X
5 motive pentru care să-ți urmărești cheltuielile

5 motive pentru care să-ți urmărești cheltuielile

Și ce poți face cu informațiile obținute. Precum în bancul cu cei care speră să câștige la loterie dar nici măcar nu au înscris un bilet, tindem să ne întrebăm mereu unde au dispărut banii noștri și pe ce se duce salariul la final de lună. 

De ce să îți analizezi tranzacțiile și cheltuielile

Îți vei scrie tu propria poveste

Ne gândim frecvent la ce va rămâne după noi, dacă suntem memorabili sau importali, dacă povestea noastră contează și dacă facem suficiente eforturi pentru a ne lăsa amprenta asupra celor din jur. Însă atunci când facem un pas în spate și ne uităm per ansamblu la viața noastră, putem observa și domeniile în care avem locus of control și posibilitatea de a schimba lucrurile începând de azi.

Dacă dorim să ne scriem propria poveste cât mai bună (astfel încât în ochii noștri să ia Oscarul, nu zmeura de aur), atunci avem nevoie să ne concentrăm pe domeniile asupra cărora putem acționa acum, și care ne oferă suficiente măsurabile pentru a ne înregistra progresul.

Ai nevoie de date pentru a avea o imagine de ansamblu

Problemele legate de buget pot fi multiple, însă la fel ca în obiectivele SMART, care au nevoie să fie realiste și măsurabile, fără un set de date concrete nu vom putea niciodată să analizăm ce anume nu funcționează și ar trebui să schimbăm.

Acesta este primul pas pentru a ne înțelege orice situație, și, din păcate, cel mai sărit – sau în cel în care majoritatea se poticnește. „Secretul” este să facem lucrurile suficient de simple și de fun, astfel încât notarea cheltuielilor să nu implice un efort prea mare, ci să ne bucurăm de efectele acestui obicei.

Ai nevoie de categorii pentru a observa tipare de comportament

Ce faci odată ce ai obținut un raport al tuturor cheltuielile tale și ai o listă cu sute de elemente adunate dintr-o lună? Pasul preferat al oricui iubește tabelele și organizarea: să le analizezi, observi după categorii, să ai o imagine de ansamblu și să tragi concluzii despre ce poți face mai bine.

Poți optimiza cheltuielile

Ți-ai dat seama că dai prea mulți bani pe echipament sportiv și poate te-ai descurca și altfel? Consumi foarte mult pe utilități și poate le poți optimiza pe acestea? (Aici ai 20 de modalități simple pentru a economi lunar).

Oricare ar fi insight-ul obținut, vei putea să îți propui o ajustare sau o schimbare doar după ce privești tabloul lunar al cheltuielilor tale și observi care sunt tiparele care te ajută și care nu.

Poți face economii și investiții

–> Una dintre consecințele noastre preferate ale acțiunilor pe care le facem ☺️☺️☺️. Odată ce am optimizat obiceiurile de consum, putem ști exact ce sumă lunară alocăm pentru un depozit de economii, pentru a investi sau pentru a contribui unei pensii private sau asigurări de sănătate mai bune.

În funcție de obiectivele și nevoile tale, suntem aici gata să îți oferim asistență și să te ajutăm pentru a găsi cel mai bun produs bancar pentru tine. 

Trucuri pentru a înregistra ușor cheltuielile

Folosește Aplicația Bankata

Cea mai bună veste este că nici nu trebuie să faci ceva concret pentru a ști unde se duc banii tăi. Ca să nu ne petrecem timpul notând pe îndelete fiecare tranzacție, am gândit, creat și lansat 🚀 Aplicația Bankata 🚀, care îți înregistrează automat cheltuielile. Cum funcționează procesul?

Prin aplicația Bankata îți poți reuni toate conturile bancare înregistrate în Europa. Ulterior, aplicația îți înregistrează cheltuielile, fără să fie nevoie să le introduci manual. La final, primești rapoarte organizate de cheltuieli, pentru ca totul să fie ordonat, așa cum ne place. 😎

Cum poți descărca aplicația

🤩 Aici ne găsești în App Store 🍏

🤩 Aici ne găsești în Play Store 🤖

Aplicația a fost descărcată în multiple țări din Europa și este 100% made in România, lucru cu care ne mândrim 🥹. Poți citi mai multe într-un interviu la I Like IT aici.

Cum poți citi mai mult despre aplicația Bankata

Poți citi în pagina dedicată aplicației mai multe despre protocoalele de securitate, cum funcționează fiecare pas și care sunt următoarele opțiuni și features disponibile.

Rubrica de obiecții și proteste 

Simt că acest obicei m-ar constrânge

Tehnic vorbind, orice lucru care merge bine în viața ta te constrânge. Dacă ai un job bun, o bună relația cu familia sau prietenii s-ar putea să nu îți dorești să emigrezi într-o țară mai bună. Dacă ești într-o relație monogamă fericită, nu vei căuta noi parteneri. Dacă ai copii sau animale în grijă, nu poți mereu să călătorești spontan. Însă ai făcut alegerile respective pentru că ești mulțumit de avantajele lor și dorești să ai acele persoane sau lucruri în viața ta.

Tot tehnic vorbind, poate vei petrece 5 minute pe săptămână analizând cheltuielile tale. Practic, vei obține date și tipare, vei înțelege obiceiuri și vei putea face schimbări mai ușor.

Îmi este greu să îmi formez obiceiuri

O modalitate excelentă pentru a dezvolta un nou obicei este să te întrebi care este diferența dintre obiectivul aparent și obiectivul real. De exemplu, dacă îți dorești să meditezi zilnic, acesta este doar un obiectiv aparent, deoarece de fapt tu vrei să îți sporești concentrarea sau scazi anxietatea. Dacă vrei să alergi, poate obiectivul tău este legat de a te menține într-o formă vitală sau a te bucura de endorfine.

Să îți analizezi cheltuielile este un obicei aparent. Odată ce ai instalat aplicația, nici nu este nevoie să îți introduci manual cheltuielile, deoarece ele se înregistrează automat. Obiectivul tău real este să îți înțelegi mai bine comportamentul de consum, să ai libertate financiară și să poți face economii sau investiții.

Bonus: recomandăm:

Îmi place să fiu spontan și creativ

Unul dintre cele mai întâlnite mituri este că avem nevoie de o libertate dincolo de orizonturi pentru a crea și a avea un spirit complet neconstrâns de nici o regulă, cutumă socială sau program. De fapt, avem nevoie de inspirație, de întâmplări în jur, de relații sociale, de rutină și de întreruperea rutinei, de constrângeri pentru a fi creativi și productivi. Majoritatea romanelor care ne plac au fost scrise pe masa din bucătărie, ilustrațiile pe care le trimitem în stories făcute pe o masă strâmtă, împărțită cu copiii, scenariul Dune a fost scris în MS-DOS, iar pictorii din Renaștere aveau o viață mult mai grea decât cea pe care o avem acum.

Happy tracking!

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.