Mulți dintre noi avem cheltuieli inutile, dar nu realizăm cât de mulți bani se duc lunar pe aceste costuri. Poți economisi mai mulți bani prin anularea abonamentelor neutilizate, plătirea întregului sold al cardului de credit pentru a evita dobânda sau pur și simplu prin trecerea la medicamente generice.
Fiecare leu pe care îl cheltuim în viața de zi cu zi se adună. Unele cheltuieli precum chiria, rata la casă sau alimentele sunt obligatorii. Dar alte costuri pot fi evitate. Toate cheltuielile inutile ar putea face mai dificila atingerea obiectivelor tale financiare.
Îți sună cunoscut vreunul dintre aceste costuri?
1. Abonamente neutilizate
Mulți dintre noi plătesc abonamente lunare sau anuale pentru lucruri precum software, aplicații mobile și servicii de streaming. Dar dacă nu folosim aceste servicii sau nu sunt absolut necesare atunci risipim bani. Sa iti reevaluezi abonamentele de câteva ori pe an nu este o idee rea pentru a te asigura că merită și chiar îți oferă valoare. Dacă deschizi netflix o singura data pe luna sau dacă nu mai găsești nimic interesant de vizionat, e un abonament la care poti renunta pentru o perioada. Anularea abonamentelor neutilizate îți poate elibera sume de bani pe care le poți redirecționa către economii, investiții sau chiar plata datoriilor.
2. Dobânda cardului de credit
Cardurile de credit sunt convenabile și ne pot ajuta chiar sa facem economii dacă le folosim cum trebuie (citește cum te poate ajuta un card de credit sa economisesti bani), însă ca să nu plătești dobândă este esențială plata întregului sold lunar.
Dacă urmează sa ai o cheltuială pe care știi că nu o veți putea plăti imediat, folosirea unui card de credit cu cu plan de rate cu dobândă zero te poate ajuta să eviți costuri și dobanzi suplimentare.
Vezi care sunt cele mai bune carduri de cumparaturi
3. Risipa alimentara
Cât de des arunci mâncarea care s-a stricat? Acesta este un lucru pe care mulți oameni îl fac. Costurile cu alimentele sunt excepțional de mari, așa că permiterea alimentelor să se deterioreze este o mare risipă de bani. O modalitate de a reduce această cheltuială suplimentară este să-ți planifici mesele si să-ți creezi o lista de cumpărături potrivită pentru un meniu saptamanal. Cu cât risipești mai puține alimente, cu atât vei economisi mai mulți bani.
4. Comisioanele bancare
Comisioanele bancare sunt o altă cheltuială suplimentară care îți afectează finanțele. De exemplu, mulți oameni retrag tot salariul în numerar de la ghiseul bancii sau de la bancomat fără să știe ca pentru plata cu cardul comisioanele sunt întotdeauna zero.
Un alt comision pe care il platesti inutil este atunci cand retragi valută în numerar din contul tău în loc sa faci un transfer bancar. Spre exemplu pentru a transfera 5.000 euro într-un cont bancar comisionul BCR George este de sub 1 euro, însă dacă vrei sa retragi numerar 5.000 euro atunci comisionul este de 2% și anume 100 euro.
Multe bănci îți oferă pachete de conturi curente cu comisioane zero cu condiția încasării lunare a unui venit minim. Analizează cu atenție toate conturile bancare disponibile și alege-l pe cel care ți se potrivește cel mai bine.
5. Medicamente de marcă
Deși medicamentele de marcă sunt cea mai bună opțiune pentru unii, este posibil să nu fie întotdeauna necesare și să poți opta pentru medicamentele generice. Cele mai bune exemple sunt antitermicele si analgezicele care pot fi substituite cu banalele paracetamol si algocalmin.
6. Taxe pentru aplicații de livrare
O altă cheltuială pe care ai putea să o eviți sunt taxele pentru aplicația de livrare. Aceste aplicații sunt convenabile, deoarece facilitează livrarea rapidă a alimentelor la casele noastre. Dar taxele de livrare se adună rapid. O modalitate de a evita aceste taxe este să comanzi de mâncare la pachet de la un local local aproape de casa sau birou și să optezi pentru ridicare în loc de livrare.
Dacă comanzi frecvent prin aceeași aplicație, este posibil să poți diminua aceste taxe investind într-un abonament pentru aplicația de livrare. Deși aceste abonamente vin cu o taxă lunară, s-ar putea să fie mai rentabil în comparație cu taxele totale pe care le-ai plătit pentru fiecare livrare.
7. Asigurarea de călătorie
Chiar dacă nu este o cheltuială lunară, mulți oameni achiziționează o asigurare de călătorie pentru fiecare vacanță pe care o fac în afara țării. Merită să fii acoperit atunci când călătorești deoarece, în cazul unui eveniment neprevăzut, costurile pot fi semnificative. Insă, puțini oameni știu că majoritatea cardurilor de credit îți oferă asigurare de călătorie gratuită care acoperă aceleași evenimente ca și o asigurare standard pe care o cumperi de la un broker.
Găsește cel mai bun card de credit cu asigurare de calatorie.
Fiecare cheltuială suplimentară se adună
În timp ce unele cheltuieli suplimentare pot să pară a fi scumpe, toate se adună în timp și îți afectează situația financiară personală. Dacă vrei să economisești mai mulți bani pentru a-ți atinge obiectivele financiare mai devreme, este o practică bună să îți monitorizezi cheltuielile pentru a găsi modalități de a reduce costurile în exces. O modalitate ușoară de a face acest lucru este utilizarea aplicațiilor de bugetare pentru a urmări achizițiile și a stabili obiective de cheltuieli.
Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.
Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.