X
5 rezoluții financiare pentru 2024

5 rezoluții financiare pentru 2024

Rezoluții financiare pe care CHIAR să le poți îndeplini

Dacă una dintre rezoluțiile tale este să ajungi de la 0 la 1 milion, atunci cel mai probabil nu putem să dăm o rețetă pentru această variantă (pentru că nimeni nu poate). Însă, dacă ai vrea să setezi rezoluții mai realiste, care să se asorteze cu prezentul tău, dar să facă și un viitor mai bun, atunci încearcă cele 5 acțiuni de mai jos.

Cărțile și trainingurile de dezvoltare personală care erau foarte la modă acum 15 ani insistau pe a stabili obiective cât mai SMART: Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-Bound. Conceptul are dreptate, căci de multe ori uităm să stabilim aceste variabile:

  • Obiectivele nu sunt specifice, ci vagi: să fiu „bogat”, în loc de „să fiu stabil financiar”, sau „să am un fond de urgență și unul de pensie”
  • Nu măsurăm obiectivele, simțind că „vom ști când vom ajunge acolo după cum ne vom simți”: dorim să fim bogați, nu să avem, concret, o sumă de bani sau să măsurăm cât ne-au crescut investițiile
  • Ne propunem lucruri din zona fanteziei: să câștigăm la loterie peste noapte, să ne mutăm în insule și să fim toată ziua la plajă etc, în loc de a ne întreba cât de probabil este ca viața noastră să se schimbe atât de mult într-un singur an
  • Obiectivele relevante ne aduc aminte că ne putem dori orice, însă nu putem ajunge să avem totul: de aceea e important să ne setăm planuri care au legătură cu nevoile, dorințele și valorile noastre, în ordinea importanței lor
  • Partea de timp este importantă, deoarece multe obiective ar fi mult mai tangibile dacă le-am încadra într-o perioadă de timp rezonabilă (aici poți testa cum pot crește economiile/ investițiile tale cu ajutorul dobânzii compuse. Poate rezultatul de după 1 an nu te va da pe spate, însă cel de după 20 de ani cu siguranță va avea acest efect ^_^).

Ca orice concept extra uzitat, cel al obiectivelor SMART și-a pierdut din autoritate. Cu toate acestea, este un mod de a verifica rapid, în doar 5 pași, dacă lucrurile pe care ți le dorești și stabilești sunt și realizabile. Altfel, intră doar în sfera de visare ? (ceea ce este ok), sau cel mai probabil vei fi trist atunci când îți vei evalua anul în decembrie 2024 ? (ceea ce vrem să evităm, căci ne iubim cititorii și nu le dorim heartbreaks). ?

1️⃣ Urmărește-ți cheltuielile

Sperăm să nu te pierdem de la primul punct, DAR să nu știi pe ce se duc banii tăi este ca și cum ai face ordine într-o cameră remote. Pur și simplu, nu funcționează dacă nu ești acolo, să iei problema în propriile mâini și să știi cu ce lucrezi.

Am mai scris despre cum să îți urmărești cheltuielile, iar modalitățile sunt variate (de la a-ți lăsa singur voice notes, până la a le nota super old school pe caiet, de la a folosi aplicații precum SplitWise sau a îți crea propriul tabel care se potrivește categoriilor tale).

Urmărirea cheltuielilor te va ajuta să-ți dai seama unde cheltui mai mult sau mai puțin decât te aștepți, unde mai este loc și unde ar trebui să ajustezi, dacă poți avea și un buget de economisire/ investiții și ce anume ar trebui să schimbi în viața ta.

? Citește și aplică: 5 motive pentru care să-ți urmărești cheltuielile

2️⃣ Setează-ți obiectivele

2024 poate fi anul în care pornești un buget de studii pentru copii, un fond de pensie pentru tine, iei un credit de nevoi personale pentru a-ți decora locuința sau demarezi un alt proiect care te aduce mai aproape de viața pe care ți-o dorești.

Cel mai bun sfat pe care l-am primit a fost You can do anything, but you cannot do everything. (încă e greu să aud asta) ?. Acest lucru a însemnat pentru mine o ordonare și o prioritizare a tuturor lucrurilor pe care mi le doresc. Ceea ce vizualizez este că dacă nu-mi iau planurile în ordine, atunci toate se înghesuie pe aceeași ușă (a celor 24h dintr-o zi), fără să reușească să intre la concertul vieții mele?. Astfel că organizez intrarea conform bonurilor de ordine (analogy over). ?

