X
Inteligență Artificială pentru Investitori | Revoluție AI?

AI: Inteligență Artificială pentru Investitori

Aici la Bankata, noi iubim sexy things. Iar pentru că AI este considerat the new hot thing, așa cum ne-a mărturisit Adrian Codirlașu în Episodul 38 din podcastul nostru, am început săpăturile (nu arheologice). Ne place subiectul și vrem să-ți spunem și ție mai multe. Prin prisma investițiilor, of course. Și noi folosim AI atunci când ne bazăm pe Vatis Tech să ne genereze subtitrările automat pentru video-urile pe care le încărcăm pe YouTube.

Podcastul nostru poate fi găsit pe YouTube, Spotify, Apple și Google unde vorbim despre taxe, depozite bancare, credite, antreprenoriat, investiții, cariere, dar și travel, real estate sau wedding planning.

 

? Dacă nu te-ai abonat la canalul nostru, te rugăm să o faci acum. Promitem să publicăm și mai mult content de calitate în care îți răspundem la toate întrebările financiare pe care știm că ți le pui.

Bankata folosește AI

Yuup! It is not a secret anymore. Pentru a ne eficientiza timpul și a fi mai productivi, noi folosim AI în activitățile pe care le desfășurăm la Bankata, inclusiv pentru a genera automat subtitrarile podcastului *Tu și Banii*

Poți să-l vezi/asculți pe Adrian Ispas în interviul din cadrul podcastului cu numărul 35. Adrian este co-fondator & CEO Vatis Tech și ne-a povestit una alta despre AI și tehnologia speech to text care a depășit acuratețea Google.   

Bula dot com și bula dot AI

Care e legătura? Internetul a revoluționat lumea. La fel o face și AI, deja de atâția ani, cu toate că doar acum s-a ajuns la un hype în jurul subiectului. Conform Emad Mostaque, CEO al companiei Stability AI, inteligența artificială va fi ce mare bulă din toate timpurile.  Orice companie care nu va folosi AI, se va afla în impas la un moment dat. 

În articolul lui Rob Waugh de pe Techopedia, aflăm că Sundar Pichai, CEO Google dezvăluie că AI e o invenție mult mai profundă decât descoperirea electricității sau a focului. Tot acolo aflăm că AI poate fi just a baby bubble.

Pe de altă parte, Goldman Sachs susțin într-un articol că acțiunile AI nu par a reprezenta o bulă, chiar dacă există mai multe modele și caracteristici comune cu alte bule. Este un interes major în a investi în tehnologii, dar ei susțin că acest boom este sub creșterea așteptată în anii `90 la apariția internetului  – „Entuziasmul generat de piața de capital pentru AI contrastează cu exuberanța crizei financiare legate de internet. Rata de creştere pe termen lung pentru sectorul IT&C din SUA s-a îmbunătățit, dar ea rămâne cu mult sub aşteptările preconizate la sfârșitul anilor 1990.”

Perla investitorilor

În ceea ce privește AI, în timp ce există voci care spun că acum se experimentează doar fazele incipiente ale unui nou ciclu tehnologic cu performanțe puternice, piața financiară consideră că ne aflăm deja în pragul unei revoluții AI și nu într-o bulă anticipată.

Totodată, mai există și cei care traduc acronime și frameworks în limbaje specializate. De exemplu, PEARL framework poate însemna: Problem, Epiphany, Action, Result și Learning așa cum descrie Jackie Bavaro aici.

Modelul ei dat exemplu poate fi tradus și pentru stock market, cu toate că Peter Oppenheimer, Chief Global Equity Strategist la Goldman Sachs descrie PEARL framework ca fiind bazată pe modele istorice care pot ajuta investitorii să înțeleagă cum AI poate să clasifice câștigători și losers deopotrivă în industria acțiunilor/investițiilor.

El a tradus PEARL în tipuri de companii ce utilizează soluții AI:  

 1. Pioneers – inovatorii
 2. Enablers – facilitatorii care ajută inovatorii să-și comercializeze produsele tehnologice.
 3. Adapters – companii din alte industrii ce adoptă AI pentru a-și schimba modelele de business.
 4. Reformers – jucători noi pe piață.
 5. Laggards – întârziații care se tem să îmbrățișeze tehnologia și nu țin pasul cu schimbările inovatoare.

Dincolo de acronime și jocuri de cuvinte, PEARL este o soluție SaaS dezvoltată de Ortec Finance și măsoară performanța și analizează riscurile pentru investitori. 

Că e big sau small bubble, că nu va fi deloc, AI rămâne o unealtă de care vom deveni cu toții indispensabili. Sperăm că va ajuta la salvarea vieților, a buzunarelor și că va îmbunătăți sistemele educaționale. 

Cum te ajută să ai Inteligență Artificială în investiții? 

Cochetezi cu ideea de a investi, însă n-ai făcut-o până acum. Îți place tehnologia, dar nu ai găsit companiile ce au potențial, companii în care să crezi cu adevărat?

Cunoaștem deja mai multe companii care sunt pe piață, unde AI performează bine și unde investitorii se gândesc la un viitor profitabil. 

AI ajută la automatizarea mai multor procese care ajută la creșterea productivității în cadrul unei companii. Tot AI poate să revoluționeze integral procesele de investiții, transformând tehnologia într-o oportunitate atractivă de investiție pe termen lung. 

