X
Cum afli dacă ai nevoie de un card de credit în 2023

Cum afli dacă ai nevoie de un card de credit în 2023

Cum te poate ajuta un card de credit să gestionezi finanțele tale în acest context economic

Cardul de credit este probabil produsul nostru bancar preferat, chiar și în 2023. Mai jos am expus motivele pentru care ne plac cardurile de credit, cele mai bune oferte și cum ar trebui să îți alegi un card de credit în 2023 și în contextul economic actual.

 

Pentru cei care au prejudecăți față de un card de credit*

*Dacă nu ai aceste concepții, atunci, poți sări peste acest paragraf și să treci direct la previziunile și ofertele pentru 2023.

Un card de credit presupune cheltuieli fără limită

Una dintre cele mai mari frici financiare presupune că un card de credit ne va transforma într-o caricatură ce cheltuiește în fiecare magazin de pe bulevard, activând în permanență cardul fără să ne mai uităm la prețuri sau ce cumpărăm. Cu toate acestea, vei vedea mai jos că majoritatea îl folosesc pentru scopuri mult mai inteligente, folositoare, care îmbunătățesc realmente stilul de viață și ușurează multiple situații.

Mă voi îndatora în permanență

Tehnic vorbind, un card de credit este un produs pe care îl poți avea doar ca sistem de backup, pentru liniștea ta mentală. Poți să nu apelezi niciodată la el, să rămâi mereu în cadrul bugetului de salariu, sau să apelezi la suma de pe card doar cu o zi înainte de salariu, iar a doua zi să o returnezi.

Dacă simți că nu poți avea încredere în tiparele comportamentale atunci când este vorba de finanțe, îți recomandăm să analizezi toate acestea prin introspecție. Practic, un card de credit nu te poate îndatora din proprie inițiativă, dar poate să ne inspire să profităm. 

Voi plăti enorm ratele cu dobândă

De fapt, dobânda unui card de credit nici nu contează 🙂 De ce spunem asta? Pentru că cardurile de credit sunt bine gândite în avantajul posesorului, multe au rate fără dobândă (chiar și 24 de rate, adică nu ai plăti dobândă timp de doi ani, în acest context economic!). Dacă faci plățile la timp, nu dobânda va fi catalizatorul care te motivează, ci alte avantaje cu care vine cardul la pachet, precum cashback-ul, în care literalmente primești bani înapoi deoarece îi cheltui :).

Mai bine economisesc și aștept

Intenția este onorabilă, însă matematica nu ne ajută de cele mai multe ori. După cum spuneam cu ocazia micului nostru revelion bancar de rezoluții, e important să înțelegem că cei cu credite câștigă atunci când inflația este la 16%, iar cei care economisesc pierd. Este, într-un fel, cel mai nedrept lucru că cei care se împrumută pierd banii altora și au bani mai puțini de dat înapoi, iar cei care sunt disciplinați pierd dacă doar economisesc și nu îi au investiți. 

Cardul de credit is so yesterday, mai bine mă ocup de crypto

Nu știm cum să te ajutăm aici, în afară de a explica că această piață este foarte volatilă, iar cei care se entuziasmează de ea tind să aștepte câștiguri imediate, sperând că se va întâmpla un miracol, că va fi secretul lor de bani minune, că se vor putea lăuda prietenilor, că vor face acea extra vacanță care pare extrem de scumpă. Pe lângă iluzia dopaminei și a adrenalinei, credem că piața crypto nu are cum să înlocuiască stabilitatea, încrederea și flexibilitatea unui card de credit.

 

La ce ne așteptăm în 2023

Anul 2023 este un an excelent pentru a folosi un card de credit fix în scopul în care a fost creat: să te ajuți în bugetul tău folosind banii băncii emitente, fără să plătești niciodată dobânda. Acesta este scenariul ideal al unui card de credit, în mod special în perioade în care economia este în schimbare.

Pentru aceasta este nevoie să plătești mereu cardul cu suma totală, la timp. În plus, poți face cumpărături în rate cu dobândă zero.

 

Cum te poate ajuta un card de credit în 2023

Ne-am întrebat colegii cum folosesc și profită ei de cardurile de credit, și am obținut următoarele răspunsuri:

