X
Bani de la stat! ⋆ Bankata

Bani de la stat!

Pentru casă, mașină, business, studii și chiar… nuntă. Statul și-a propus să se aplece spre nevoile românilor și în acest an și încearcă să îi sprijine financiar prin diverse programe.

Lista programelor de stat pentru 2024

Programul RABLA

Începem cu un buget record de un miliard de lei pentru Programul Rabla, care debutează în această primăvară, pe 19 martie. Mare parte dintre acești bani merg însă spre Rabla Plus, care își propune să mărească parcul național cu mai multe mașini prietenoase cu mediul. Astfel, cei care intenționează să își achiziționeze un autoturism electric vor primi de la stat 25.000 de lei, iar cei care vor o mașină hibrid electric  sau o motocicletă electrică vor primi 13.000 de lei.

CE TICHETE OFERĂ RABLA PLUS

 • 25.500 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen;
 • 13.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid;
 • 13.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice.

Spuneam că statul nu mai este un mare susținător al mașinilor clasice, pe benzină sau motorină, însă a bugetat și în acest an o finanțare de 300 de milioane de lei pentru ele, cu prime de casare care ajung până la 10.000 de lei, în cazul a două mașini.

CE PROGRAME FINANȚEAZĂ STATUL ÎN 2024

RABLA CLASIC

 • Buget: 300 milioane lei
 • Prima de casare: 7.000/10.000 lei (a doua mașină)
 • Autoturisme diesel, benzină și hibrid

Tichetul este utilizabil doar pentru achiziția unei mașini noi cu noxe emise de maximum 150g CO2/km în regim WLTP. Pentru achiziția unui autoturism nou se pot folosi maximum 2 tichete RABLA. Însă, pe lângă tichetele de mai sus, mai puteți beneficia și de ecobonusuri, în funcție de cât de ecologică este mașina,

CE BONUSURI MAI OFERĂ RABLA CLASIC

 • un ecobonus de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
 • un ecobonus de 1.500 lei, pentru cumpărarea unei mașini al cărei motor generează emisii de CO2 mai mici sau egale cu 120 g CO2/km în regim WLTP.
 • un ecobonus de 1.500 lei pentru achiziția unei mașini noi cu sistem GPL/GNC.
 • un ecobonus de 3.000 lei pentru achiziția unui autoturism nou hibrid (fără Plug-In).

Citește și De ce să nu ținem banii “la saltea”?

 

Programul casa verde fotovoltaice

Un buget record de două miliarde de lei avem și la Programul Casa verde fotovoltaice. Așa că cei care intenționează să mai reducă din costurile cu energia clasică pot accesa până la 20.000 de lei pentru fiecare trei kilowați de putere instalată. Adică suficient cât să acopere necesitățile unei locuințe medii, apreciază oficialii. Potrivit Minitserului Mediului, pot fi până la 10 documente necesare pentru întocmirea dosarului (nimic imposibil de obținut), pe care ar fi bine să le pregătiți din timp (inclusiv în format PDF), pentru că în anii precedenți s-a întâmpla ca în doar câteva minute de la deschiderea înscrierilor fondurile să fie epuizate. Bine ar fi să vă faceți deja și cont pe platforma AFM (Administrația Fondului pentru Mediu). Ce mai trebuie reținut este că pentru a beneficia de aceste fonduri nerambursabile beneficiarul (DOAR persoană fizică) trebuie să vină și un aport propriu de 2.000 de lei.

CASA VERDE FOTOVOLTAICE

 • Buget: 2 miliarde lei
 • Finanțare: 20.000 lei/ 3kw de putere instalată
 • Contribuție proprie: 2.000 de lei
 • Cui se adresează: persoane fizice 

 

RABLA pentru sobe

Tot pentru creșterea gradului de eficiență termică și, totodată, pentru reducerea gradului de poluare a locuințelor, anul acesta se dau bani și pentru înlocuirea sobelor, cu unele mai performante, cu tehnologii care permit randamente ce depășesc 80%. De altfel, aceasta este și una dintre condițiile obligatorii pe baza căreia se acordă banii: soba achiziționată să aibă randament mai mare decât cea care este înlocuită. A doua condiție obligatorie este, cum spuneam mai sus, să se reducă nivelul de emisii. Prima care se poate obține prin programul Rabla pentru sobe este de maximum 10.000 de lei.

