajă foarte largă de produse și piețe, comisioane mici pentru tranzacțiile cu acțiuni și ETF-uri, zero taxa de inactivitate pe cont și zero comision pentru retragerea sumelor din cont.

Bonus: poți depune în contul tău suma pe care o dorești, deoarece valoarea minimă a contului este 0. Poți primi și credit colateral pe acțiunile deținute în cont.

Saxo Bank este o banca de investiții daneză, fondată în 1992 care oferă servicii de tranzacționare online. Este considerată o bancă sigură deoarece are un istoric îndelungat, oferă servicii complete de investiții și este reglementată de unele dintre cele mai importante autorități financiare. În 2023 Saxo Bank a primit de la FSA Danez statutul de SIFI (Instituție Financiară de Importanță Sistemică).

Banii păstrați în contul din Saxo Bank sunt în deplină siguranță într-o instituție financiară de top dintr-o țară cu cel mai mare rating de credit AAA și sunt acoperiți de fondul de garantare Danez (până la 100.000€ ).

? Aplică online la Saxo Bank

XTB: platformă intuitivă, axată pe educație

De fiecare dată în care menționăm brokerul XTB ne bucurăm să-i lăudăm atât pentru avantajele de tipul 0% comision la retragere, comisioane mici pentru tranzacții cu CFD-uri, comision 0% pentru tranzacții cu acțiuni și ETF-uri (până la 100.000€).

Bonus: XTB a dezvoltat un proces foarte simplu de deschidere a contului, o platformă inovatoare, 100% online și lansează periodic cursuri și webinarii cu profesioniști, menite să explice și faciliteze toate conceptele și procesele specifice investițiilor.

XTB este o societate de investiții globală, cu sedii in Londra, Varșovia și București. XTB este reglementată de mai multe autorități financiare din lume printre care FCA (UK Financial Conduct Authority) și ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară din România). 

? Aplică online și bucură-te de experiența XTB

BT Capital Partners: un broker mereu gata să te ajute 

Ne place BTCP deoarece este un broker Român autorizat ASF, iar procedura de deschidere a contului este simplă, 100% digitală.

BT Capital partners este recunoscut pentru contribuția la dezvoltarea pieței de capital din România, intermediind peste 50 de oferte publice (de cumpărare, de vânzare, preluări), iar pe piața obligațiunilor municipale sunt lideri de piață, cu finanțări de peste 600 milioane de euro.

Bonus: BT Capital Partners este membră a Grupului Financiar Banca Transilvania, cea mai mare bancă locală și este afiliată Oaklins – firma de consultanță M&A cu cea mai bună experiență la nivel global, în zona de mid-market. 

Ai nevoie de un singur cont pentru a tranzacționa atât acțiuni Românești, cât și internaționale, dezvoltând un portofoliu diversificat, cu o gamă largă de active și piețe în care poți investi. 

? Aplică online la BT Capital Partners

Goldring

Partenerul podcastului nostru este foarte apreciat și pentru simplitatea procedurii de deschidere a contului, care este 100% digitală și intuitivă. Contul minim pentru Bursa de Valori București este de 3000 de lei, respectiv 2000€ pentru piețele internaționale. 

Bonus: Folosește codul BANKATA la înrolare și ai comision de tranzacționare la Bursa de Valori București redus de doar 0.35% în primul an de contract.

Goldring are peste 22 de ani experiență pe piața românească de capital, fiind cunoscuți pentru multiplele premii câștigate de-a lungul anilor. Compania este autorizată și reglementată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, fapt pentru care este o opțiune sigură când vine vorba de investiții și de listări pe piața de capital. 

? Aplică online aici cu codul BANKATA

eToro, o experiență Social Trading

Nu în ultimul rând (ordinea de mai sus nu reflectă ordinea în care recomandăm platformele), eToro este super apreciat pentru lipsa comisioanelor de administrare, platforma super prietenoasă și experiența de Social Trading. 

Bonus: Social Trading presupune posibilitatea să copiezi alți investitori, urmărindu-i ca pe o rețea socială sau pe un blog, adoptând viziunile acestora sau pur și simplu emulând în contul tău deciziile lor de investiție. Poți observa cum a evoluat portofoliul lor în ultima perioadă, ce câștiguri au avut, ce acțiuni sunt considerate riscante sau nu.

Poți începe să tranzacționezi cu o sumă mică de doar 50$, poți cumpăra fracțiuni de acțiuni sau să tranzacționezi pe piața Forex.

eToro este o companie israeliană de fintech fondată în 2007, care servește clienți din Marea Britanie prin divizia sa reglementată de Financial Conduct Authority (FCA) și din Australia printr-o entitate reglementată de Australian Securities and Investment Commission (ASIC).

Toate celelalte piețe sunt deservite de divizia Cipriota care este reglementată de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC). eToro este considerat sigur deoarece entitățile din Marea Britanie și Australia sunt reglementate de Autorități Financiare de top și totodată este un fintech recunoscut și cu experiență.

? Aplică online pentru un cont eToro 100% online

Citește și materialul nostru despre investiții pe scurt.

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.