Educația financiară, deși pe deplin necesară, lipsește din programa de bază a învățământului formal. Totodată, tehnologia a popularizat ușurința cu care se poate crea conținut în mediul digital, iar aceste lucruri împreună au creat contextul potrivit pentru mulți consultanți financiari online. Multiple conturi din social media promit mai multe cunoștințe asupra subiectului, webinarii, whitepapers, cursuri și, mai ales, trecerea de la un stil de viață îngreunat la venituri pasive și siguranță financiară.
Ce face un consultant financiar
Prin portofoliu înțelegem totalitatea investițiilor (acțiuni, cryptomonede, aur, fonduri mutuale, titluri de stat, imobiliare, obiecte de artă etc) pe care le deții în colecția ta fizică sau virtuală. Un consultant financiar va avea diverse atribuții:
- Managementul de portofoliu
- Înțelegerea profilul de risc, al activelor, al familiei tale și comunității din care faci parte
- Ghidajul în luarea deciziilor care impactează activele personale.
Nu doar cei care simt că au prea mulți bani pentru a-i putea gestiona apelează la consultanți financiari. Din contră, mulți clienți ai acestora sunt formați din persoane care doresc să ajungă să aibă această problemă, însă recunosc că nu au suficiente informații sau expertiză pentru a lua decizii înțelepte și în favoarea lor.
În plus, un consultant financiar are și rolul de a fi obiectiv, deoarece deciziile pe care le ia sunt în funcție de matematică, tendințe și previziuni, pe când persoana direct implicată ar fi subiectivă și orientată pe ceea ce și-ar dori să se întâmple într-o situație ideală.
Un consultant financiar presupune multă expertiză în spate, o enciclopedie de cifre și înțelegere a contextului economiei globale, politicilor actuale și istoria economică care a creat modelele de până acum.
Crearea de sfaturi simple în mediul online nu bifează toate cele de mai sus, însă poate suna promițător sau sensibilizant pentru orice persoană care își dorește mai mulți bani. De aceea, ni se pare important să subliniem ce presupune un adevărat consultant financiar, pentru a nu fi înșelat de mirajul schimbărilor peste noapte.
Ce calități importante să urmărești într-un consultant financiar
Să fi gestionat portofolii ample și multiple
Acesta fiind unul dintre cele mai importante lucruri. Consultanța financiară nu se poate întreprinde fără o expertiză vastă în spate, și ca membru în echipe ale corporațiilor, și ca antreprenor, atât în studii formale și informale, cât și în experiență proprie. Majoritatea consultanților începe cu propriul portofoliu, apoi cu altele mici ale apropiaților, însă nu testează din mers pe ale clienților lor sau doar le dau sugestii și îi lasă pe aceștia să le implementeze.
Să fie orientat pe consultanță customizată pentru profilul tău
În loc de rețete universale, neaplicabile pentru majoritatea, un consultant bun va deosebi doi clienți prin multiple detalii unice și îi va aborda diferit în funcție de nevoile acestora, în loc să prioritizeze părerile sale personale. Un consultant bun nu îți va spune să riști mai mult, ci va croi portofoliul tău personalizat pentru cât de mult ești dispus să riști.
Să îți recunoască atunci când un subiect nu îi este familiar
Sindromul impostorului este corelat cu acumularea de cunoștințe: pe măsură ce cineva este mai educat și își extinde paleta de cunoștințe, cu atât realizează lacunele și zonele despre care nu știe suficient. Nu lucra cu un consultant care își estimează abilitățile ca fiind superioare realității, ci cu cineva care este conștient de ariile în care nu este încă pregătit. Este okay să se documenteze și să revină către tine, în loc să aibă toate răspunsurile pe loc.
La ce să fii atent în procesul de consultanță financiară
Formarea (backgroundul) echipei sau persoanei
Din păcate, multe persoane erijate în experte financiare nu au educație sau experiență în domeniu. Chiar și în multe paneluri, conferințe sau podcasturi sunt invitați antreprenori de succes care au putut ajunge acolo prin alte abilități excelente, însă nu neapărat din domeniul financiar. Doar pentru că cineva are un istoric foarte bun în creativitate sau vânzări, nu înseamnă că se va comporta la fel și în domeniul financiar.
