X
Baking vs BaNking ⋆ Bankata

Baking vs BaNking

Sau cum să aplicăm în investiții principiul maia vs drojdie

Ne-am dori ca rezultatele investițiilor noastre să crească precum cozonacii lăsați la dospit de sărbători. O metaforă ușoară, dar care ascunde de fapt o legătură frumoasă dintre #baking și #banking, dintre maia vs drojdie, dintre brutărie și bursa de investiții.

Maia vs Drojdie

???? De ce vorbim despre brutărie? Scurt context:

O maia naturală este o cultură rezultată din amestecul de făină și apă (doar făină și apă).

(În românia se folosește cuvântul maia și pentru amestecul de drojdie cu lapte călduț pe care-l punem la cozonaci, deși cuvântul este impropriu folosit și rezultă în confuzii și senzația că și noi facem lucruri cu maia și nu este așa de special)

Unul dintre avantajele de a folosi maia este că se predigeră carbohidrații din făină, iar nutrienții din cereale ajung să fie mult mai accesibili sistemului nostru digestiv.

Odată cu industrializarea panificației, brutarii au început să folosească drojdia, ceea ce 1) a ajutat să fie produse volume mai mari de pâine într-un timp mult mai scurt, dar 2) a și eliminat pasul în care produsul era unul hrănitor și benefic pentru corpul uman, deschizând teren pentru alergiile și intoleranțele de astăzi.

O maia pentru pâine presupune să hrănești această cultură cu apă și făină odată la câteva ore sau zile, să o ții la o anumită temperatură și să nu uiți să o întreții. Practic, nu poți face spontan pâine cu maia, ci presupune să faci un obicei din a crește culturi de maia, a contribui din când în când la ele și a vedea rezultatele crescând cu ochii ?.

De ce vorbim despre asta?

Deși un produs cu maia presupune un organism viu și mai mulți factori pe care nu-i putem controla, fermentarea această lentă este cea benefică pentru organismul nostru, ajutându-ne să digerăm nutrienții, să nu mâncăm calorii goale sau alte ingrediente suspecte din produsele de panificație.

Ne-am documentat despre toate acestea cu ajutorul prietenilor de la Grain Tripsingura brutărie 100% cu maia din București, pe care o adorăm atât pentru produsele perfecte, cât și pentru cultura lor de a perfecționa lucrurile și de a nu apela la scurtături și compromisuri. 

Iar obiceiul de a crește lucrurile încet pentru a obține rezultatele ideale este unul dintre preferatele noastre ?.

Răbdarea în investiții presupune lipsa de scurtături 

Uneori, întrebările pe care le primim sunt de tipul „zi-mi și mie în ce să investesc acum” și știm exact că întrebarea completă este „astfel încât să mi se dubleze investiția peste noapte și să iau mâine o Tesla”. I mean, we get it, but it doesn’t work like that ?

În investiții ai nevoie de un obiectiv și o strategie pe termen lung, ceea ce înseamnă să nu ne irosi energia cu lucruri de tipul „cum să obțin într-un an profitul pe care l-aș obține în mod normal în 10”.

De cele mai multe ori, răspunsul la această întrebare presupune să începem cât mai repede și să nu mai amânăm, pentru că întotdeauna în investiții merită să fi început ieri.

Lipsa de scurtături îți aduce, însă, mai mult timp în care te poți concentra pe obiectivul tău, pe economisire, pe un viitor mai bun și pe un mod de a avea grijă de tine și de familia ta.

Cum să faci un obicei din a investi sănătos

Urmărește informații obiective

Atunci când cauți o rețetă a unui preparat pe Internet poți avea surpriza neplăcută că autorul nu a testat rețeta, nu are poze cu pașii intermediari, nu are alternative, precum cuptor cu gaz sau electric, cu ventilație sau fără ventilație. Corolar, și mediile din care obții informație despre finanțele tale trebuie să fie unele sigure, care să nu-ți promită că vei porni azi de la 1€ și mâine vei avea deja primul tău milion.

Citește și: ce să urmărești, la ce să fii atent și ce să eviți în consultanța financiară. 

Creează-ți o rutină de investiții

Pentru a te asigura că îți creezi un obicei sănătos și nu ai o relație de love & hate cu investițiile, poți aplica una dintre rutinele de mai jos: 

  • Să investești periodic (în ziua salariului, sau pe fiecare 10 ale lunii) o sumă recurentă, fără a verifica în permanență situația bursieră, ceea ce ar putea deveni stresant
  • Să nu te sperii atunci când vezi scăderi sau să retragi instant atunci când înregistrezi creșteri, ci să pariem pe economiile în care activăm și să beneficiem de randamentele pe termen lung (nu o spunem noi, o spune Warren Buffett) 🙂
  • Să investești constant o sumă fixă (Metoda Dollar Cost Average), indiferent de ce s-ar întâmpla cu indicii bursieri urmăriți; acest lucru te ajută să nu fii mereu impactat de știri, ci să beneficiezi pe termen lung de randamentul pozitiv.

Citește și: Cum să investești începând de mâine.

Deleagă

Fie că e vorba de profiluri de investitori pe care îi poți copia, sau de fonduri de investiții (ETFs) care îți ușurează selecția companiilor, există diverse modalități pentru ca procesul investițional să nu devină o preocupare full time.

Urmărind conturi sau profiluri în care ai încredere poți aplica aceleași acțiuni de investiții asupra portofoliului tău. Aplicațiile îți oferă istoricul acestor conturi, profitul făcut, rata de succes și numărul de urmăritori.

Poți vedea aici topul conturilor de investiții pe care noi le-am identificat după ce le-am testat, analizat și comparat în diverse xls-uri: ? Conturi de investiții la Bankata ?.

Caută și alte tipuri de active

Unul dintre activele noastre preferate este cel de real estate, pe care românii îl practică foarte mult, chiar dacă nu gândesc acest proces în termen de „investiții”. Dacă deții apartamentul în care locuiești sau, și mai bine, ai încă unul dat în chirie, acesta este un asset care face parte din portofoliul tău. Chiar dacă nu poate părea semnificativ, este un bun a cărui valoare crește – de câte ori auzi că s-au scumpit imobiliarele, înseamnă că a crescut și valoarea investiției tale în acea locuință.

Poți citi tot ce am mai scris despre creditele ipotecare și piața de real estate, respectiv la ce ai nevoie să te gândești atunci când vrei să achiziționezi o proprietate.

Ai răbdarea unui brutar cu 100% maia

Cozonacii cu maia sunt o cursă lungă, nu o budincă pe care o obținem la microunde dintr-un pliculeț magic. În același fel, și investițiile tale merită să fie lăsate la dospit mult timp, pentru ca tu să te bucuri de cele mai bune rezultate. Iar dacă dorești lecturi suplimentare, lăsăm 3 dintre materialele noastre preferate:

 ​? ​Happy Baking, Happy Banking! ?

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.