X
Cum am început să tranzacționez acțiuni listate la BVB

Cum am început să tranzacționez acțiuni listate la BVB

Portofoliul meu personal este, în cea mai mare parte, format din instrumente internaționale: ETF-uri și acțiuni individuale din US și piețele mari europene. Planul meu investițional a fost tot timpul unul pe termen lung (10 – 20 ani) și atunci am urmat modelul lui Warren Buffet de “buy and hold value stocks” – din acest motiv am și decis să mă axez pe acțiuni internaționale ale unor companii cu capitalizare mare (ex: Amazon, Microsoft, Coca-Cola).

Citește și E un moment bun să investesc acum pe Bursă?

Însă, acum aproape un an de zile am decis să aloc 10% din capital și către BVB. Motivul este simplu, sunt optimistă în ceea ce privește România și potențialul sau de creștere. Având în vedere că businessul nostru este axat pe piața românească, este evident că suntem de părere că există potențial de creștere a economiei și implicit al platformei noastre (altfel ne-am fi orientat către o altă piață :P)

Revenind la subiect, la începutul anului trecut am alocat o suma destul de mică pe BVB în Societatea Națională Nuclearelectrica SĂ | SNN. După ce am văzut creșterile constante am început să aloc periodic sume noi și mă declar foarte mulțumită de alegere.

SNN este singurul producător de energie nucleară din România și de combustibil aferent tehnologiei utilizate. În anul 2013, 10% din portofoliul companiei a fost listat pe BVB, însă acționarul majoritar este în continuare Statul Român (83% din acțiuni aparțin STATULUI ROMÂN PRIN MINISTERUL ENERGIEI).

Pe lângă evoluția pozitivă a prețului acțiunii din ultimul an, compania este și distribuitoare de dividend anual care, în ultimii ani a fost în jurul valorii de 5% – 10%.

*Sursa: www.bvb.ro

Pentru a putea investi la bursă ai nevoie de un cont de tranzacționare deschis la un broker local sau internațional. Pentru o investiție pe BVB, contul trebuie să fie la un broker local.

Compară și alege dintre conturile de investiții din România

Eu am ales SSIF Goldring SA din mai multe motive simplu de înțeles:

 1. sunt o companie cu experiență la BVB și au intermediat multiple listări și plasamente private;
 2. procesul de aplicare este foarte ușor și 100% digital fără să fi fost nevoită să mă deplasez la sediul lor;
 3. pe lângă BVB, am acces la 23 de alte burse internaționale (eu îi folosesc momentan doar pentru BVB);
 4. platforma este prietenoasă chiar și pentru un începător și poți inclusiv să îți deschizi un cont demo pentru a o testa înainte.

 

Procesul de completare a aplicației de deschidere de cont durează 5 min și ai nevoie de următoarele:

 • Să ai 18 ani împliniți;
 • Să ai un telefon mobil la îndemână;
 • Să ai o adresă de e-mail validă, pentru a îți încărca/expedia documentele contractuale;
 • Să ai copie după cartea de identitate;
 • Să ai acces la un calculator/laptop/telefon mobil cu cameră foto;
 • Să ai un extras de cont bancar/o dovadă care să conțină contul bancar și titularul acestuia (nu mai vechi de 3 luni);
 • Să ai ai dovada domiciliului, în caz contrar va trebui să completezi, semnezi și scanezi o declarație.

 

Pentru a deschide contul trebuie să urmezi câțiva pași simplii:

 1. Completezi datele tale de contact și îți validezi adresa de email
 2. Completezi câteva date despre tine, piața pe care intenționezi să investești și profilul tău investițional
 3. Confirmi că ai citit și înțeles documentele contractuale
 4. Încarci documentele personale necesare pentru deschiderea contului și îți faci un selfie cu camera telefonului sau a laptopului mișcând capul ușor în cerc urmând instrucțiunile din aplicație.
 5. După finalizarea procesului, aplicația ta va fi verificată de Goldring și ți se va confirma deschiderea contului.

 

După cum am spus, simplu… maxim 5 minute ?.

După ce ai deschis contul, aplicația Goldring de tranzacționare este foarte simplu de folosit.

Direct din ecranul principal poți cumpăra sau vinde acțiuni, îți poți vizualiza portofoliul, îți poți seta un watchlist de instrumente favorite pe care să le urmărești din home screen sau îți poți seta alerte de preț pentru care vei primi notificări pe telefonul mobil.

Pentru a cumpăra sau vinde acțiuni trebuie să introduci un ordin din meniul principal din partea de sus a ecranului.

Pentru a plasa un ordin în piață este necesar introducerea în formularul de ordin a următoarelor informații:

 • Tipul ordinului (CUMPĂRARE/VÂNZARE),
 • Simbolul,
 • Piața pe care se tranzacționează (implicit este PRINCIPALA),
 • Termenul de valabilitate (DAY/OPEN/GTD),
 • Vizibil/Hidden (pentru hidden valoarea minimă – echivalentul a 10,000 EURO),
 • Cantitatea ordinului,
 • Prețul (M – în cazul ordinului cu preț la piață),
 • PIN-ul.

 

După ce ai plasat ordinul, îl poți vizualiza, modifica sau anula în cazul în care acesta nu s-a executat în tab-ul Ordine.

 

Societatea Națională Nuclearelectrica SĂ | SNN, cu siguranță, nu este singura acțiune românească care merită să fie în portofoliul tău, este doar exemplul meu personal. Dacă ești la început de drum în ceea ce privește investițiile, îți recomand să nu îți aloci toate fondurile într-un singur instrument, ci să îți diversifici portofoliul în mai multe industrii, piețe și instrumente.

Deasemenea, nu întotdeauna performanța trecută a unui instrument este relevantă pentru viitor și este bine să îți bazezi deciziile pe așteptările viitoare ale analiștilor economici, mai degrabă decât pe evoluția trecută a piețelor.

Citește și Cum putem beneficia de creșterile burselor de acțiuni pe termen lung

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

 

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești brokerul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre brokerii afișați pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la broker, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.