X
(P) Cum să investești în acțiuni fracționare

(P) Cum să investești în acțiuni fracționare

Și să-ți împarți bugetul de investiții cu ajutorul platformei Investimental. De fiecare dată când cineva ne cere sfatul pentru a gestiona o sumă de bani „în plus” (o situație norocoasă, de altfel) sugerăm să o investească. Însă chiar și atunci când micul investitor își asumă această decizie, tot se poate simți precum într-un GIF cu Vincent Vega, uitându-se confuz în stânga și dreapta bursei, neștiind cum să distribuie micile economii în cadrul portofoliului.

Totul despre investiții

Dacă simți atmosfera #pumpkinspace & #backtoschool, atunci poți profita de această perioadă pentru a regândi relația ta cu investițiile, respectiv a nu mai amâna această rezoluție pe care probabil o ai de ceva timp (și o poți îndeplini chiar până la sfârșitul anului!) ?

Abordează investițiile tale în funcție de:

 • Ce speri să obții
 • Care sunt sumele pe care ești dispus să le investești
 • Relația ta cu riscul.

Indiferent ce ai hotărî (titluri de stat, real estate, bursa de acțiuni), ia în calcul faptul că investițiile sunt gândite pe termen lung, crescând portofoliul tău cu ajutorul dobânzii compuse și aducându-ți un stil de viață mai bun. De aceea, merită să le începi cât mai devreme și să nu le vezi ca pe o acțiune speculativă, care îți va aduce un profit de care te vei folosi mâine.

? Testează aici cum pot evolua investițiile tale cu ajutorul dobânzii compuse. 

Ce sunt acțiunile fracționare

Dacă decizi să investești în acțiuni, atunci poți alege companiile în care ai încredere, care acționează pe piața economiei în care activezi și tu, sau brandurile pe care te sfătuiește un consilier de investiții. Odată ce ai ales lista respectivă, vei depinde prețul fiecărei acțiuni. De exemplu, prețul celor mai cunoscute acțiuni de pe piață la ora actuală (Octombrie 2023) este:

 • Apple: 178.99$
 • Google: 138.42$
 • Meta: 318.36$
 • Tesla: 259.67$
 • Amazon: 128.26$

Dar poate ai primit luna aceasta un bonus de 100$ și doreai să-l valorifici printr-o acțiune. Tehnic, nu ți-ar ajunge pentru nici una dintre cele de mai sus, cu atât mai puțin să cumperi mai multe. Și dacă ai fi avut 1000$ la dispoziție (cele de mai sus adunate depășesc puțin această sumă), ar fi trebuit să cumperi o singură acțiune din fiecare companie și apoi să le urmărești separat.

Soluția acțiunilor fracționare a venit în întâmpinarea micilor investitori, pentru a face investițiile la bursă mai simple și mai accesibile. Dacă ai minimum 10$, poți cumpăra fracțiuni de acțiuni pentru orice companie dorești, fără să fie nevoie să ai la dispoziție toată suma din prețul acțiunii respective.

Dacă ai 100$, precum în exemplul de mai sus, atunci o poți împărți la 5 și să investești câte 20$ în fiecare companie pe care o preferi, fără să fie nevoie să alegi, sau să simți că „îți pui toți banii într-un singur coș”.

De ce să investești în acțiuni fracționare

Acțiunile fracționare îți oferă variabilitate și diversitate, te încurajează să investești chiar și cu un buget mic și te lasă liniștit față de evoluția pieței: chiar dacă aceasta crește sau scade, tu ai avut o miză mică la mijloc, iar pe termen lung cel mai probabil vei reuși să înregistrezi creștere.

Acțiunile fracționare funcționează precum fracțiile pe care le-am învățat la școală: 0.3 dintr-o acțiune + 0.5 + 0.2 vor forma o acțiune întreagă cu deținere. Dacă ai investit în acțiuni fracționare din aceeași companie în trei momente diferite poți ajunge să deții întreaga acțiune, beneficiind de avantajele unei acțiuni cu deținere.

Odată ce optezi pentru acest tip de investiții, poți opta și pentru strategia de a investi lunar aceeași sumă (de exemplu, 50$ în ziua salariului), putând alege mereu acțiuni fracționate în companiile anterioare sau noi companii.

Cum să investești în acțiuni fracționare

Platforma Investimental îți permite să îți deschizi un cont cu ușurință, să transferi rapid bani și chiar să beneficiezi de discounturi în cazul tranzacțiilor și investițiilor. Nouă ne place pentru că:

 • Transferurile de bani se fac rapid, ceea ce înseamnă că nu vei pierde o oportunitate de investiții pentru că banii tăi încă nu ajunseseră în contul de investiții
 • Platforma este intuitivă, clară și ușor de folosit
 • Comisioanele sunt mici
 • Echipa oferă asistență, pentru a primi consiliere de la profesioniști și a nu te lăsa singur, față în față cu grafice pe care ai putea să nu le înțelegi.

Câteva date tehnice, pentru extra geeks ?:

 • Investimental deține statutul de Qualified Intermediary (QI). Acest lucru înseamnă că dividendele vor fi impozitate conform ratei de impunere din România (10%). 
 • Vei primi suport pentru obligațiile fiscale. Adică Investimental te va ajuta în calcularea, reținerea și plata pentru impozitul pe profitul obținut din tranzacțiile de pe piața internațională (3% sau 1%, în funcție de durata deținerii).

Aplică aici pentru un cont Investimental și tranzacționează safe și inteligent! ?

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.