X
Contul de investiții pentru incepatori: de ce ai nevoie de unul si cum il alegi? [Ghid BankaTA 2023]

Contul de investiții pentru începători: de ce ai nevoie de unul și cum îl alegi?

În trecut pentru a cumpăra o acțiune, trebuia să apelezi la un broker care să preia ordinul telefonic. Sunt celebre scenele gălăgioase de pe marile burse globale. Aceste tranzacții veneau la pachet cu multă birocrație și comisioane foarte mari.

Astăzi totul se întâmplă online. Investitorii apelează la platforme sau aplicații de investiții care le dau posibilitatea să execute ei personal tranzacții. Există avantaje evidente legate de rapiditate, eficiența costurilor și este foarte simplu. Evoluțiile economice pozitive din ultimii ani au adus și vor aduce multă popularitate conturilor online de investiții.

Bankata.ro te ajută să găsești contul de investiții care ți se potrivește cel mai bine.

Ce sunt conturile de investiții?

Conturile de investiții îți dau posibilitatea să investești în active financiare: acțiuni, monede, cryptomonede, mărfuri, fonduri mutuale, fonduri listate pe bursă (Exchange Traded Funds  – ETFs). Există diferențe fundamentale între investiții și speculații bursiere (trading): în cazul investițiilor cumperi un activ pentru o deținere pe termen lung, iar speculațiile bursiere se bazează pe plasamente pe termen scurt menite să capteze în mod profitabil fluctuațiile piețelor.

Compară și alege cel mai bun cont de investiții pe Bankata.ro

În general, investitorii trebuie să-și asume riscuri pentru a genera profituri viitoare. Tranzacțiile pe termen scurt tind să fie cele mai riscante, iar cele pe termen lung au șanse de profitabilitate mai mare pentru că beneficiază de trendurile lungi ale piețelor de capital.

Cum alegi o platformă de trading?

Decizia de a investi începe și cu alegerea platformei care ți se potrivește și decizia devine mai dificilă dacă ești la început în acest domeniu. E important să alegi o platformă potrivită pentru începători.  Cu toate că majoritatea platformelor de tranzacționare au opțiuni complexe, acestea pot fi navigate și într-un mod foarte simplu.

Costurile Platformelor de Trading
Costurile Platformelor de Trading

Pentru început, trebuie să răspunzi la întrebarea: ce este important pentru mine ca investitor?

  1. Siguranța banilor și infrastructura platformei?
  2. Ușurința cu care tranzacționez?
  3. Costurile de tranzacționare?

De cele mai multe ori, răspunsul corect este un mix între cele 3.

Reglementarea platformelor de tranzacționare

Toate platformele de tranzacționare sunt în mod obligatoriu reglementate sub un stat din Uniunea Europeană, ceea ce îți oferă protecție asupra capitalului depus și o garanție   in ceea ce privește corectitudinea participării la piața de capital (executarea tranzacțiilor).

Cont demo al platformelor de tranzacționare

Ușurința cu care se tranzacționează, poate fi testată cu un cont demo. Contul demo este o opțiune oferită de toți brokerii de piață de capital. Varianta cea mai bună de start este cu un capital mic – sunt brokeri care încep și de la 50 de dolari (cum ar fi eToro). Acest gen de capital îți dă posibilitatea să plasezi în piața reală, o expunere esențială pentru a învața și acumula experiență.

eToro - Cont Demo
eToro – Cont Demo

Zona de costuri trebuie probabil analizată din perspectiva “value for money”. Este din nou o discuție legată de obiective personale: vrei să tranzacționezi cu o platforma cu un brand puternic, un brand internațional sau ai nevoie de asistență extinsă; vrei să accesezi un număr mare de piețe și ai nevoie de instrumente de tranzacționare complexe; vrei să aloci un capital mai mare sau mai mic. Piața aceasta a devenit foarte competitivă și ca rezultat costurile de tranzacționare sunt foarte mici sau chiar zero (cel mai bun exemplu este contul oferit de eToro).

Este riscant să tranzacționez?

E important să conștientizezi că investițiile au o componentă de risc care le fac mai mult sau mai puțin profitabile. Mai departe e important să identifici nivelul de risc pe care îl poți tolera. Fiecare investitor e diferit și evaluarea se face individual.  De aceea trebuie să aloci acel capital care știi că iese de sub umbrela nevoilor zilnice și pe care îl poți menține investit pe termen lung.

Compară și alege cel mai bun cont de investiții pe Bankata.ro

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

 

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești brokerul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre brokerii afișați pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la broker, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.

 

Despre autor: Andrei Perianu este specialist în investiții și wealth management – investiții pentru începători ,investiții în real estate, piețe internaționale de capital , ETF-uri și fonduri mutuale. Articole sale au fost publicate în New Money, Profit.ro, bankata.ro, zf.ro.

Andrei Perianu 2022