Dacă îți dorești o călătorie specială în următorul an, bugeteaz-o separat, pentru a avea o perspectivă realistă asupra finanțelor tale. Dacă ai deja 5 invitații la nunți și vrei să le onorezi pe toate, bugetează și acest aspect. Dacă vrei să începi un master care trebuie plătit, ajustează acest lucru la cheltuielile pe care le ai deja și pe care le-ai urmărit la primul punct.

? Citește și aplică: O colecție despre bugete de vacanță și carduri de călătorii

3️⃣ Deschide-ți un cont de economii

Nu pot insista suficient asupra importanței somnului, și nu pot insista suficient asupra unui fond de urgență și de economii pentru a dormi mai bine ???.

Economiile ne ajută atât direct (în cazul unui incident neprevăzut, precum accident, concediere, nevoia sau oportunitatea de a nu lucra câteva luni, un telefon de la Jeremy Allen White pentru a juca împreună în următorul lui film și a pleca la Hollywood), cât și indirect (ne susțin moral senzația că suntem acoperiți și în siguranță în cazul oricărei probleme, fără să simțim lunar că ne cheltuim ultimele sute de lei înainte de salariu).

? Citește și aplică: Economii pentru copii, o colecție de materiale pentru părinți

4️⃣ Ia în calcul real estate

Știm, ușor de spus :), poate însă mai dificil de făcut. Ce dorim să subliniem este că:

  • În România poți achiziționa o locuință mult mai ușor ca în alte țări (dpdv al prețurilor raportate la salarii, respectiv al costului pe metru pătrat)
  • Băncile își adaptează continuu oferta pentru a rămâne relevante în competiție 
  • Dobânzile de la creditele ipotecare sunt chiar excelente anul acesta
  • Poți opta pentru un credit cu dobândă fixă în primii ani, pentru mai multă stabilitate
  • O locuință va fi mereu un activ în portofoliul tău.

Fie că dorești să ai propria casă sau să oferi acel loc în chirie, suntem convinși că ar fi o decizie bună pentru anul acesta.​​

? Citește și aplică: Ghid imobiliar, despre cum să faci cele mai bune alegeri atunci când achiziționezi o locuință

5️⃣ Investește pe termen lung

Make pensie sexy again este o sintagmă pe care ne place să o repetăm la nesfârșit, deoarece nu se vorbește suficient despre pilonul III, mai exact despre a ne retrage la pensie cu un venit superb, care să ne ofere un stil de viață precum al bătrâneilor ce cutreieră Europa cu cursiere, rulote și veliere. Am scris mult despre ce înseamnă și în ce constau investițiile, respectiv despre cum avem senzația că investițiile sunt ceva speculativ, ce ne schimbă viața peste noapte, când sunt de fapt un concurs de anduranță, pe care-l întreprindem ani întregi pentru rezultatele de mai sus (vezi de ce ne încurcă conceptul de instant gratification în investiții).

? Citește și aplică: Baking vs Banking, sau de ce asemănăm investițiile cu brutăriile cu maia

? Bonus: trei produse financiare care îți pot susține planurile din 2024

ProSave de la ProCredit

Poți avea un depozit la termen cu ProSave de la ProCredit Bank și o dobândă de 3,5% pe 6 luni, respectiv 3,8% pentru 12 luni la depozitele în € până la sfârșitul lunii. Este un mod excelent de a începe să economisești și să vezi rezultatele într-un timp scurt, respectiv să ai mai multă grijă de banii tăi (în loc să-i vezi pe cardul tău de debit și să te inspire la noi cheltuieli) ?.

? Aplică aici pentru ProSave

Raiffeisen Digital Bank

Contul bancar de la RDB a fost dragoste la prima vedere încă din toamnă, atunci când a fost lansat ? este ușor și intuitiv de folosit, are comisioane mici, mult cashback și se asortează cu rezoluțiile de a cheltui cu cap și a urmări ce tipuri de cheltuieli facem.

? Aplică aici pentru Raiffeisen Digital Bank

Creditul ipotecar de la Garanti 

Dacă iei în calcul rezoluția numărul #4 de mai sus, atunci apelează la creditul în RON cu dobândă fixă în primii 5 ani de la Garanti. Îți va acorda stabilitate pentru primii ani de rate și te va ajuta să devii proprietar mai repede decât crezi ?.

? Aplică pentru un credit ipotecar de la Garanti BBVA

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.