X
Buy Now, Pay Later

Buy Now, Pay Later

Cum funcționează serviciul Buy Now Pay Later (BNPL) și unde-l găsești în România

Podcastul *Tu și banii* a ajuns la episodul 37 ? Ne bucurăm de fiecare dată când învățăm ceva nou de la invitații noștri, când ascultătorii ne trimit recenzii bune în urma episoadelor și când subiectele sunt #timeless. Iar subiectul evergreen din acest episod este: Tu și Cumpără acum, plătește mai târziu.

Episodul 37 din podcastul Tu și Banii

În primul rând, mic moment publicitar: dacă ne citești, sperăm că ești familiar și cu podcastul nostru, pe care îl găsești pe toate platformele tale preferate. Vorbim despre bugete, antreprenoriat, călătorii, credite, real estate, chiar și organizarea nunții. Ne bucurăm să avem o variantă audio – video pentru cei care preferă conținutul de acest fel și nu sunt la fel de atenți la texte lungi și tabele. 

În episodul 37 am vorbit cu Ionuț Sabadac, VP – Merchant Solutions la tbi bank. Nu este prima dată când suntem atenți la produsele și serviciile băncii tbi, căci ne-au impresionat în trecut și prin digitalizarea rapidă, procesele intuitive și experiența fără dureri de cap pe care am avut-o atunci când am încercat să deschidem un cont și să setăm un depozit.

Poți vedea episodul aici.

De ce ne place tbi bank

Tbi bank este o bancă din Europa de Sud – Est, lider BNPL în această regiune, cu o largă rețea de platforme fizice și digitale. Ne place că putem folosi termenul phygital în ceea ce îi privește, pentru că vin în întâmpinarea atât iubitorilor de digital, cât și a celor care doresc o interacțiune și o experiență clasică cu banca lor. Tbi operează în Bulgaria, România, Grecia, Germania și Lituania, cu o rețea proprie de peste 300 de sucursale.

Recomandăm oferta de economisire tbi pentru dobânda competitivă, despre care am scris în următoarele materiale:

? Depozitul bancar tbi

? Dobânzile depozitelor de economisire

? Metode de economisire în 2023 (de la saltea la investiții).

Ce este BNPL

Buy now pay later este un concept cunoscut de mult în străinătate, dar care a venit abia recent și în România. Cumpără acum, plătește mai târziu este o soluție de plată alternativă menită să-i ajute atât pe cumpărători, dar și pe comercianți. Comercianții reușesc astfel să-și crească vânzările și să aibă mai mulți clienți, iar puterea de cumpărare crește pentru cei care au nevoie sau dorință să facă anumite achiziții.

Cum funcționează Buy Now, Pay Later

Fie că vorbim de o cumpărătură online sau offline, opțiunea BNPL se activează automat la casă sau checkout, în loc de a plăti cu un card de credit, de debit sau cash. Opțiunea este valabilă dacă comerciantul respectiv are un acord cu tbi pentru oferta de plată în rate BNPL. 

Cum diferă BNPL de un card de credit sau de nevoi personale?

Un card de credit este folosit de către debitor, adică posesorul cardului respectiv. În schimb, opțiunea Buy Now Pay Later presupune un acord între tbi și comerciant, în care plata inițială este făcută de bancă către comerciant. Ulterior, cumpărătorul poate plăti în rate întreaga sumă, către bancă.

BNPL este o soluție utilă pentru cei care, din diverse motive, nu au carduri de credit sau nu vor să le folosească pe acestea. 

Citește și: motive pentru care banca te-ar putea refuza atunci când aplici pentru un (card de) credit.

Practic, atunci când folosești BNPL nu ai acces către banii respectivi, precum în cazul unui card de credit. Ai acces la produse și servicii, respectiv ai acces la metoda de plată cumpără acum, plătești mai târziu. Plata va fi făcută în locul tău de către bancă, iar tu vei plăti ratele către aceasta. 

Metaforic vorbind, lași băncile și comercianții să se înțeleagă între ei, tu doar faci plata în ritmul tău ?

Care sunt criteriile de eligibilitate pentru Cumpără acum, plătește mai târziu

2023 a schimbat viteza cu care băncile reacționează la nevoile clienților – de-a lungul anului am scris până acum despre reacția acestora la dobânda de referință, la dorințele de refinanțare și despre faptul că ne plac băncile intuitive, receptive la nevoile pieței.

Criteriile de eligibilitate pentru Buy Now Pay Later sunt mai ușoare decât cele pentru alte produse financiare. Banca va verifica statutul venitului nostru la ANAF și profilul nostru în Biroul de Credit, însă răspunsul va fi mai rapid.

Citește și: tot ce vrei să știi despre biroul de credit, cum soliciți o ștergere și cât durează.

În plus, cei de la tbi menționează că în 80% din cazuri oferă răspuns instant, pentru că viteza e un factor important pentru ei ☺️.

Cum putem plăti banii în rate fără dobândă?

Sunt diverse metode prin care poți returna banii, de la aplicația bancară tbi bank, site-ul băncii, până la transfer bancar, sau punctele de încasare Self Pay și PayPoint. 

Nu există comision de plată anticipată.

Ratele sunt fără dobândă la orice plată de sub 2000 de lei, iar peste 2000 de lei pot interveni rate cu dobândă care variază în funcție de profilul clientului.

Cum poți accesa Buy Now Pay Later cu venituri din străinătate

Pe scurt, produsul BNPL de la tbi este accesibil și pentru cei cu venituri din străinătate ☺️.

Veniturile expaților și a celor din diaspora reprezintă cele mai multe întrebări și îngrijorări pe care le primim la adresa Bankata. Este complicat să găsești spețe dedicate acestor tipuri de venituri pe site-ul tuturor băncilor, de aceea suntem în special atenți la ofertele de pe piață. 

Citește: cum poți face banking în România cu venituri din străinătate

Industriile partenere BNPL de la tbi bank

Produsul Buy Now pay Later conține o listă de peste 10000 de comercianți din 45 de industrii la care poți aplica oferta de a plăti în patru rate egale, fără dobândă, mai târziu.

Nouă ne-au atras atenția clinicile stomatologice, estetice, clinica veterinară Speed Vet și aparatele auditive, magazinele de bricolaj, construcții și mobilă. Ne-am bucurat să identificăm comercianți care reprezintă nevoi reale și de bază, la care ne dorim să avem cu ușurință acces, fără să fie nevoie să ne amânăm problemele sau să călătorim în alte țări pentru a le putea rezolva.

 

Poți avea mai multe achiziții într-un plan BNPL și este o metodă excelentă de a folosi băncile în favoarea noastră, pentru bugete optime.

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.