Tipurile de recomandări pe care le face
Atunci când conținutul pe care acesta îl oferă pare reciclat, cel mai probabil este și adevărat. Internetul permite ca orice să fie rescris sau chiar copiat, și de multe ori este greu de urmărit acest lucru (și din păcate, puțini cititori o fac, în timp ce motoarele de căutare sau platforme nu mereu auditează sau penalizează acest lucru).
Dacă totul pare perfect pertinent și nu îți aduce nici o informație nouă, atunci probabil nu ești într-un context în care capeți cunoștințe sau înțelegi sistemele financiare mai bine. Caută o persoană de la care simți că înveți constant, pe care ai plăti să o asculți vorbind.
Care este traseul unui utilizator
Atunci când interacționează cu platforma respectivă, unui utilizator i se poate promite că va descărca un document din care va afla deja cum să înceapă să își schimbe viața, sau va cumpăra un curs care va schimba mentalități și conturi bancare. De cele mai multe ori, va exista un landing page (o pagină a siteului pe care aterizezi) care va încerca să ilustreze situații foarte comune, cu care relaționezi ușor (ți-ai dori mai multe vacanțe, siguranță financiară, cont de economii, fond de urgență, o mașină mai bună, libertatea de a lucra de oriunde, banii vor lucra pentru tine, veniturile vor veni pasiv în timp ce tu îți poți practica hobby-urile etc).
Fii atent și la linkurile de afiliere care recomandă cursul sau contul respectiv: de cele mai multe ori, provin de la cei care obțin comision prin acea recomandare, astfel că percepția lor poate să nu fie obiectivă, mai ales dacă aceștia nu sunt specialiști relevanți.
Evită întotdeauna aceste situații
Sfaturile absurde sau ridicole
Unele entități de acest tip ți-ar putea propune să îți vinzi hainele pe care nu le mai porți (deși acest lucru probabil ar aduce câteva sute de lei în plus, nu ți-ar schimba viața). Alte sfaturi ți-ar putea sugera să cumperi apartamente cu multe camere (deși majoritatea nu deține acei 5% pentru avans) și să le închiriezi (ceea ce poate părea evident, dacă ai avea buget de renovare, mobilare etc).
Pe măsură ce sfaturile sunt mai puțin aplicabile, pe atât pare că s-a investit mai mult în creativitate și nu în realism. Persoanele care au dificultăți financiare nu au nevoie de sugestii care doar i-ar frustra, ci de opțiuni sigure, care le-ar respecta stilul de viață.
Promisiuni despre cum să ajungi la primul milion
… de la persoane care încă nu au făcut primul milion. Ne-am dori să existe o lege în care să nu poată fi vândut conceptul de cum să faci un anumit lucru, atât timp cât acesta nu a fost realizat de persoana care urmează să predea rețeta respectivă.
Scalabilitatea achiziționării a altor elemente pentru a obține informația inițială
Formatul de tip clickbait care îți spune că ești la doar un pas distanță de a afla ceva, însă mai trebuie să cumperi încă un pachet/ curs pare orientat pe profitul platformei respective, și nu pe educarea sau consultarea clienților respectivi.
În încheiere
Menționăm că lucrurile pe care le credem în legătură cu domeniul financiar sunt înrădăcinate încă din căminul în care am crescut, împreună cu contextul socio-economic al acestuia. Ele nu se vor schimba fără o înțelegere amplă atât a nouă înșine, cât și a sistemului în care funcționăm. Nici un document nu ne va schimba viața de pe o zi pe alta, însă putem alege să ne informăm din surse sigure, orientate pe educație și informație corectă.
Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești brokerul potrivit pentru tine.
Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre brokerii afișați pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la broker, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noaste sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.