La Bankata ne străduim în permanență să îți oferim comparatoare cât mai obiective, pentru ca tu să alegi cu ușurință dintre produsele bancare de pe piață. Mai jos îți prezentăm o serie de calculatoare produse de noi, pentru ca tu să poți face simulări de bugete, de dobânzi compuse ale depozitelor de economisire sau ce ar presupune un card de credit.
Pentru mai multe idei de a gestiona finanțele, poți consulta oricând Bankapedia, unde scriem frecvent despre termeni bancari, bursieri sau ce să faci atunci când dobânzile cresc.
Mai jos ai șase calculatoare la care poți avea oricând acces pentru a simula și estima diverse situații financiare. Le-am gândit pentru cei care doresc rezultate rapide, fără să petreacă multe ore de research (mai ales că deja l-am făcut noi) :), sau care se sperie de tabele în orice formă (căci pe noi ne entuziasmează) :).
Calculatorul de dobândă compusă
Calculatorul dobânzii compuse îți arată care este creșterea economiilor tale la care te poți aștepta.În funcție de dobânda actuală îți poți da seama dacă merită să îți depui banii într-un cont de economii, cum este rata dobânzii față de inflație, respectiv ce s-ar întâmpla cu banii tăi dacă nu ai economisi deloc și s-ar devaloriza din cauza inflației.
Poți începe să faci economii chiar și cu doar 500 de lei.
Calculează rezultatul investiției într-un depozit cu dobândă compusă aici.
Calculatorul dobânzii cardului de credit
Un card de credit te poate ajuta enorm în probleme de cashflow, retururi, vacanțe, cheltuieli neprevăzute sau datorii. Este important să știi ce dobândă îți vei asuma, în cazul în care nu vei acoperi la timp suma de pe cardul de credit. De asemenea, în acest calculator poți estima și cât economisești dacă plătești anticipat un procent din suma cardului de credit.
Ia în revistă și cardurile de credit cu cele mai bune oferte din această vară.
Calculează-ți singur dobânda cardului de credit aici.
Activele tale presupun suma tuturor proprietăților, conturilor de investiții și cryptomonede, automobilelor și obiectelor de artă sau bijuterii, împreună cu suma din depozitele tale la termen. Datoriile sunt compuse din cardurile de credit, personale, leasing sau ipotecare înregistrate pe numele tău. Comparând cele două vei obține o valoare pozitivă sau negativă a averii tale nete. Aceasta se poate schimba în timp, însă pentru a lua decizii bune este important să știi și care este punctul din care pleci.
În funcție de averea ta netă, aici ai și un ghid despre creditul maxim pe care îl poți lua.
Estimează-ți averea netă aici.
Calculatorul de buget 70-20-10
Dacă ai un venit de 10000 de lei, modalitatea ideală de a-l gestiona este:
- 7000 de lei nevoi, precum rate, facturi, mâncare, transport, alte nevoi de întreținere
- 2000 de lei dorințe, precum shopping, concedii, gadgets, experiențe
- 1000 de lei economisire sau investiții.
Metoda 70-20-10 este foarte cunoscută pentru a menține un echilibru între nevoi și dorințe și a ne asigura că punem totuși deoparte o parte din venitul nostru lunar, pentru un viitor mai bun.
Vezi cum ce ar însemna o mai bună împărțire a bugetului tău aici.
Calculatorul fondului de urgență
Cu toții știm că un fond de urgență este imperios necesar. El ne ajută în cazuri de catastrofe, decese ale cuiva apropiat, îmbolnăviri neprevăzute sau pierderea jobului. Dar ce presupune mai exact un fond de urgență?
Suma pe care ar trebui să o pui deoparte pentru urgențe ar trebui să acopere cheltuielile tale de bază pentru șase luni de zile. Acest lucru înseamnă că dacă din diverse motive nu poți continua să realizezi venituri în următoarele șase luni, nu te vei îndatora, căci vei putea apela la acest fond. În calculatorul din platforma noastră calculăm și de câte luni ai nevoie pentru a atinge suma dorită, în funcție de câți bani poți aloca lunar. Este important să nu vezi fondul de urgență ca pe unul de economii, ci ca pe unul separat.
Diana a povestit aici de ce este important (și urgent 🙂 ) să avem un fond de urgență.
Simulează ce ar presupune un fond de urgență aici.
Calculatorul fondului de pensionare
Putem estima că vom fi pensionari pe o durată de aproximativ 30 de ani. Rata inflației medie va fi de 3%, iar venitul nostru curent împreună cu economiile noastre contribuie la tipul de pensie pe care-l vom accesa mai târziu. În acest calculator poți modifica vârsta de pensionare pe care ți-o propui, împreună cu economiile de până acum și cât ești dispus să mai contribui lunar, pe lângă pensia care se cumulează automat prin primul pilon.
Vezi ce ar însemna un calculator de pensie aici.
Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.
Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noaste sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.