5 motive pentru care să-ți urmărești cheltuielile

Și ce poți face cu informațiile obținute

 

Precum în bancul cu cei care speră să câștige la loterie dar nici măcar nu au înscris un bilet, tindem să ne întrebăm mereu unde au dispărut banii noștri și pe ce se duce salariul la final de lună. 

Îți vei scrie tu propria poveste

Ne gândim frecvent la ce va rămâne după noi, dacă suntem memorabili sau importali, dacă povestea noastră contează și dacă facem suficiente eforturi pentru a ne lăsa amprenta asupra celor din jur. Însă atunci când facem un pas în spate și ne uităm per ansamblu la viața noastră, putem observa și domeniile în care avem locus of control și posibilitatea de a schimba lucrurile începând de azi.

Dacă dorim să ne scriem propria poveste cât mai bună (astfel încât în ochii noștri să ia Oscarul, nu zmeura de aur), atunci avem nevoie să ne concentrăm pe domeniile asupra cărora putem acționa acum, și care ne oferă suficiente măsurabile pentru a ne înregistra progresul.

 

Ai nevoie de date pentru a avea o imagine de ansamblu

Problemele legate de buget pot fi multiple, însă la fel ca în obiectivele SMART, care au nevoie să fie realiste și măsurabile, fără un set de date concrete nu vom putea niciodată să analizăm ce anume nu funcționează și ar trebui să schimbăm.

Acesta este primul pas pentru a ne înțelege orice situație, și, din păcate, cel mai sărit – sau în cel în care majoritatea se poticnește. „Secretul” este să facem lucrurile suficient de simple și de fun, astfel încât notarea cheltuielilor să nu implice un efort prea mare, ci să ne bucurăm de efectele acestui obicei.

 

Ai nevoie de categorii pentru a observa tipare de comportament

Ce faci odată ce ai notat toate cheltuielile tale și ai o listă cu sute de elemente adunate dintr-o lună? Pasul preferat al oricui iubește tabelele și organizarea: să le ordonezi după categorii, pentru a avea o imagine per ansamblu, să vezi care etichete consumă mai mult, care aproape deloc, unde poți face schimbări și, mai ales, unde se duc toți bani tăi (??!!!).

 

Poți optimiza cheltuielile

Ți-ai dat seama că dai prea mulți bani pe echipament sportiv și poate te-ai descurca și altfel? Consumi foarte mult pe utilități și poate le poți optimiza pe acestea? (Aici ai 20 de modalități simple pentru a economi lunar).

Oricare ar fi insight-ul obținut, vei putea să îți propui o ajustare sau o schimbare doar după ce privești tabloul lunar al cheltuielilor tale și observi care sunt tiparele care te ajută și care nu.

 

Poți face economii și investiții

Una dintre consecințele noastre preferate ale acțiunilor pe care le facem ☺️☺️☺️. Odată ce am optimizat obiceiurile de consum, putem ști exact ce sumă lunară alocăm pentru un depozit de economii, pentru a investi sau pentru a contribui unei pensii private sau asigurări de sănătate mai bune.

În funcție de obiectivele și nevoile tale, suntem aici gata să îți oferim asistență și să te ajutăm pentru a găsi cel mai bun produs bancar pentru tine. 

 

Trucuri pentru a înregistra ușor cheltuielile

Folosește aplicații

Fie că folosești Splitwise, despre care am scris și atunci când am vorbit despre cum să gestionezi bugetul în cuplu, fie că inventezi propriile tale tabele sau folosești pixul și hârtia, orice metodă este bună dacă funcționează pentru tine. Recomandăm, totuși, o variantă digitală, pentru calcule automatizate.

Ajută-te de produsele bancare inteligente

Multe aplicații de banking încearcă acum să îți eticheteze cheltuielile într-un mod organizat, iar din cele testate de noi, George by BCR și Revolut funcționează cel mai bine.

George poate integra și cheltuielile de pe cardurile altor bănci, pentru a-ți da un raport complet, iar Revolut îți oferă categorii personalizate, pe care le va ține minte mereu pentru comerciantul respectiv. 

  • Poți aplica aici la un card George de la BCR
  • Poți aplica aici la Revolut, obținând trei luni de Platinum gratis

Notează-le săptămânal

Sau zilnic, sau o dată la zece zile, sau la 13. Numărul este ales de tine, contează ca obiceiul să poată fi susținut și legat de stilul tău de viață și confortul înregistrat. Dacă exersezi bugetul în familie, poți face din asta o rutină la cafea de miercuri, sau poți face asta luni seară, observând cheltuielile săptămânii trecute, poți să le analizezi pe toate pe data de 3 a fiecărei luni sau atunci când primești salariul.

Lasă-ți voice notes

Dacă ești constant pe drumuri, la volan sau fără acces la aplicațiile necesare, atunci poți înregistra mesaje vocale, pe care să le asculți la sfârșit de zi, săptămână sau lună. Îți poți elibera mintea pe moment de ce anume trebuie notat și să ai totul la îndemână atunci când vei fi în momentul potrivit să reunești datele. 

 

Rubrica de obiecții și proteste 

Simt că acest obicei m-ar constrânge

Tehnic vorbind, orice lucru care merge bine în viața ta te constrânge. Dacă ai un job bun, o bună relația cu familia sau prietenii s-ar putea să nu îți dorești să emigrezi într-o țară mai bună. Dacă ești într-o relație monogamă fericită, nu vei căuta noi parteneri. Dacă ai copii sau animale în grijă, nu poți mereu să călătorești spontan. Însă ai făcut alegerile respective pentru că ești mulțumit de avantajele lor și dorești să ai acele persoane sau lucruri în viața ta.

Tehnic vorbind, poate vei petrece 15 minute pe săptămână notând cheltuielile tale. Practic, vei obține date și tipare, vei înțelege obiceiuri și vei putea face schimbări mai ușor.

Îmi este greu să îmi formez obiceiuri

O modalitate excelentă pentru a dezvolta un nou obicei este să te întrebi care este diferența dintre obiectivul aparent și obiectivul real. De exemplu, dacă îți dorești să meditezi zilnic, acesta este doar un obiectiv aparent, deoarece de fapt tu vrei să îți sporești concentrarea sau scazi anxietatea. Dacă vrei să alergi, poate obiectivul tău este legat de a te menține într-o formă vitală sau a te bucura de endorfine.

Să îți notezi cheltuielile este un obicei aparent. Scopul nu este să aduni hârtii, tabele sau date într-o aplicație. Nu te ascultă cineva din ele și nu te va scoate la tablă. Obiectivul tău real este să îți înțelegi mai bine comportamentul de consum, să ai libertate financiară și să poți face economii sau investiții.

Bonus: recomandăm:

Îmi place să fiu spontan și creativ

Unul dintre cele mai întâlnite mituri este că avem nevoie de o libertate dincolo de orizonturi pentru a crea și a avea un spirit complet neconstrâns de nici o regulă, cutumă socială sau program. De fapt, avem nevoie de inspirație, de întâmplări în jur, de relații sociale, de rutină și de întreruperea rutinei, de constrângeri pentru a fi creativi și productivi. Majoritatea romanelor care ne plac au fost scrise pe masa din bucătărie, ilustrațiile pe care le trimitem în stories făcute pe o masă strâmtă, împărțită cu copiii, scenariul Dune a fost scris în MS-DOS, iar pictorii din Renaștere aveau o viață mult mai grea decât cea pe care o avem acum.

 

Happy tracking!

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.

Aboneaza-te la newsletter

Fii mereu la curent cu cele mai noi carduri si credite.

You have Successfully Subscribed!