 • Buget: 500 milioane lei
 • Suma maximă: 10.000 lei (TVA inclus)

 

Programul IMM Plus

Și antreprenorii primesc bani de la stat, în baza programului IMM Plus, care are nu mai puțin de 6 componente, după cum puteți vedea în graficul de mai jos, fiecare dintre ele având obiective clare pentru domeniile lor. Bugetul propus pentru acest program de finanțare este de 12,5 miliarde de lei și vizează nu mai puțin de 11.500 de beneficiari în acest an. 

 • Buget: 12,5 mld. lei
 • Nr. beneficiari: 11.500

Valoarea maximă a finanţărilor acordate unui beneficiar nu va putea depăşi 5 milioane de lei aferente creditelor sau liniilor de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, respectiv 10 milioane de lei pentru creditele de investiţii. În ceea ce privește durata maximă a finanţărilor avem:

 • 72 de luni, în cazul creditelor de investiţii,
 • 36 de luni, în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru.

Contractele de garantare și acordurile de finanțare aferente programului vor fi emise până pe 30 iunie 202, dar mai întâi Comisia Europeană trebuie să autorizeze schema de ajutor de stat IMM PLUS.

 

Programul STUDENT INVEST

Credite în condiții preferențiale pot accesa și tinerii care vor să își întemeieze o familie sau sunt proaspăt căsătoriți, dar și studenții, care, prin programul Student Invest, pot împrumuta până la 75 de mii de lei, pe o perioadă de maximum 10 ani. Printre cheltuielile eligibile se numără taxele de studii, plata chiriei, achiziția de calculatoare sau chiar plata unui avans pentru locuință.

Detaliile programului STUDENT INVEST

 • finanțare de tip credit
 • suma maximă împrumutată: 75.000 de lei
 • durata maximă: 10 ani
 • dobânda suportată de stat: 75% (IRCC plus marja)
 • comisioane aferente creditului: 0

Condiții de acordare:

 • vârsta maximă: 40 de ani

 

Programul FAMILIY START

Revenind la familiile tinere, acestea pot accesa aproape dublu, adică până la 150.000 de lei, echivalentul a 30.000 de euro, banii fiind garantați în proporție de 80% de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare. Pentru a fi eligibili însă, tinerii trebuie să întrunească două condiții obligatorii: să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, iar venitul net pe membru de familie să fie sub 6.000 de lei sau 7.500, dacă familia este monoparentală.

Banii împrumutați vor putea fi folosiți pentru diverse cheltuieli, de la organizarea nunții, plata școlarizării copiilor, achiziția unui autoturism, rambursarea unui credit mai vechi, dar și multe altele. Important de menționat este că atât pentru programul Family Start, cât și pentru Student Invest trebuie prezentate documente justificative cu cheltuielile pentru accesarea creditelor.

Și… ATENȚIE! Dacă vreți să beneficiați de programul Family Start trebuie să vă mișcați extrem de repede, pentru că CEC Bank, una dintre cele patru bănci înscrise în program, și-a epuizat deja bugetul, încă dinainte de a fi început finanțările propriu-zise. Așadar momentan, mai puteți accesa acest tip de credit prin Exim Banca Românească, Libra Bank sau Techventures Bank sau prin cele 22 de bănci cooperatiste (lista completă o găsiți aici: https://contragarantare.ro/family-start-2024/ ).

Avantajele programului FAMILY START

 • finanțare de tip credit
 • suma maximă împrumutată: 150.000 de lei
 • durata maximă: 10 ani
 • dobânda suportată de stat: 75% (IRCC plus marja)
 • comisioane aferente creditului: 0

CONDIȚII:

 • vârsta: 18- 45 ani
 • venitul net/membru de familie: 6.000 lei /7.500 lei (fam. monoparentală)

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.