 • Închiriem o mașină fără să golim tot bugetul de vacanță; în loc să blocăm 300€ garanție, îi plătim cu cardul de credit (multe agenții nici nu acceptă carduri de debit), iar suma este returnată peste câteva zile, atunci când înapoiem mașina. Nici nu am simțit că banii au lipsit ^_^.
 • Ne place să profităm de cardurile de credit personalizate pe diferite nevoi, precum renovarea. De exemplu, cu cardul de credit BCR Ikea am mobilat tot dormitorul cu 9000 lei, pe care i-am împărțit în 60 de rate cu dobândă zero. 
 • Am găsit bilete la concerte cu câteva luni înainte, când turneul era abia anunțat. Știam că biletele se vor da repede, astfel că am folosit cardul de credit, chiar dacă era ianuarie și încă nu aveam pregătit bugetul pentru vacanța din mai. Am legat concertul de un city break și am rezervat și cazarea, cu opțiunea de free cancelation. Practic, nu mi-am blocat banii respectivi dacă voi opta pentru o altă cazare.
 • Am căutat cardurile de credit nu după cea mai mică dobândă, ci după cele mai bune avantaje. Am reduceri în multe magazine partenere, cashback de la multe achiziții, puncte diverse și priorități atunci când călătoresc cu avionul. Cheltuitul a devenit fun 😀 și simt că este un concurs să primesc cât mai mult cashback.
 • De cele mai multe, cardul de credit a fost extrem de util în cazuri de urgență, lucruri neprevăzute, oportunități. Am apelat cel mai mult la el astfel încât să nu blochez alte procese, operațiuni sau stiluri de viață ale oamenilor din jurul meu, iar ulterior eu mi-am eșalonat cheltuiala respectivă în plăți egale.
 • Cardul de credit m-a ajutat cel mai mult psihic, sincer 🙂 am reușit să dorm mai bine noaptea, știind că dacă pățesc sau apare ceva, dispun de o sumă la care pot apela, fără să fie nevoie să mă împrumut de la prieteni sau părinți, să le explic situația sau să mă simt inconfortabil. În plus, am realizat că dobânda unui card de credit nu contează, ceea ce contează este să fac plățile la timp.

Oferte avantajoase pentru cele mai bune carduri de credit 

Garanti

Garanti oferă cardul de credit Bonus Card Platinum, care poate refinanța carduri de credit de la alte bănci. Au conceput un plan de 36 de rate fără dobândă, ceea ce înseamnă că poți să cumperi ceva acum și să plătești suma eșalonată timp de trei ani, fără nici un leu extra, luptând împotriva inflației ?.

Alte lucruri care ne plac:

 • Poți primi o limita generoasă de până la 100.000 lei
 • Ai până la 10% bonus din valoarea cumpărăturilor la magazine partenere și 0.3% bonus la orice comerciant
 • Poți folosi punctele bonus la peste 6.000 de parteneri
 • Ai până la 12 rate fixe fără dobândă la magazinele partenere sau chiar mai multe în perioada campaniilor speciale
 • Primești gratuit Priority Pass prin care ai acces în peste 500 de saloane VIP din aeroporturi din întreaga lume.

Aplică la cardul de credit Garanti aici.

BCR

George by BCR continuă să fie un produs excelent de banking, despre care am scris pe larg aici

Creditul este 100% online și poți aplica la el de oriunde ai fi: ulterior, aplicația este personalizabilă, de la categoriile de cheltuieli până la culori ^_^. 

Ce ne impresionează foarte mult:

 • George te ajută foarte mult să îți bugetezi cheltuielii și să înțelegi unde s-au dus banii tăi
 • Ai un comision foarte mic la transferurile în RON și € în țările SEPA
 • Poți ascunde soldul contului, pentru a nu fi vizibil atunci când te uiți în dashboard împreună cu încă cineva
 • Mai mult, poți ascunde cu totul anumite conturi din aplicație pentru a nu apărea niciodată în meniu
 • Poți include și conturi de la alte bănci, pentru a avea un buget integrat.

Aplică la cardul de credit BCR aici.

CEC

Unul dintre cele mai populare produse bancare, cardul de credit de la CEC este în topul preferatelor pentru funcționalitatea lui excepțională de 24 de rate fără dobândă. Practic, orice ai cumpăra poate fi achitat în rate egale multe luni mai târziu, iar între 2400 de lei acum și 100 de lei lunar timp de 24 de luni este o mare diferență. În plus, cel mai probabil acea sută de lei va fi percepută foarte diferit peste doi ani. ?

Ce mai poți face cu CEC Mastercard:

 • Poți să activezi sau să suspenzi planul de rate din Mobile Banking sau prin telefon
 • Limita maximă acordată este generoasă, de până la 60.000 lei
 • Primești cashback la tranzacțiile cu cardul de până la 20% la comercianții parteneri prin programul MoneyBack

 

Întreabă-ne mai multe

Suntem aici, dacă vrei să iei legătura cu noi, sau dacă vrei să citești/ vezi/ auzi mai mult din conținutul pe care-l publicăm.

 • Pe Instagram, dacă este platforma ta preferată
 • Pe Facebook, dacă ești un nostalgic al rețelelor sociale
 • Pe TikTok, dacă preferi shoturi intense de informație
 • Pe LinkedIn, unde suntem cu toții onorați zilnic
 • Ne poți asculta și vedea podcastul și să ne dai feedback
 • Te poți înregistra ca abonat la newsletter-ul nostru: nu te vom spama, ci trimitem la două săptămâni informații pe care ne străduim să le facem cât mai utile și simplu de citit. 
 • Pe Whatsapp la nr 0757.544.153

În paralel, poți vedea și aparițiile noastre media. Prin aceste interviuri comentăm despre economia actuală, cum ne afectează schimbările, dobânzile și ce predicții economice ne permitem să facem.

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.