X
coownership: investește începând de azi

#coownership: investește începând de azi

Ce înseamnă noul model de investiții

Co-ownership este un concept nou, născut în USA acum 20 de ani. Presupune ca un proiect să fie finanțat de o mulțime de oameni investitori, care contribuie pentru a-l dezvolta și duce la bun sfârșit. Este văzut ca un model de investiție în care toată lumea câștigă și se simte în siguranță.

Asistăm la o schimbare sistemică în ceea ce privește diversificarea: oamenii își doresc să fie multidisciplinari, să încerce mai multe hobby-uri și profesii, să exploreze mai multe relații și să nu își asume o singură direcție, care să îi țină departe de toate celelalte oportunități.

Monogamia nu mai este în tendințe nici în portofoliile de investiții 🙂 Cele mai inteligente decizii de investiții se bazează pe diversificare și pe termen lung, chiar dacă majoritatea își dorește o sursă sigură de câștig instant.

Singurătatea investitorului

Asumarea de riscuri

Un investitor își alege un drum singuratic, în care nu face parte dintr-o echipă, nu are mereu asigurarea bunurilor investite, nu are aceeași viziune precum familia sau prietenii, se documentează pe cont propriu. Dacă lucrurile nu reușesc, este catalogat drept neinspirat, iar dacă reușește, pare că a prins un „val” odată cu întreaga piață. Toate acestea demotivează și descurajează, deoarece riscurile par mult prea mari.

Temerea că nu facem alegeri bune

După cum spuneam, mediul înconjurător tinde să critice nereușitele, fără să înțeleagă câștigurile. Majoritatea caută un venit instant, o soluție sigură, o formulă norocoasă – iar aceste lucruri sunt un miraj idealizat, dar imposibil de replicat matematic. Popularizarea investiției sporește și temerile din jurul acestui concept, lăsându-ne mai dezinformați ca înainte.

Citește și despre cum emoțiile ne ghidează alegerile financiare

#SellingLong

Atunci când vorbim de investiții, drumul lung este alegerea inteligentă. Cu toate acestea, este văzut ca un mod mai puțin atractiv de a ne gestiona finanțele: nu ne putem lăuda instant cu câștigurile, toată lumea uită sau nu mai are răbdare să afle ce s-a întâmplat de la începutul investiției.

Citește și cum să profiți de creșterea economică pentru a investi

Ce înseamnă #coownership în #realestate

Prin Crowdfunding te alături unei mulțimi de oameni care susține un proiect preferat. Conceptul de Fractional ownership presupune reunirea mai multor investitori într-un proiect ce produce randamente care vor fi împărțite.

Acest model nu este unul nou, atunci când ne gândim la familile prietene care s-au reunit pentru a cumpăra o unitate de rezidență pentru vacanța la mare sau la munte. Însă în cazul investițiilor, vorbim de câștiguri în bani ca venituri pasive, și nu de o a doua reședință. 

Care sunt avantajele în #coownership și #crowdfunding?

Sume de pornire mai mici

Primul avantaj: poți începe să investești prin crowdfunding cu doar 100€! De exemplu, Stock.Estate îți oferă opțiunea de a împrumuta un dezvoltator imobiliar, iar apoi să primești o dobândă pe care o poți reinvesti la rândul său. Platforma oferă diverse oportunități de real estate girate în prealabil, pentru a le oferi utilizatorilor o experiență sigură.

Fiind inflație, o astfel de ofertă este competitivă față de cele bancare. Un start-up este mai flexibil decât o corporație internațională și își poate adapta ofertele mai rapid.

Citește și cum să investești cu doar 500 de lei: patru metode

Riscuri mai mici

Platforma Stock.Estate menționată mai sus efectuează un audit (due digillence) riguros față de dezvoltatori, urmărește istoricul lor, cât de fezabil este proiectul, dacă totul este 100% ok din punctul de vedere legal și al autorizațiilor și analizează aprecierea imobilului pe termen mediu și lung.

Printr-o campanie de împrumut, investitorii împrumută dezvoltatorii proiectelor, iar aceștia rambursează sumele împrumutate, alături de dobândă.

Portofoliul diversificat

În loc să „îți pui banii într-un singur coș”, poți împărți totul în diverse plasamente, după indicatori geografici, de risc sau de randament. Stock.Estate include și garanții care acoperă această investiție, în urma profesioniștilor care analizează proiectele pe care le girează.

Metodele simple de investiție sunt simple, bazate pe două opțiuni:

  • Suma minimă de 100€ atunci când investitorul împrumută dezvoltatorul
  • Suma minimă de 10.000€ atunci când investitorul devine coproprietarul unui imobil.

Cum câștigi

Sistemul de împrumut îți poate aduce periodic un venit din dobândă. Suma rambursată inițial este returnată de către dezvoltatorul proiectului, în timp ce dobânda este transferată periodic, direct în contul tău bancar.

Din fericire, mai ales în contextul actual,creșterea în real estate este de 10 – 15% pe an, mai bună ca majoritatea dobânzilor.

Sistemul de co-ownership returnează randamentul, care este de 5-7% pentru închirierile pe termen lung, respectiv 7-9% pentru închirierile în regim hotelier.

Citește și cum poți câștiga investind prin Stock.Estate

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.