7 acțiuni de urmărit în 2022

2022 a debutat ca orice an cu multă speranță pentru creștere în general. Investitorii continuă să se uite la cele mai bune idei de investiții în companii globale, în ciuda scăderilor de pe bursele globale pe măsură ce dobânzile cresc. Sunt multe companii favorizate de noul context economic sau de evoluția lui, dar sunt și multe domenii sub presiune.

 

Economiile lumii performează bine, însă inflația devine o îngrijorare pentru toată lumea și dobânzile încep să crească. În acest context investitorii urmăresc companii care performează și care se încadrează în câteva teme : value, consumer , financial sau oil & gas.

Aceste teme au capacitatea să genereze rezultate peste ratele dobânzii sau pot încorpora creșterea prețurilor în produsele lor finale.

 

De ce să investim în 2022?

Investitorii în general urmăresc obiective diverse legate de portofoliul personal: fie legate de randament, de creșterea activelor pe termen lung; fie urmăresc obiective legate de viitor (pensionare, finanțarea unei achiziții, educație copii, nepoți etc).  La toate acestea acum s-a adăugat și un obiectiv mai direct legat de inflație și anume urmăresc un randament care să acopere inflația, acest obiectiv se dovedește greu de realizat dacă nu construiești portofoliul cu instrumentele potrivite.

Plasamentele în companii mari de tip “blue chip” din piețe dezvoltate vin cu câteva beneficii foarte importante legate de încrederea în economiile acestor tari: de atractivitatea lor pentru noi investiții străine directe, transparența piețelor în care ele activează , lichiditatea crescută și creșteri predictibile. În același timp, pentru un investitor la început, volatilitatea joacă un rol important, iar piețele de acțiuni din SUA și Europa pot avea un rol de stabilitate în orice portofoliu. Totodata lichiditatea foarte ridicată a acestor piețe ajută atât în privința costurilor de tranzacționare, cât și privința în infrastructurii de tranzacționare.

Citește și : Cum putem beneficia de creșterile burselor de acțiuni pe termen lung

 

7 companii de urmărit

Lista de mai jos este compusă din acțiuni de pe piețe dezvoltate din Europa și SUA alături de domeniul în care activează.

Informațiile din acest articol nu reprezintă o recomandare de investiții în aceste companii. În același timp, investițiile în acțiuni au riscuri și această activitate ar trebui să fie desfășurată după evaluarea apetitului pentru risc și luând în calcul experiența anterioară.

 

Kering – Simbol KER

Kering SA este o companie franceză de bunuri de lux cu un portofoliu extins de branduri globale de fashion precum: Gucci, Alexander McQueen, Balenciaga, Brioni, Bottega Veneta, Saint Laurent și multe altele.

Luxul e un domeniu investițional din zona bunurilor de larg consum care poate fi foarte ușor descris atunci când îl punem în contrast cu bunurile de consum de baza de tipul celor de îngrijire personală, băuturi răcoritoare, supermarketuri, tutun, ciocolată și alte produse alimentare. Putem să spunem că sunt bunuri de care nu avem nevoie zi de zi și au o componentă majoră de branding.

Aceste bunuri sunt asociate cu niveluri ridicate de calitate, oferă o marjă ridicată de profit (în general de peste 20%), model care contribuie la creșterea brandului pe termen lung. Toată categoria bunurilor de lux a avut o performanță foarte bună după ultima criză financiară.

În interiorul industriei, Kering e o companie care are rezultate sub marea sa rivală  LVMH – lucru pe care îl știu și investitorii și acest lucru se poate observa și din apetitul lor pentru această companie. În acest context, în 2021 a fost o prima încercare de fuziune cu o altă mare companie de bunuri de lux – Richemont – acest lucru ar genera un conglomerat care combină specializarea Kering în fashion și produse de piele cu capabilitățile Richemont din ceasuri și bijuterii – capabil să rivalizeze cu LVMH care momentan are rezultate mai bune decât concurenții săi.

