X
Blue Monday ⋆ Bankata

Blue Monday

Blue Monday sau the Holidays aftermath?

Este normal să ne scadă motivația în ianuarie, după ce Decembrie a fost o lună overpromising plină de roșu, verde, filme de Crăciun și cozonac, cu prospectul unor vacanțe, iar Ianuarie este o lună gri, fără nici un prospect concret. Cum ne afectează aceste perspective și cum putem să ne simțim mai bine (TL, DR: echilibru) în legătură cu asta, mai jos: de la Blue Monday la Pink Monday. ?

Ce este Blue Monday

A treia zi de luni din an (începutul celei de-a treia săptămâni) marchează, de câțiva ani, tradiția Blue Monday, considerată cea mai deprima(n)tă zi a anului.

Este un concept introdus în ultimii 20 de ani, fără o bază științifică agreată, dar care a prins foarte bine publicului ce s-a simțit, în sfârșit, înțeles (ne referim la Emisfera Nordică, unde este frig și gri, nu în cea Sudică, unde este mijlocul verii). ??☀️

Blue Monday spune că starea noastră de spirit este în cel mai jos punct pentru că:

  • A trecut prea mult timp de la Crăciun ca să ne mai putem bucura de energia pe care am avut-o atunci
  • Afară este gri, frig și întuneric
  • Motivația pare mult mai greu de îndurat atunci când pare că va trebui să ne susținem eforturile pentru încă aproape 50 de săptămâni de acum încolo
  • Unii dintre noi am acumulat datorii în perioada sărbătorilor: fie că sunt literalmente datorii pe cardul de credit, fie că ne-a epuizat presiunea socială a face cadouri, vizita rude și a avea un program specific (eu nu cedez ușor acestor presiuni, dar am avut un top cu paiete de Revelion și aș spune că a fost suficient).

Blue Monday este ușor de corelat cu SAD (Seasonal Affective Disorder), care spune că suntem mai afectați de orice stimul în lunile de iarnă, pe care le percepem mult mai dificile, iar starea noastră mentală ne face să ne simțim copleșiți.

Blue Monday în termeni financiari

Datoriile de care vorbeam mai sus pot fi ori o lipsă de echilibru în planuri și energie (ne-am entuziasmat de pijamale roșii în pătrățele, o casă decorată și 74 de filme de Crăciun, iar acum nu mai avem astfel de planuri pentru care să ne pregătim cu entuziasm), ori un dezechilibru în buget (am cheltuit triplu în luna decembrie pentru Crăciun, Revelion, cadouri, mese festive, rezervări de vacanțe, auto-cadouri, toate justificate, dar încărcate pe cardul de credit).

Facturile de după vacanță tind să ne afecteze personal: cei care le emit nu știu că au fost sărbătorile și ne revin cu greu? Chiar trebuie să revenim la acest ritm de plătit facturile în continuare? Isn’t this boomer technology already? (argumentul meu de câte ori nu vreau să fac ceva).

Regretul, stresul sau anxietatea resimțite după sărbători pot fi transformate în ceva constructiv. Vestea bună este că aceste emoții nu sunt permanente, că suntem adulți și nu trebuie să ne certe nimeni (nici noi înșine!), că putem învăța ceva de aici fără să ne luăm o „pedeapsă” și că putem să ne gestionăm mai bine finanțele de acum.

Situația financiară este conectată de starea noastră mentală: dacă una suferă, și cealaltă va fi afectată, iar acest lucru este de înțeles. Credem că nu merită să ne certăm și criticăm, ci să bugetăm mai bine și să gestionăm mai bine lucrurile pe viitor.

3 alegeri financiare pentru a Pink Monday

Sau o culoare mai bună pentru această zi de Luni ​​?

Un card de credit cu super avantaje

Cardul de credit BCR IKEA este singurul card emis în parteneriat cu magazinele IKEA și îți aduce până la 60 de rate (5 ani!) fără dobândă pentru cumpărăturile efectuate la IKEA, respectiv până la 12 rate fără dobândă la toți ceilalți comercianți. Este un mod excelent de a-ți planifica renovările/ modernizările/ îmbunătățirile din casa ta atât echilibrat, cât și împotriva inflației (gândește-te că peste 4 ani rata ta va părea o sumă mult mai puțin semnificativă decât acum; avantaj tu).

??? Aplică aici

Un credit ipotecar

Poate fi 2024 anul în care devii, în sfârșit, proprietar? Sigur, este ușor să recomanzi o astfel de decizie financiară (și investițională), dar nu este la îndemâna tuturor. Dacă acesta este anul în care îți faci curaj și achiziționezi o locuință (pentru tine sau pentru portofoliul tău), atunci 1) te felicităm și 2) optează pentru produse bancare cu avantajoase.

Creditul imobiliar cu dobândă variabilă de la ProCredit îți oferă o dobândă excelentă, de 2,2%+IRCC, plus alte facilități despre care am povestit în materialele dedicate produselor pe care le apreciem de la ProCredit Bank.

??? Aplică aici

Un broker de investiții super prietenos

Ne place mult Investimental (vezi de ce în materialele dedicate acestui broker): contul se deschide ușor, banii se transferă rapid, platforma este intuitivă, comisioanele mici, iar echipa oferă asistență). Sunt singurii care ofertă Extended trading, oferă opțiuni de economisire pentru copii și, dacă ești la început, poți începe doar cu acțiuni fracționare, de la 10$.

??? Aplică aici

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.