Sau cum schimbăm visele în visuri
Statistica spune că este mai probabil ca românii să reușească să își ia o casă în Spania decât orice altă rezoluție ne propunem de Revelion și de care uităm până la Blue Monday. Nu putem promite pătrățele și călătorii pe Lună, căci nu sunt specialitatea noastră, însă creditele ipotecare sunt un alfabet familiar, pe care ne străduim să-l explicăm cât mai bine, mai jos.
Spania + România = ❤️💛
Nu știu cum procrastinați voi, dar eu, atunci când nu vreau să fac ceva, deschid un tab nou pe Idealista și mă uit la ce a mai apărut într-o căutare cu filtre deja setată în contul meu: 2-3 camere în cartierele preferate din Madrid, cu mascotas (așa spun spaniolii animalelor de companie), într-o stare bună și decorat pe gustul meu.
Poate ați auzit sau nu de Idealista – este una dintre cele mai folosite platforme de închiriere și vânzare din Spania. De curând, Idealista a publicat un text pe care îl rezum mai jos, cu bullet points, ca instrumentul vostru AI preferat:
- 2022 a fost anul record cu privire la numărul de proprietăți din Spania deținute de străini (persoane cu altă cetățenie decât cea spaniolă)
- 16% din totalul proprietăților a fost cumpărat în lunile de vară, între iunie și septembrie, însumând 26.728 de case
- Din 2014 până în 2022, procentul proprietăților achiziționate de străini era undeva în jur de 13%, însă în ultimul an a ajuns la 16%
- S-a observat o schimbare a naționalităților din topul celor care aleg case în Spania: britanicii erau pe primul loc, însă numărul acestora a înregistrat un declin de când cu Brexit
- Topul cetățenilor străini este format din:
- Britanici (9,30%) (în 2015 aceștia reprezentau 24%).
- Germani (8,04%)
- Francezi (6,21%)
- Români (4,58%)
- Belgieni (4,27%)
- Olandezi (4,10%)
- Marocani (4,01%).
- Ucrainenii și polonezii au înregistrat numere mult mai mari de când a început războiul asupra Ucrainei
- Majoritatea proprietăților sunt în Alicante, Tenerife, Málaga și Insulele Baleare (adică tot ce este frumos pe lume și un mod de a descrie paradisul).
De ce este Spania dorită pe piața de real estate
Spania face parte din Peninsula Iberică, deci deține o lungime impresionantă de coastă, precum și alte insule mici și extrem de primitoare. Clima este considerată ideală, străduțele romantice, oamenii veseli, berea infinită, tapas delicioase și arhitectura impresionantă. Calitatea vieții atrage numeroși turiști, nomazi digitali și oameni care doresc să se relocheze acolo.
Spania deține și o diasporă impresionantă românească: cu siguranță, nu viața tuturor celor care locuiesc acolo este una ideală, mai ales că România are foarte multă forță de muncă pe teritoriul Europei, iar acest lucru arată o situație precară a locurilor de muncă din țară.
Numărul cetățenilor români cu domiciliu oficial în Spania la data de 01.01.2020 era de 665.598. Comunitatea românească din Spania este a doua ca mărime după comunitatea marocană, care numără un total de 864.564 de imigranți.
Unul dintre proiectele mele preferate de jurnalism este Plecat, al celor de la Teleleu, care călătoresc cu rulota și documentează proiectele pe îndelete și îndeaproape. Două exemple de materiale despre munca românilor în Spania sunt aici și aici.
Personal, iubesc Spania pentru personalitatea oamenilor (lively și drama free), străduțele încărcate de istorie și arhitectură, limba care îmi este familiară, peisajele cu apă, palmieri și portocali, muzica și cinematografia, relieful, clima, cultura vestică, dar și latină, adaptabilitatea la nou (tocmai au emis noi tipuri de vize pentru nomazi digitali), faptul că sunt parte din Uniunea Europeană.
Cum îți poți lua o casă în Spania
Există câteva lucruri pe care ni le-am dori, dar nici nu îndrăznim să le planificăm: procedurile ar părea complicate, astfel că lăsăm obiectivele în stadiul de visare. Îmi place să trec la acțiune și să mă întreb cum se pot face anumite lucruri, astfel încât să înțeleg dacă are sau nu sens să îmi propun obiectivul respectiv (de exemplu, nu sunt sigură de realismul călătoriei pe Lună).
Dacă nu mai ai răbdare să citești și vrei să știi doar 3 lucruri importante despre achiziția unui imobil în Spania, iată-le mai jos:
- Nu este atât de complicat precum ți-ai imagina
- Faptul că ești român nu îți îngreunează procedurile
- Nu este nevoie să faci nenumărate drumuri până acolo.
Dacă vei continua să citești, răspundem mai jos și altor întrebări.
Cum se acordă creditul imobiliar în Spania
100% online 💙 Vei avea nevoie de un singur drum, atunci când vei semna contractul de credit la notariat.
De ce acte ai nevoie pentru creditul unei case în Spania
Nu de un dosar cu șină 😅 Vei avea nevoie de:
- Actul tău de identitate (ajută dacă este un pașaport)
- Extras de cont pentru ultimele 3 – 6 luni, în care să fi încasat veniturile folosite pentru credit
- Contractul de muncă/ chirii etc
- NIE – Număr de identificare pentru străin, la care poți aplica personal la Consulatul Spaniei, printr-un avocat sau online pe site-uri de specialitate.
Toate documentele sunt necesare atat în original, cat și apostilate și traduse în limba spaniolă.
De ce tipuri de venituri am nevoie pentru a lua un credit ipotecar în Spania?
- Un venit stabil de minimum 4000€ lunar (nu neapărat în moneda euro)
- Veniturile acceptate sunt salarii, dividende, chirii sau contracte de management
Mai multe numere și date tehnice
- Suma minimă de creditare este de 48000€
- Durata maximă de creditare este de 20 de ani (maximum 15 dacă ai veniturile în RON)
- Gradul maxim de îndatorare este de 35%
- Avansul minim este de 30%, respectiv 50% pentru cei care au venituri în RON
- Durata de aprobare este de minimum 2 săptămâni.
Dacă aplic prin Bankata, mă veți ajuta și îmi veți oferi asistență
Bineînțeles. Dacă nu ai citit deja, avem și o listă cu toate modurile în care te putem ajuta din punct de vedere financiar.
Unde pot găsi toate informațiile și pot aplica?
Pe pagina dedicată celor mai avantajoase credite ipotecare din Spania. Abrazos 🤗🤗🤗.
Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.
Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.