 

 

Adidas – Simbol ADS   

Adidas este unul dintre cei mai importanți producători de articole sportive și are în continuare un potențial foarte mare de creștere. Creșterea și potențialul Adidas vin din creșterea clasei de mijloc la nivel global și în special în țările în curs dezvoltare, dar și din apetitul pro sport și pro viață sănătoasă din cele 2 piețe principale SUA și Europa.

Provocarea companiei este determinată de nevoia de noi investiții care să-i asigure în continuare statutul de companie cu brand puternic în zona de lifestyle, mai ales în contextul în care piețele se digitalizează rapid și consumatorii preferă produse mai personalizate.

Este interesant să observăm Adidas și prin prisma rivalității cu Nike – care este cel mai mare producător de articole sportive la nivel global, mai profitabil decât Adidas inclusiv în 2021. Important în această rivalitate e că Adidas a crescut mai repede și a avut venituri mai stabile cu toate că prețul acțiunii este mult sub maxime.

 

 

Amazon –  Simbol AMZ

Amazon este cea mai mare companie globală de e-commerce și cel mai mare furnizor de servicii cloud. Este interesant că după un 2020 foarte bun, în 2021 compania a rămas în urmă celorlalte nume mari din tehnologie, într-un an în care creșterea a încetinit afectată fiind inclusiv de problemele globale din lanțurile de distribuție.

În contrast cu aceste provocări, premizele pentru creșterile din piața de e-commerce rămân intacte și la acestea se adaugă așteptările ca industria globală de cloud sa se dubleze sau chiar tripleze.

În contextul în care Amazon a subperformat în 2021, evaluarea companiei e mult mai jos azi ca în ultimii ani. Compania a încetinit anul trecut pe măsură ce magazinele clasice și-au redeschis porțile și au oprit avântul volumelor în e-commerce, dar a fost în același timp afectată de problemele din lanțurile de aprovizionare. Fără aceste presiuni, în următorii ani, compania are șanse să performeze și să crească. În același timp, alte elemente de compensare pot să vină din creșterea accelerată din zona de cloud și streaming după recenta achiziție a studioului de producție cinematografică Metro-Goldwyn-Meyer.

 

 

Mastercard – Simbol MA

Mastercard se bucură de creșterile economiilor globale în general, dar și de creșterea volumelor din zona plăților comerciale în mod particular care urmează trendul ireversibil dinspre cash către plăti electronice.

Potențialul de creștere este prezent atât în zonele dezvoltate din SUA și Europa unde încă mai există plăti făcute cash, însă cu atât mai mult găsim această situație în țările în curs de dezvoltare.

Mai mult decât atât, chiar mai bine decât competitorul său Visa, Mastercard reușește să fie conectat la noile startup-uri de tehnologie  – Fintech care îmbunătățesc interacțiunea utilizatorilor cu zona financiară și adaugă tehnologii noi în acest domeniu. Prin modelul său de business, Mastercard poate sa scaleze mai rapid deoarece are în mare parte costuri fixe.

Veniturile companiei au fost sub presiune recent pentru că noile variante ale virusului Covid-19 au limitat mobilitatea și turismul în general – zona din care se generau cele mai profitabile tranzacții între diverse țări. Varianta Omicron nu a făcut excepție, însa  începând cu noiembrie 2021 e posibil să aibă un efect de scurtă durata. Un competitor de mai lungă durata pot fi chiar noile companii inovatoare de tipul “Buy now pay later”, dar chiar și acestea ajută ca zona de plăti să se extindă și acest lucru ajută implicit și Mastercard.

 

The Walt Disney – Simbol DIS

Disney este o companie cu un brand important în domeniul parcurilor tematice și în segmentul de streaming. Este o companie foarte îndrăgită atât de copii cât și de adulți. Compania a navigat bine perioada pandemiei – a fost afectată de închiderea parcurilor, dar a reușit să compenseze în prima parte a pandemiei prin divizia de streaming.

Investitorii sunt în continuare îngrijorați în legătură cu evoluția pandemiei și conștienți de apetitul oamenilor să se întâlnească în număr mare la evenimente, însă Disney a contrazis această percepție când, în trimestru 4 parcurile tematice au avut încasări duble față de perioada similară a anului trecut. Chiar și așa veniturile totale au dezamăgit expectațiile investitorilor pe final de an.

