Nu este neapărat natural sau obișnuit să ne imaginăm plătind un credit pentru 25 – 30 de ani, iar implicațiile pe termen lung ne fac uneori să amânăm aceste decizii. Totodată, tindem să fim foarte optimiști atunci când ne gândim la viitorul îndepărtat, iar acest lucru ne poate denatura deciziile raționale de finanțare. Toate acestea complică alegerile legate de locuință.
Gândește pe termen mediu și lung
Procesul de cumpărare a primei case poate fi descurajant. Dar alegând creditorul și împrumutul potrivit, procesul poate deveni mai ușor. Există nenumărați factori care influențează alegerea unui loc și o mulțime de întrebări: cum găsești o casă care se află la o distanță decentă de muncă, școală, familie și prieteni? Ce se întâmplă dacă veniturile se schimbă în timp?
De aceea, locuința achiziționată ar trebui să aibă sens pentru familia ta și în următorii zeci de ani. Întreabă-te ce plănuiești pentru următorii 20 de ani, cum vrei să evolueze familia ta, care ar putea fi nevoile tale, care vor fi nevoile de habitare și depozitare. În același timp, coroborează cu evoluția carierei tale: anticipează cel mai bun caz și cel mai nefericit caz în ceea ce privește sursele tale de venit pentru viitor.
Identifică finanțarea potrivită veniturilor tale
Am reunit aici toate ofertele de pe piața bancară din România pentru credite ipotecare. Le poți compara între ele, luând în calcul:
- Condițiile de acordare a creditului
- Costurile suplimentare și comisioanele creditului
- Creditul maxim în funcție de veniturile tale
- Dobânda anuală
- Relația anterioară cu banca respectivă
- Veniturile actuale și cele estimate și proiectate pe viitor.
Condițiile de creditare depind de veniturile persoanei creditate, de vechimea la locul de muncă, de istoricul pe care îl are cu banca respectivă și de celelalte credite pe care le mai poate avea. Costurile de aprobare a dosarului variază de la bancă la bancă, precum funcționează și dobânda anuală sau pragul maxim de creditare.
Stabilește nevoile gospodăriei tale
Care sunt factorii pe care să-i iei în calcul:
Partenerul: locul său de muncă, stilul de viață (dacă lucrează de acasă, dacă are hobby-uri care necesită spațiu, dacă are nevoie să iasă frecvent din oraș)
Copii: dacă plănuiești să extinzi familia, de câte camere va fi nevoie, dacă veți locui tot acolo atunci când vor fi adolescenți
Animale: dacă locuești sau îți dorești animale de companie, dacă au suficient spațiu, dacă imobilul este potrivit pentru ele
Părinți, prieteni, vizitatori: dacă ai nevoie de cameră de oaspeți, dacă cei apropiați te vor putea vizita cu ușurință, dacă vei fi aproape sau izolat de cei dragi.
Spațiile de depozitare: nevoia lor crește odată cu numărul membrilor familiei, cu tipurile de hobby-uri practicate (de exemplu, bicicletele)
Suprafața utilă: compartimentarea imobilului este importantă, deoarece numărul absolut de metri pătrați nu garantează o bună împărțire a spațiului.
Alege cartierele și zonele rezidențiale în care te simți acasă
Oricât de minunată ar fi locuința, este important să te simți fericit, în siguranță și ca acasă și atunci când ieși din casă. Nu face compromisuri în ceea ce privește zona în care vei locui, deoarece zonele de acces îți vor determina calitatea vieții.
Indiferent de preferințe, nu uita de:
- Siguranță resimțită în cartierul respectiv: poți viziona proprietarea la diferite ore ale zilei, pentru a testa acest lucru;
- Zona rezidențială: asocierea pe care o vei face odată cu traiul în zona respectivă, posiblitățile de construire, dacă zona va fi prea gentrificată sau urmează să primească facilități;
- Accesul la mijloace de transport sau locuri de parcare, în funcție de modalitatea prin care obișnuiești să călătorești;
- Procesul de comutare al membrilor familiei către locul de muncă sau educație: întreabă-te dacă copiii vor depinde de tine atunci când vor avea nevoie să meargă la școală sau la activitățile extra școlare;
- Costul de trai, care poate diferi mult de la imobil la imobil, în funcție de bunurile comune administrate.
Recapitulare:
√ Fă o listă cu prioritățile tale în ceea ce privește un imobil
√ Evaluează-ți planurile de viitor, atât din punct de vedere personal, cât și profesional
√ Verifică ce tip de credit ipotecar se potrivește nevoilor și veniturilor tale, din 29 de oferte ale băncilor care activează în România.
Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.
Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.