X
Creditul imobiliar cu dobândă fixă

Creditul imobiliar cu dobândă fixă

Sau cum să ai 100% predictibilitate timp de trei sau cinci ani

Cu toții înregistrăm schimbările economice, însă faptul că avem și o miză în tot acest context ne face subiectivi și confuzi. Panica se instalează mai repede decât se așează informația, astfel că deciziile noastre sunt adesea colorate de temeri și nesiguranțe. Noi credem că educația este super puterea noastră și că ne determină cele mai bune decizii ?✌️

Unde ne aflăm la sfârșitul lui 2023

După cum scria ieri Andrei, COO-ul Bankata, recesiunea a fost cuvântul cel mai folosit în 2022 și începutul lui 2023 pentru că inflația a fost foarte mare, dobânzile au crescut brusc, iar cel mai îngrijorător a fost conflictul din Ucraina. Cu toate acestea, datele BNR nu prezic o recesiune în România în 2023.

Cum tind să reacționeze oamenii în instabilitate economică

Unele dintre cele mai prompte reacții ale celor care simt panică odată cu schimbările economice sunt și cele care, la scară largă, aduc schimbări resimțite de toți:

 • Anulează vacanțele și alte lucruri din categoria de dorințe (practic, moneda circulă mai puțin, prețurile se măresc mai mult)
 • Investesc în lucruri de care cred că le vor aduce o soluție peste noapte, precum piața de crypto (crește instabilitatea acestor piețe)
 • Își blochează toate planurile, amânând orice până totul se stabilizează (practic, pierd banii împotriva inflației, căci atunci când vor relua cheltuielile, costurile vor fi mai mari).

Care sunt reacțiile ideale în acest context economic

Informațiile despre cum funcționează lucrurile de fapt sunt cele care aduc lumină și ne pregătesc să luăm decizii bune și eficiente. Mai jos sunt mici sugestii care pot face diferența atunci când ne gândim la inflație sau o recesiune viitoare.

 • Să fim conștienți că, în mod natural, piața de real estate este în continuă creștere. Deși spunem frecvent că „prețurile sunt mari acum”, prețurile vor fi în continuare din ce în ce mai mari. Ceea ce înseamnă că, dacă ne dorim o nouă locuință, cel mai mult bun moment de achiziție este acum.
 • Să reflectăm asupra gândului „vreau să strâng bani și să iau un bun cu banii jos”. Odată ce trecem de anumite sume și vorbim de lucruri precum mașini sau apartamente, acest gând nu e doar nerealist, dar, din punct de vedere matematic, strângerea banilor va presupune pierderea banilor față de inflație, căci „salteaua” sau un depozit economic de bază nu vor fi pe măsura celorlalte dobânzi economice. Ce putem face, însă, este să ne împrumutăm împotriva inflației.
 • Să ne asigurăm că avem investiții care generează venituri indiferent de contextul economic, precum
  • dobânzile la depozit
  • cupoanele la titluri de stat
  • dividende din acțiuni sau fonduri de acțiuni

Poți găsi aici contul tău ideal de investiții.

 • Să alegem dobânzi economice fixe pentru următorii ani. Acest lucru ne va ajuta enorm în termeni de predictibilitate, iar ulterior, când ne vom simți mai confortabili cu schimbările, vom putea refinanța creditul respectiv, dacă ne vom dori asta.

Mai multe resurse despre piața imobiliară

Creditul imobiliar cu dobândă fixă, pe trei sau cinci ani

Una dintre cele mai bune oferte de credit ipotecar din această perioadă vine de la Garanti BBVA, care:

 • Oferă un plafon minim de creditare de 10.000 € sau echivalentul în lei;
 • Nu condiționează un plafon maxim de creditare;
 • Perioada maximă de creditare este de 30 de ani;
 • Avansul începe de la 15% pentru creditele în lei;
 • Credit pentru venituri minime eligibile cel puțin egale cu salariul minim pe economie (1.898 de lei);
 • În oferta de creditare sunt luate în considerare mai multe tipuri de venit, precum salariu, dividende, chirii;
 • Dacă veniturile tale sunt raportate la ANAF, nu ai nevoie de documentație de venit (ci doar de actul de identitate);
 • Beneficiezi gratuit de asigurare de viață pe durata creditului;
 • Dacă alegi să îți încasezi salariul la Garanti BBVA, poți beneficia de dobânzi preferențiale.

Oferta este valabilă până la 31.03.2023, iar ce ne place cel mai mult este dobânda fixă pentru primii 3 sau 5 ani. După aceea, creditul va avea o marjă a dobânzii de 2,55%, dacă alegi încasarea salariului într-un cont deschis la Garanti BBVA, iar dobânda va fi calculată după formula: 2,55% + indicele IRCC 3 luni;

Un exemplu de credit imobiliar cu dobândă fixă pe 3 ani, va avea DAE (Dobânda Anuală Efectivă) de 8,60%/an* pentru un credit imobiliar în valoare de 364.000 lei pe o perioadă de 262 luni (22 de ani), cu rambursare în rate egale:

 • Dobânda aferentă perioadei cu dobândă fixă va fi de 7,80% pe an;
 • Dobândă variabilă după cei 3 ani va fi formată din IRCC la 3 luni + marja băncii 2,55%;
 • Comisionul de analiză al dosarului este 600 lei;
 • Comisionul de administrare lunar este 0 lei;
 • Valoarea ratei lunare va fi de 2.896,41 lei (în perioada de dobândă fixă), iar valoarea totală de plătit, 790.789,80 lei.

În acest exemplu, valoarea totală plătibilă și DAE includ și costurile legate de: polițele de asigurare, evaluarea imobilui adus în garanție, publicitatea ipotecilor mobiliare în RNPM și comisioane pentru procesarea ordinelor de plată.

Aplică aici la creditul imobiliar Garanti BBVA cu dobândă fixă în primii ani!

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.