Dacă parcurile vor rămâne deschise și serviciile de streaming vor continua să crească, chiar dacă se vor plasa mult sub performanțele Netflix, compania are șanse să arate rezultate bune în 2022. Este interesantă părerea lui Charlie Munger de la Berkshire Hathaway – bunul camarad a lui Warren Buffett despre Disney: ”Nu știu ce părere au copii și nepoții voștri, dar ai mei vor tot ce înseamnă Disney”

 

 

Société Générale SA – Simbol GLE

Băncile Europene spre deosebire de băncile americane, au fost neglijate de investitori post 2009, însă în contextul pandemiei globale a fost una dintre categoriile cele mai profitabile în 2021. Acest fapt se datorează  revenirii economiilor și a inflației în creștere care a creat premise ca ratele de dobândă să crească sau cel puțin astea sunt așteptările investitorilor. Ratele de dobânda în creștere înseamnă perspective de venituri în creștere pentru bănci.

În rândul băncilor europene, Société Générale SA a fost una dintre cele mai performante și e interesant de observat dacă acest trend se va menține. Société Générale beneficiază de revenirea economiei franceze care a avut o dinamică mai bună decât cea a Germaniei post 2020 și o expunere importantă în economiile emergente care au crescut dobânzile mai repede și în cuantumuri mai mari. Toate aceste aspecte au ajutat veniturile băncii.

 

Johnson & Johnson – Simbol JNJ

În plus față de atenția de care se bucură în contextul excepțional al pandemiei virusului COVID 19 prin prisma vaccinului, Johnson & Johnson este cea mai mare companie americană din domeniul “Healthcare” și este un conglomerat care se concentrează pe 3 direcții de business: 16 % din venituri vin din bunuri medicale de consum, 29% echipamente medicale și 55% medicamente disponibile pe bază de rețeta.

Compania a decis recent să se împartă în 2 companii distincte, plătitoare de dividend: una de “consumer health” care produce produsele Listerine sau Neutrogena printre altele și una concentrată pe domeniul mai dinamic și mai provocator al produselor farmaceutice și al echipamentelor medicale.

Managementul companiei a anunțat că procesul e posibil să dureze între 18 și 24 de luni și le va permite celor 2 noi companii să se concentreze pe oportunitățile de creștere pentru viitor în mod individual. E interesant de observat că toate cele 3 divizii luate la un loc acum au o evaluare mai mică decât fiecare componentă evaluată individual.

 

Găsește și aplică pentru contul de investiții cu acces pe piețele internaționale care ți se potrivește cel mai bine.

Denumire Cont minim (echiv eur) Comision acțiuni Fracțiuni acțiuni Produse oferite Modalitate de aplicare
BT Capital Partners € 0 Între 0.4% și 0.8% NU Acțiuni, Obligațiuni, ETF-uri Aplică online!
SAXO Bank € 1,800 Între 0.1% și 0.28% NU Acțiuni, Obligațiuni, Fonduri, ETF-uri, CFD-uri, Crypto, Forex, Opțiuni, Futures Aplică online!
eToro $50 0% DA Acțiuni, ETF-uri, Crypto, Forex Aplică online!
GOLDRING € 1,000 0.35% dacă aplici prin Bankata NU Acțiuni, Obligațiuni, Fonduri, ETF-uri, Futures, CFD-uri Aplica online!
XTB € 0 0% DA Acțiuni, ETF, CFD, Crypto, Forex, Opțiuni, Futures Aplica online!

 

Datele sunt prezentate cu titlu informativ și nu cu scop investițional sau de consultanță de investiții.

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

 

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești brokerul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre brokerii afișați pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la broker, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.

 

Despre autor: Andrei Perianu este specialist în investiții și wealth management – investiții pentru începători ,investiții în real estate, piețe internaționale de capital , ETF-uri și fonduri mutuale. Articole sale au fost publicate în New Money, Profit.ro, bankata.ro, zf.ro.

Andrei Perianu 2022

Aboneaza-te la newsletter

Fii mereu la curent cu cele mai noi carduri si credite.

You have Successfully Subscribed!