Sau cum să plănuiești optim vacanțele la festivaluri
Par festivalurile un loc fabulos în care să-ți petreci vara? Da. Biletele par foarte scumpe, iar prețurile cazărilor explodează în acea perioadă? De asemenea, da 🙈 Festivalurile sunt o investiție costisitoare, dar planificarea din timp îți poate optimiza și susține bugetul destinat călătoriilor și experiențelor 🤞.
Ce înseamnă #festivalready
Industria muzicală a creat un întreg univers în jurul concertelor: festivalurile devin vacanțe întregi, creând un ecosistem ca nici un altul, la care participanții se gândesc tot anul în așteptarea lor. De aceea se și lansează ofertele early bird imediat după ce s-a încheiat evenimentul, căci euforia și dopamina sunt butoane excelente pentru a cumpăra și a securiza bugetul pentru următorul an.
Pe lângă fenomenul social, zilele continue de vacanță (nu este doar un concert la care mergi seara, după birou), festivalurile reunesc o mulțime de artiști, oportunități de cazare, de mâncare, stații de personalizare ale outfit-uri etc. Toate sunt ocazii de consum, iar participarea la un festival presupune că totul este outsourced: chiar și stațiile de încărcare ale telefoanelor, creme SPF sau dulăpioarele de depozitare sunt o oportunitate de activare pentru branduri.
Bugetul tipic pentru un festival ajunge să nu fie doar biletul la seria respectivă de concerte, ci să fie comparabil (de multe ori mai mare) cu un city break într-un oraș european.
Costurile unui festival
Dacă visezi să iei parte la un festival la care te gândești de mult timp, ia în calcul lucrurile de mai jos pentru a bugeta întreaga experiență:
- Biletul/ taxa de participare la festival
- Transportul până acolo, dacă festivalul nu este în orașul tău
- Transportul zilnic, dacă nu ești cazat aproape zona de acces a festivalului
- Cazare, dacă trebuie să călătorești în alt oraș sau în altă țară
- Mâncare de la rulotele care sunt puse la dispoziție în spațiul respectiv (cel mai probabil, este mai dificil să ai complet control asupra meniului sau prețurilor și poate părea incomod să îți aduci propria mâncare acolo)
- Outfiturile speciale pe care s-ar putea să vrei să le achiziționezi pentru această ocazie 🙈
- Merchandising specific festivalului, de la tricourile cu formații sau alte obiecte care s-ar putea să-ți placă și să decidă shopping spontan
- Stațiile speciale pentru styling al părului, tatuaje, makeup etc
- Zilele efective: plecarea presupune un cost, ori al zilelor tale de concediu, ori dacă lucrezi pe cont propriu sau ești liber profesionist, atunci poate însemna că nu vei produce/ avea încasări în acele zile.
5 lucruri pe care le poți face atunci când vrei să mergi la un festival
- Urmărește-ți cheltuielile ca să știi la ce să te aștepți în fiecare lună, ce evenimente îți afectează bugetul de la anotimp la anotimp și, mai ales, unde se duc banii tăi
Vezi aici 5 motive pentru care să-ți urmărești cheltuielile și ce avantaje poți obține
- Achiziționează bilete și cazări Early bird, chiar dacă pare că mai este mult până la festival sau crezi că vei avea mai mulți bani în viitor
Bonus: citește totul despre cum să-ți calculezi bugetul de vacanță
- Gestionează biletele de avion like a PRO: este important să știi cum să interacționezi cu liniile aeriene și cum să folosești orice problemă în avantajul tău
Folosește soluții bancare pentru bugete de festival:
- Cardurile de credit cu rate egale și dobândă zero te pot ajuta să faci plăți eșalonate, punând mai puțină presiune pe bugetul tău
- Cardurile de credit pentru călătorii au o mulțime de avantaje, cashback sau miles care și se pot potrivi.
Câteva exemple de carduri de credit cu avantaje:
Orange Money
Odată ce ai descărcat aplicația Orange Money, poți avea cardul tău în doar câteva minute. Ulterior, poți alege între 2 și 12 rate fără dobândă, pentru fiecare plată de minimum 300 de lei, oriunde în lume.
- Dobândă anuală este de 18%
- Poți avea cashback până la 14%
- Perioadă de grație este de 46 de zile
- Ai un plan de rate de 12 luni
Aplică aici pentru Orange Money
BCR Gold
George by BCR este o aplicație pe care o apreciem foarte mult, iar prin George Money back poți primi înapoi până la 20% din valoarea cumpărăturilor la o gamă largă de magazine partenere
- Dobânda anuală este de 28%
- Cashback maxim de 20%
- Perioada de grație de 55 de zile
- Plan de rate de 12 luni
În plus, primești asigurare de călătorie și protecție a cumpărăturilor și acces gratuit în Business Lounge-ul Aeroporturilor Otopeni București și Internațional Cluj-Napoca.
OTP MasterCard Platinum
Cu cardul OTP Platinum beneficiezi de o limită de credit de până la 100.000 lei, fără taxă de administrare în primul an. În plus, primești automat și gratuit o asigurare de călătorie în străinătate de până la 50.000€.
- Dobândă anuală este de 24%
- Perioadă de grație este de 55 de zile
- Ai acces gratuit în salonul Mastercard Business Lounge din aeroportul Henri Coandă
- Poți obține până la 600 Euro despăgubire dacă au existat probleme în călătoria cu avionul.
Aplică aici pentru OTP Platinum
Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.
Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.