X
Când e bine să te gândești să folosești cardul de credit

Când e bine să te gândești să folosești cardul de credit

Principalele motive pentru care e bine să ai un card de credit

 

Poți beneficia de reduceri la magazinele partenere, puncte de loialitate sau cash-back direct în contul de card.

Dacă ai o cumpărătură oricum planificată și vrei să obții ceva în schimb, anumite tipuri de carduri de credit îți pot oferi reduceri decente la anumite magazine partenere sau produse, puncte de loialitate, mile de zbor la companii aeriene sau chiar poți să primești înapoi în contul de card un procent din valoarea cumpărăturii.

Cu un card de credit multibonus, aduni puncte care pot fi schimbate cu vouchere de cumpărături sau alte cadouri. Folosirea unui card multibonus pentru toate cheltuielile zilnice îți poate aduce câștiguri de sute de lei pe an – dacă îți faci majoritatea cumpărăturilor la magazinele partenere.

Cardurile de credit cash-back sunt mult mai flexibile – primești un procent din ceea ce cheltui, dar valoarea procentuală este de obicei mai mică decât valoarea punctelor de loialitate sau a reducerilor oferite la magazinele partenere.

Dacă îți place să călătorești, cardurile de credit de calatorie – un card de credit emis în parteneriat cu o companie aeriană care îți oferă Mile de zbor pentru cheltuielile efectuate cu cardul poate fi un pariu mai bun.

 

Un card de credit îți poate oferi avantaje suplimentare

Anumite carduri de credit vin cu avantaje suplimentare, cum ar fi accesul la saloanele VIP ale principalelor aeroporturi din România sau reduceri la asigurare gratuită de călătorie în străînătate care acoperă atât cheltuieli merdicale de urgență cât și pierderea sau întârzierea zborului sau a bagajelor. Aceste carduri au, de cele mai multe ori, taxe anuale mai mari; în unele cazuri, pot costa sute de lei pe an, deci este important să fii sigur că vei profita din plin de avantajele oferite.

Dacă, de exemplu, cardul are o taxă anuală de 150 lei, merită să aplici pentru el doar dacă vei economisi mai mult folosind beneficii precum accesul la lounge sau asigurarea de călătoriei. Ca și în cazul cardurilor cash-back, trebuie să te asiguri că plătești lunar soldul integral al cardului, pentru a evita cheltuielile cu dobânzile care anulează valoarea beneficiilor oferite.

 

Plănuiesti o achiziție de valoare mai mare

Indiferent dacă te căsătoresti în perioada următoare, planifici o călătorie mare sau îți reamenajezi locuința, un card de credit cu plan de rate egale și dobânda 0% te ajută să împărți cheltuiala pe mai multe luni fără a plăti dobânda sau costuri suplimentare – atâta timp cât achiți la finalul lunii întreaga sumă datorată.

Dacă nu poți plăti întregul sold la finalul lunii, există posibilitatea ca planul de rate fără dobândă să se anuleze automat și să fii obligat să plătești dobânda cardului pentru întreaga perioadă și sumă datorată.

 

Un card de credit îți poate oferi o asigurare suplimentare a cumpărăturilor

Unul dintre avantajele folosirii cu credit este că băncile oferă o asigurare suplimentară pentru bunurile achiziționate cu cardul în cazul deteriorării sau furtului acestora.

 

Îți place să călătorești sau ești nevoit să o faci datorită job-ului.

Utilizarea unui card de credit – sau de debit – standard atunci când pleci în strainătate poate fi costisitoare, deoarece multe bănci percep comisioane de până la 3% pentru tranzacțiile de schimb valutar. Așadar, dacă cheltui 300 lei, veți plăti până la 9 lei în plus băncii emitente. Cu toate acestea, există o serie de carduri de credit de călătorie care oferă rate de schimb mai bune și nu percep nici comisioane suplimentare atunci când le folosești înafara țării.

Aceste carduri pot fi foarte folositoare și pentru plata hotelului sau în cazul în care vrei să închiriezi o mașină deoarece garanția necesară la rezervare este doar blocată pe cardul de credit și nu plătești dobânda pentru ea.

 

Ai nevoie de bani cash rapid și pentru o perioadă scurtă.

Dacă te confrunți cu o cheltuială neașteptată sau vrei să achitați o datorie, cum ar fi descoperitul de cont, retragerea de la bancomat a unei sume de pe cardul de credit poate fi o modalitate rapidă și simplă de a face rost de banii de care ai nevoie. Trebuie, în schimb să verifici cu atenție condițiile cardului deoarece nu toate cardurile au perioadă de grație pentru retragerea de numerar.

La fel ca în cazul tuturor celorlalte situații, pentru a nu plăti dobânzi suplimentare trebuie să te asiguri că la finalul lunii plătești întreaga sumă datorată.

 

Copilul tău pleacă la universitate

Un card de credit poate fi foarte util pentru copilul tău care tocmai învață să își administreze singur bugetul lunar. Nu numai că îi oferă copilului o flexibilitate sporită atunci când bugetul este limitat, dar te ajută și pe tine să ții sub control cheltuielile sale.

Metoda cea mai simplă este emiterea unui card suplimentar atașat la limita cardului tău de credit și oferindu-i acces doar la o parte din valoarea totală a limitei. Cardul de credit îți garantează că banii sunt în siguranță spre deosebire de cash, iar în cazul unor urgențe poți alimenta instantaneu cardul cu sumele necesare.

 

Pe Bankata.ro poți să compari din sute de carduri disponibile și să alegi varianta cea mai potrivită nevoilor tale

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.