X
5 temeri legate de bani ⋆ Bankata

5 temeri legate de bani

Cu care nu trăim doar de Halloween. Sărbătorile precum Halloween și Día de los muertos sunt menite, printre altele, să ne conștientizăm și înfruntăm fricile. De aceea vrem să ne uităm la cele mai comune frici cu care trăim în fiecare zi și să le adresăm, pentru a putea să luăm ulterior decizii simple, în avantajul nostru.

? Ce ne sperie în finanțe ?

Totul? ? Probabil că da. Banii sunt un subiect care ne impactează atât practic și pragmatic, cât și într-un mod profund personal. Sunt legați de concepte precum vină, frică și rușine, de mediul socio-economic în care ne dezvoltăm, de cultura în care trăim, de cercurile pe care le frecventăm. 

Tindem să ne comparăm cu apropiații noștri, să credem că suntem în urmă sau că suntem mai buni pentru că am îndeplinit un obiectiv financiar. 

Citește și: Temerile financiare – Cum ne ghidează emoțiile și rațiunea deciziile financiare

Vom rămâne fără bani

Multă lume trăiește într-o comunitate care ar ajuta-o dacă s-ar întâmpla să-și piardă locul de muncă de pe o zi pe alta. Cu toate acestea, există o temere fundamentală în care o concediere ne aruncă direct pe străzi, eventual în scenarii pe care le-am auzit în copilărie, spuse de părinți sau profesori.

Un fond de urgență și unul de economii sunt excelente pentru a dormi mai liniștiți noaptea și a ști că vom fi bine indiferent ce s-ar întâmpla, incluzând lucruri neplăcute și scenarii pe care nu le putem controla.

Vom face investiții proaste

Aceasta este una dintre cele mai comune temeri, care creează și reticență în rândul celor care ar dori să investească, însă le este teamă de o poveste tragică.

În primul rând, nu este nevoie ca investițiile să fie speculative, în monede obscure, fără o istorie cu credibilitate. Pentru a ne asigura că nu facem „o prostie”, putem urmări titlurile de stat (cu risc mic, scutite de impozit), ETF-urile cu istorie sau acțiunile sigure.

În al doilea, investițiile nu presupun să renunțăm la întreaga avere pe care o avem: putem începe cu sume mici, de 10$: citește cum poți investi în acțiuni fracționare, prin Investimental.

Citește și:

Nu vom ști ce tip de credit să alegem

Pentru asta suntem aici ^_^, ca să nu te simți singur și confuz atunci când vrei să alegi un produs bun pentru tine. Ne străduim să prezentăm cele mai avantajoase produse bancare, să comparăm cele mai recente oferte și să le explicăm pe înțelesul tuturor.

Dacă în continuare nu știi care este produsul potrivit pentru tine, ne poți scrie să ne povestești ce ai nevoie: iată ce poate face Bankata pentru tine.

Ne vom îndatora băncilor

Aceasta este o temere fondată pe percepție – îndatorarea este un concept pe care-l putem practica în viața noastră oricum, în fiecare zi, în variate moduri.

  • Ne îndatorăm față de noi atunci când vrem să urmăm o dietă, dar alegem prăjiturile și ne împrumutăm „de la viitor”, sperând că vom face alegeri bune mâine
  • Ne împrumutăm de la noi înșine atunci când nu dormim suficient, sperând că ne vom recupera ca prin minune, sau corpul se va adapta
  • Ne îndatorăm atunci când plătim chiria (într-un fel), deoarece nu facem plăți pentru viitor, ci ne vom opri din a avea orice beneficiu în momentul în care plătim ultima lună de chirie.

Băncile pot fi chiar o instituție mai prietenoasă decât un proprietar: de exemplu, dacă nu îți permiți să plătești o rată, banca te va suna, va încerca să găsească o soluție, să îți amâne plățile câteva luni etc. Un proprietar obișnuit nici nu și-ar permite să facă acest lucru și nici nu are aceeași disponibilitate de resurse, iar contractul poate fi rupt în doar câteva luni.

Nu vom fi extrem de bogați, citind asta de pe propriul nostru yacht

Ironic cum prima temere este că nu vom avea cu ce să plătim întreținerea, iar aici vorbim despre cum nici nu ne-am obosi să facem asta, la câți bani avem ?. Este important să ne dăm seama ce anume înseamnă bogăția. Atât de mulți bani încât să nu știm cum să-i cheltuim? 5 copii cu fonduri de studii asigurate? Câte o mașină pentru fiecare membru al familiei? Să nu mai lucrăm niciodată?

Când eram mică, aveam senzația că bogăția înseamnă câte un telefon fără fir în fiecare cameră din casă, iar eventual unul dintre telefoane să fie din jad ??‍♀️. Așa cum unii considerau că bogăția supremă înseamnă să ai dozator de apă în ușa frigiderului, acest concept evoluează odată cu noi (un alt lucru pe care-l credeam atunci când eram mică era că ești bogat atunci când ai o cutie poștală închiriată la oficiul poștal de care aparții; astfel, în loc de o adresă lungă, spuneai doar OP 1, CP1, ceea ce mi se părea extrem de cool ?).

Bogăția poate însemna să nu fim singuri, să împărtășim vacanțele cu cineva drag, să mâncăm cozonac de Crăciun la filme cu Harry Potter, să avem un fond de urgență sau să putem să ne luăm 3 luni de concediu sabatic fără plată. Poate însemna să avem analizele medicale pe verde, să avem masa plină de prieteni, să avem suficient timp de citit sau de sport, de hobby-urile preferate sau de un curs nou.

Dacă ne dorim să ne știm totuși bogați – bogați din punct de vedere financiar, ne putem face un plan de investiții și să ajungem la un fond de pensie, cu ajutorul dobânzii compuse.

Citește tot materialul despre cum să te pregătești pentru pensie: Make pensie sexy again!

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.