X
Cum să cheltuiești cu cap, ca să nu rămâi fără bani ⋆ Bankata

Cum să cheltuiești cu cap, ca să nu rămâi fără bani

Poate vă vine greu să credeți, dar studiile arată că persoanele care cheltuie mai puțini bani sunt mai fericite decât cei care își pot permite orice poftă. Nu spun acum că trebuie să reducem la zero cheltuielile neimportante sau să nu ne mai satisfacem mici pofte, dar haideți să vedem câteva metode prin care veniturile lunare vă pot ajunge pentru mai mult timp.

Despre cum ne monitorizăm bugetul, astfel încât să ne fie cât mai clar care sunt banii de care dispunem și pe ce îi cheltuim lunar, a scris Alina Gatea aici: https://bankata.ro/bugetare-cum-gestionezi-venitul-lunar/. O astfel de evidență vă ajută să identificați de unde puteți reduce cheltuielile pentru ceva economii. Recomandarea mea ar fi și să adăugați pentru început un exercițiu suplimentar când începeți o astfel de evidență. Astfel, încercați să scrieți dumneavoastră, încă de la început, ce cheltuieli credeți că veți avea în luna care urmează, și verificați la final dacă ați avut o proiecție corectă. Mulți dintre noi nu suntem foarte conștienți de “nimicurile” pentru care plătim sume considerabile. Așadar, apelați la acea listă de venituri și cheltuieli, și treceți prin aceasta de două ori: o dată în ziua de salariu sau de pensie, când scrieți ce cheltuieli credeți că veți avea până la următorul salariu sau până la următoarea pensie, după caz, și apoi mai recitiți-o o dată la finalul lunii, pentru a vedea dacă estimările dumneavoastră au fost corecte. Este un prim exercițiu, spuneam, pe care îl puteți face. Nu uitați că economisirea se face mai ușor dacă aveți un obiectiv clar. Pentru ce vreau eu să strâng bani?

ECONOMISIREA NU TREBUIE SĂ FIE UN CHIN

“Bine, bine, dar cum strâng banii aceștia, pentru că eu abia mă ajung cu venitul de la o lună la alta”- ar putea spune unii. Cu toate acestea, se poate, și iată în continuare câteva ponturi, ușor de aplicat de către oricine. Și nu uitați că, în momentul în care vă hotărâți că vreți să economisiți, acest proces nu trebuie să fie un chin.  Puteți salva bani și puteți economisi și fără presiune. Poate nu o să vă iasă de fiecare dată, însă țineți minte: e nevoie de multă disciplină, și e greu, mai ales la început, dar, pe măsură de exersați, și totul devine o rutină, va fi mult mai simplu.

Dar să vedem concret cum reducem cheltuielile:

  1. Primul pas este să vă întrebați dacă aveți cu adevărat nevoie de ceea ce vă propuneți să cumpărați.
  2. Planificați-vă cumpărăturile având o listă pregătită de acasă, pentru a evita achiziționarea de produse suplimentare. Chiar dacă vă atrage ceva care nu se află pe listă, încercați să rezistați și să îl adăugați pe lista următoare de cumpărături, chiar dacă pare să fie un produs important.
  3. Fiți conștienți/te de tentațiile promoțiilor la cumpărături; acestea pot adăuga produse neplanificate în coș. Evitați să cumpărați doar pentru că sunt la preț redus și încercați să rămâneți fideli/e planului inițial.
  4. Achitați “OLD SCHOOL”. Când plătiți la magazin, optați pentru cash, în loc de card. Vizualizarea sumei scăzute din portofel poate avea un impact mai puternic, și vă ajută să vă controlați mai bine cheltuielile.
  5. O strategie eficientă pentru economisire este să alocați o sumă fixă imediat ce primiți venitul, în loc să economisiți ceea ce rămâne după cheltuieli. Transferați acești bani într-un cont de economii pentru a evita tentația de a-i cheltui rapid.
  6. Dacă nu vreți să economisiți lunar, sau vi se pare prea greu, încercați să economisiți strategic pentru anumite obiective. Înainte de evenimente precum Crăciunul, Paștele, vacanțele sau chiar o nuntă, începeți să puneți bani deoparte cu câteva luni înainte. Stabiliți sume fixe pentru fiecare obiectiv și puneți-le în plicuri separate pentru a vă menține cheltuielile sub control. Să zicem că punem 50 de lei pentru Paște, 20 de lei pentru ziua de naștere a copilului, 30 de lei pentru vacanță și așa mai departe.

Faceți aceste mici exerciții, care, da, necesită un pic de timp, și, ATENȚIE!, voință, dar efortul este pentru un viitor financiar sănătos. Și, în plus, puteți să fiți o sursă de inspirație și pentru familie, mai ales pentru cei mici, ori pentru prieteni. Dacă facem “ordine” în buget, putem avea o imagine mai clară și asupra nevoilor noastre, atât financiare, cât și personale.

Pentru cheltuieli mai substanțiale poți apela la un card de credit care îți împarte cumpărăturile în rate egale cu dobândă zero.

Banca Denumire Număr maxim de rate Dobânda Cashback Aplică!
BCR Cardul BCR IKEA 60 la magazinele IKEA și 12 rate la orice alt comerciant 15% 15% Aplică Online
Orange Money Card de Credit 12 18% 7% Aplică Online
OTP Mastercard Dual 12 24.90% NU Aplică Online
Alpha Bank Alpha MasterCard Credit 12 27.91% NU Aplică Online
CEC CEC Mastercard Standard 24 17.40% NU Mergi în sucursală

Succes!

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.