Așadar, cum te ajută inteligența artificială să investești?

 1. Cu ajutorul inteligenței artificiale, cantitățile foarte mari de date financiare sunt analizate și procesate rapid și precis. Astfel, vei putea lua decizii de investiție mai informate bazate pe detalii financiare de pe piață, în timp real.
 2. Beneficiezi de o analiză predictivă a investițiilor – prin intermediul algoritmilor de inteligență artificială, se pot prezice trendurile pieței și se pot identifica oportunități de investiții. Cei care utilizează asemenea sisteme, pot avea un avantaj competitiv de investiție.
 3. Poți evalua riscurile de investiții prin analiza unor date istorice financiare și a pieței în general și a condițiilor de piață. Astfel, investitorii pot crea portofolii diversificate și optimizate. 
 4. Poți optimiza portofoliile de investiții folosind utilizarea instrumentelor AI care analizează alocarea activelor pentru a face posibilă maximizarea randamentelor și reducerea riscurilor. Găsești mai multe exemple pe ISMDU.
 5. Cu algoritmi AI de tranzacționare, powered by logica umană, un bot poate cumpăra și vinde rapid, profitând astfel de orice oportunitate, cu mai puține erori și cu un grad de profitabilitate ridicat. Aici găsești exemple de Stock Trading Bots.
 6. AI poate detecta activitățile frauduloase sau care prezintă suspiciuni și ajută la protejarea și menținerea integrității companiilor financiare (bănci comerciale, bănci centrale, uniuni de credit, S&L, companii de asigurare, societăți de credite ipotecare, bănci de investiții sau firme de brokeraj). 
 7. AI este folosit și ca suport tehnic sub formă de chatbots sau asistenți virtuali ce analizează piețele de capital. Un exemplu este FinchatRetail Banker International a vorbit mai multe despre asistenții virtuali din domeniul financiar aici. 
 8. Prin utilizarea AI, anumite costuri operaționale sunt reduse, inclusiv în cadrul companiilor financiare. 
 9. Prin AI se pot analiza toate datele ce provin din medii diferite (platforme sociale, canale de știri etc.) ca să-i ajute pe investitori să fie cu un pas înaintea mișcărilor pieței. Conform IQtrading, „evoluția economiei și a piețelor financiare este ciclică. Această ciclicitate are la bază aspecte macroeconomice, monetare, dar și aspecte ce țin de sentimentul și psihologia mulțimilor.”

Atâta timp cât alegi să investești în companii ce utilizează AI, poți avea avantaje competitive mari. Prin AI, industria financiară se reinventează, iar investitorii care văd acest potențial în companii, au numai de câștigat.

Poți să citești și Ghidul investitorului începător aici.

Offtopic but ontopic

AI e un ajutor. AI nu înlocuiește omul 100% și eu nu cred că toți oamenii talentați și creativi vor fi înlocuite de mașinării care nu empatizează. Ca și o ființă umană și tehnologia poate da fail. Urmează acum un exemplu din categoria TL;DR. 

Ca să folosești Grammarly (AI soft driven pentru asistență de scriere) trebuie să știi limba engleză. Altfel, e useless și nu te-ajută. De exemplu, nu toate propozițiile ce conțin passive voice (se vede că-s traumatizată cu asta) sunt greșite. Uneori, dacă accepți toate sugestiile din Grammarly, s-ar putea ca textul tău să sufere de engrish.

Analizează cu atenție observațiile softului și acceptă-le doar pe cele care sunt necesare. Grammarly vede cel mai bine virgulele lipsă, typos, repetiția unor cuvinte sau exemple de tautologie. Este un tool extraordinar care analizează textul dacă are secțiuni plagiate (mi s-a întâmplat să folosesc aceleași sintagme și în alte texte online, iar cu Grammarly check am ajuns la concluzia că dacă-l public așa, mă plagiez singură ?

Precizia umană bate orice bot și orice AI. Cum spune și următorul citat de pe website-ul companiei „At Grammarly, we’re guided by the belief that AI innovations should enhance people’s skills while respecting personal autonomy and amplifying the intelligence, strengths, and impact of every user.” ( Cu Grammarly, deviza noastră este că inovațiile ce utilizează AI ar trebui să îmbunătățească capabilitățile oamenilor, respectând personal touch și amplificând inteligența, punctele forte și impactul fiecărui user). 

Cine a investit în Grammarly? BlackRock, Spark Capital sau IVP sunt doar câteva companii. Poți să citești articolul din Wall Street Zen, unde poți să afli date interesante despre investițiile în acest tool AI care te ajută să scrii fără greșeli gramaticale în limba engleză (American/British English). 

Unde mai poți investi în acest moment?

Pe lângă companiile ce utilizează AI în acest moment, poți să arunci un ochi și la platforme dedicate de investiții. Noi îți recomandăm să te documentezi și să alegi platforma (sau platformele, că e bine să diversifici) care se potrivește cel mai bine cu nevoile tale de investitor.

Iată o listă a celor mai populare platforme de investiții care activează acum pe piața financiară:

Pentru mai multe detalii despre conturile de investiții care-ți pot fi utile, poți consulta pagina comparativă aici.

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.