X
Am lansat Tu și banii: un podcast în care vorbim liber despre bani, metode și frici ⋆ Bankata

Am lansat Tu și banii: un podcast în care vorbim liber despre bani, metode și frici

Am putea spune că podcastul Bankata este un alt podcast de educație financiară. Așa l-am și gândit atunci când am vorbit prima dată despre el, însă am înțeles repede de ce nu poate fi doar atât.

La Bankata ne-am propus să fim întotdeauna de partea consumatorului: să îi înțelegem nevoile și dorințele, curiozitățile și nelămuririle, temerile și speranțele pe care le are în legătură cu finanțele și modul de a le gestiona. De aceea, Tu și banii nu este un episod în care predăm după dictare, ci vorbim liber despre blocajele și greșelile cu care ne-am confruntat și noi.

 

Despre ce am vorbit până acum

Ne-am bâlbâit, calibrat microfoane, testat încăperile potrivite de la birou, șters din greșeala un episod și înregistrat din nou. Și, pe lângă acestea, ne-am prezentat și am început să vorbim despre mentalitatea banilor (mai exact, episoadele 2 și 3: Tu și mentalitatea banilor).

Precum într-un proces terapeutic, atitudinea și convingerile pe care le avem în ceea ce privește domeniul financiar ne dictează și valorile, deciziile, modul în care percepem ce se întâmplă sau ce credem că ni se întâmplă.  Nuanțăm acel „ni” pentru că banii sunt unul dintre lucrurile pentru care avem un locus of control foarte distorsionat: probabil chiar domeniul cel mai complicat în care nu reușim să vedem obiectiv realitatea și să ne dăm seama ce este sau nu în controlul nostru.

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

(Locus of control este un concept despre gradul în care credem că avem sau nu control și influență asupra lucrurilor din jurul nostru. Atunci când percepțiile nu sunt clare sau sunt distorsionate, ajungem să ne simțim complet vinovați de încălzirea climei sau, la polul opus, să nu ne asumăm deloc rolul pe care-l putem avea într-o relație interpersonală sau în performanța la un examen.)

Am început podcastul vorbind despre mentalitatea banilor pentru că ne-am dorit să atingem primele probleme, axiome și convingeri cu care ne confruntăm de când suntem adolescenți. Odată ce devenim conștienți de dificultățile care vin odată cu a avea sau nu bani, apar și gândirea că prea mulți bani ne pot înrăi, gândirea că fără economii simțim că se apropie sfârșitul lumii, neîncrederea în instituțiile bancare sau frica de credite, obiceiul de a cheltui 80% din salariu în primul segment de 20% din lună etc.

 

Despre ce urmează să vorbim

Despre probleme simple, pe care le avem cu toții și despre contexte mai complicate, pe care ni le dorim cu toții să le avem:

  • Bugetul de nuntă sau botez
  • Creditele de nevoi personale și cardurile de credit
  • Cum ne alegem locuința și cum o putem achiziționa
  • Cum investim în acțiuni sau în cryptomonede
  • Cum ne gestionăm capitalul financiar atunci când avem forme de venit precum drepturi de autor, PFA sau SRL

Și altele, care vor fi anunțate pe parcurs :).

 

Unde poți asculta Tu și banii

Ne găsești pe toate platformele de podcast, iar mai jos avem link către platforma ta preferată (sperăm că am nimerit măcar una):

 

 

Cum poți propune un subiect pe care să-l discutăm într-unul din episoade

Scrie-ne la tusibanii@bankata.ro ce părere ai avut despre episoadele anterioare, ce întrebări ai vrea să ne pui sau despre ce ai vrea să vorbim în viitor. Promitem că deschidem toate mailurile și chiar le răspundem. Feedback-ul de până acum ne-a ajutat mult și mulțumim pentru susținere!

 

Cum poți fi alături de noi într-unul sau mai multe episoade

Dacă ai un business sau un domeniul de expertiză care are legătură cu banii (adică *orice* domeniu, corect?), scrie-ne și tu și la tusibanii@bankata.ro Ne-am bucura să te avem alături într-o conversație despre domeniul în care excelezi.

​​?  https://open.spotify.com/show/7FATXAoV04MqudhQWCjN6R

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noaste sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.