X
3 borcane pentru un viitor financiar durabil

3 borcane pentru un viitor financiar durabil

“Cum pot pune deoparte niște bani pentru copil?” Este o întrebare derulată în buclă în mintea multora dintre părinții care se gândesc cum să le ofere copiilor un avantaj financiar la vârsta maturității, adică pe la 20-21 de ani, când urmează să-și facă un rost în viață pe cont propriu. Pentru cei mai mulți pare un efort pe care nu și-l pot permite din cauza cheltuielilor zilnice, din ce în ce mai apăsătoare.

Dar, de fapt, nu banii pentru agoniseală sunt cei care lipsesc cu adevărat, ci mai degrabă educația financiară. Și veți afla în cele ce urmează cum sumele mici, dar economisite/investite constant, pot face o mare diferență în timp. Însă, pentru început, trebuie reținut un aspect esențial pentru o bază financiară sănătoasă, pe care am putea să le-o oferim celor mici: nu îi răsfățați și nu compensați cu cadouri lipsa timpului petrecut cu ei. Chiar dacă vă vine greu să faceți acest lucru, ar fi bine să știți că le-ați putea face rău pe termen lung. Ca atare, întotdeauna dați o valoare, o justificare pentru tot ceea ce oferiți, pentru ca micuțul să nu se obișnuiască cu ideea că la orice solicitare va și primi necondiționat, fără niciun efort, ceea ce dorește. O recompensă imediată va face copilul să deprindă plăcerea satisfacției imediate, pe care apoi, ca adult, o va căuta toată viața, ajungând un adult frustrat și mereu nemulțumit de ce și cât primește.

 

Ce este Testul Bomboanelor?

S-a făcut un experiment care se numește “Testul bomboanelor” – găsiți nenumărate clipuri și pe YouTube cu “Candy challenge” sau “The Marshmallow test”- care le testează răbdarea. Și nu doar atât. Testul îi învață pe copii că, dacă au răbdare, pot să obțină mult mai mult. La baza acestui “experiment” stă o simplă alegere pe care copilul trebuie să o facă: ia astăzi o bomboană sau așteaptă până mâine când poate lua 3! Din studiu a reieșit că cei care acceptă să amâne momentul au o rată de succes în viață cu 82% mai mare decât ceilalți.

 

Metoda celor “3 BORCANE”

O altă modalitate prin care să le creșteți gradul de răbdare, dar și responsabilitatea față de valoarea banilor ar fi aplicarea regulii celor “3 BORCANE”. Luați 3 borcane transparente, pe care scrieți:

  1. VENITURI/ECONOMII
  2. DORINȚE/CADOURI
  3. AMENZI/PENALITĂȚI

În borcanul de economii, cei mici vor strânge bani primiți pentru îndeplinirea unor diverse sarcini pe care le dați, dar aveți grijă ce task-uri pregătiți, pentru a nu înțelege că pentru tot ceea ce fac trebuie să primească bani. Ca atare, nu includeți printre “plătite” activități pe care trebuie să le facă în mod normal, ca de exemplu curățenia în propria cameră, spălatul farfuriei din care mănâncă, lecțiile etc. Apoi, din borcanul cu banii primiți, singur își va pune în borcanul al doilea suma necesară pentru una dintre dorințele pe care vrea să și le îndeplinească singur, cu bani câștigați. Pe măsură ce vor repeta acest exercițiu, veți observa că cei mici devin mai cumpătați. Borcanul cu bani câștigați nu se va mai goli atât de repede ca la început, pentru că vor învăța ce înseamnă să muncești pentru bani și se vor gândi de două ori înainte de a-și satisface o dorință. Borcanul al treilea îi va învăța că, dacă nu respectă regulile “jocului”, riscă să rămână fără o parte din bani.

 

Educație financiară pentru copiii tăi

Și, dacă ne-am pregătit să oferim copiilor lucrul cel mai de preț, educația financiară solidă, iată cum le putem oferi, după ce devin majori, și un ajutor financiar concret, care să le permită să pornească cu dreptul pe cont propriu. Și de această dată, trebuie răbdare. Răbdare și consecvență, de această dată din partea dumneavoastră, a părinților. Iată ce poate înseamna aceasta: dacă vă permiteți să puneți deoparte 500 de lei pe lună, de la nașterea copilului, până când împlinește vârsta de 20 de ani, cu o dobândă de 5% pe lună ajungeți la suma de 190.000 de lei. Atenție, dacă nu vă apucați din timp de economisit și încercați să… recuperați pe parcurs, nu veți avea același randament. Din calcule reiese că, dacă vă apucați să strângeți bani când copilul are deja 10 ani, vârsta la care vrem să îi oferim ajutorul financiar rămânând tot 20 de ani, chiar și cu o sumă dublă depusă veți strânge doar 150.000 de lei. Cu alte cuvinte, veți fi mai câștigați cu sume mai mici economisite, dacă sunteți consecvenți pentru mai mult timp. În plus, presiunea financiară asupra bugetului familiei, evident, nu va fi la fel de mare.

Dacă totuși nu vă puteți perminte 500 de lei lunar, puteți încerca cu 150 de lei sau chiar cu 100 de lei. Dacă optați pentru o asigurare de viață cu acumulare, în cazul în care depuneți 100 de lei lunar, după 30 de ani, cu o dobândă de 7% nominală, puteți obține undeva la peste 100.000 de lei.

Așadar, cu borcane pe post de fonduri, pentru cei mici, și cu instrumente financiare inteligent folosite, pentru noi, părinții, le putem oferi copiilor noștri, cu un efort minim, o educație financiară temeinică și un ajutor substanțial, care să le asigure un start bun în viață.

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.