X
10 greșeli de evitat în investiții ⋆ Bankata

10 greșeli de evitat în investiții

Greșeli de evitat în investiții împreună cu soluțiile lor

Trecem prin greșeli comune în investiții (conform Warren Buffett & Charlie Munger), dar și prin soluții pe care le poți aplica imediat. Dacă nu investești deja, putem considera că asta este deja o greșeală în sine  🙃, dar dacă investești, atunci vezi dacă nu cumva unele erori factuale pot duce la situațiile de mai jos 🤗.

Ce este o greșeală în investiție

Personal, sunt destul de sceptică asupra lucrurilor evaluate doar după rezultat, și nu după intenție. În hindsight putem fi cu toții înțelepți, atunci când avem toate informațiile, spunând arogant „Ce credeai că o să se întâmple? Era evident!”, însă atunci când suntem în mijlocul poveștilor, nu știm niciodată. Nu știm dacă ne-am informat suficient, dacă suntem ignoranți față de fapte mai importante, dacă avem acces la tot ce contează, dacă ar trebui să fim mai curajoși sau mai nepăsători, mai răbdători sau mai oportuniști.

Greșelile în investiții sunt taxate atunci când ne uităm la rezultat ani mai târziu, când am pierdut sume semnificative de bani sau atunci când nu obținem un randament suficient pe termen lung (suficient, adică cel puțin peste procentul inflației). În afară de aceste momente, este dificil să evaluăm dacă o acțiune este o greșeală pe moment. Investițiile sunt un proces ce are sens doar atunci când ne uităm la el în timp, deci nu putem hotărî azi că am greșit.

Altfel spus, investițiile sunt precum un vaccin. Dacă azi ne vaccinăm de gripă, acesta ar trebui să ne protejeze un sezon întreg. Nu îi simțim beneficiul în ziua în care ne-am vaccinat, nu ne simțim diferit, zilele noastre arată teoretic la fel, însă după un sezon întreg putem evalua că am fost protejați și asigurați.

Greșeala de a nu avea răbdare

Pentru că cel mai important factor din investiții este cel de timp, cea mai mare greșeală pe care o putem face în investiții este să nu avem răbdare și să ne dorim să ne retragem mai repede investițiile, să nu respectăm obiectivul inițial, să ne speriem și să vrem să întrerupem procesul atunci când randamentul scade. De exemplu, fondul S&P are un randament istoric de 10%, însă dacă ne-am uita de aproape la zilele în care nu a performat bine și am retrage investiția, nu am mai beneficia de acel 10% istoric, ci ne-am poticni la primul procent sub medie.

1️⃣ Monitorizarea prea îndeaproape a pieței

Dacă te gândești zilnic la activele în care ai investit, vei dezvolta o ușoară obsesie (?) intensă și subiectivă față de informațiile respectivă. Cel mai probabil, vei deveni sensibil la orice scădere de preț, dorind să vinzi instant (pentru că ți-e teamă că vei pierde toată investiția), sau să cumperi imediat (sperând că ai identificat tu prețul optim). La fel, vei fi tentat să cash out atunci când crește prețul, sau să nu mai investești în ziua salariului dacă prețul a crescut.

Ce se întâmplă atunci când monitorizezi piața prea îndeaproape este că ajungi să faci un micromanagement zilnic, în loc de a aborda activul respectiv din punct de vedere istoric. Te stresezi constant și pierzi din vedere faptul că scopul era să lași cozonacii la dospit, nu să-i verifici din 5 în 5 minute.

Warren Buffet sugerează să ne concentrăm pe ceea ce este 1) important și 2) knowable. Practic, nu o să aflăm mai multe despre piață dând zilnic refresh, așa cum nu înțelegem mai multe nici dând refresh pe profilul Mihaelei de la contabilitate care se împacă sau nu cu iubitul din liceu.

Citește și: Cum funcționează dobânda compusă și de ce este o minune matematică

Soluție

XTB a lansat un serviciu automat de investiții prin care poți investi pasiv, în funcție de setările stabilite de tine, ETF-uri și fracțiuni de ETF-uri, poți face plăți recurente și aloca procente pentru fiecare investiție. Citește mai multe aici despre cum poți investi pasiv prin XTB (în timp ce te bucuri de viață și de alte lucruri care contează).

Aplică aici la XTB

2️⃣ Atenția față de prețul de achiziție 

Este uman și firesc să te simți atașat față de prețul de achiziție al unei acțiuni. Este ca și cum te-ai fi gândit să investești într-o afacere cu măști medicale în 2019 (jackpot!), versus căutai să le cumperi la suprapreț la începutul lui 2020 (not jackpot).

Atunci când vorbim de acțiuni care au crescut semnificativ de-a lungul timpului, ne imaginăm cum ar fi fost să fi investit în Amazon sau Meta acum zeci de ani, să fi simțit succesul Tesla de la început etc – bineînțeles că ar fi fost perfect să facem toate acestea în trecut cu informațiile de acum, însă este mai important să acceptăm că probabil acele acțiuni vor înregistra și o creștere pe termen lung. 

Nu te lăsa pradă nostalgiei acțiunilor (dacă ar exista acest termen), căi acestea nu sunt despre empatie. Cu toții am fi fost mai smart în liceu și ar fi fost super să începem să investim de atunci, dar putem schimba doar lucrurile care încep azi 🤗.

Soluție

Better done than perfect: acesta este un alt motto pe care-l putem urmări în investiții, atunci când ne blocăm în decizii.

Ne-a plăcut mereu Saxo Bank, dar recent au scăzut mult comisioanele (citește despre asta aici) și au pornit o companie excelentă, prin care poți primi în cont 200€ pentru a acoperi costurile de tranzacționare, dacă îți deschizi un cont până la 23 Februarie. 🎩 

Aplică aici pentru un cont Saxo și poți câștiga 200€

3️⃣ Să nu vedem pădurea de copaci

Atunci când evaluăm o companie în care am dori să investim, lucrurile la care ne uităm ar trebui să fie:

  • Management-ul acelui business
  • Viitorul economic din acea industria
  • Prețul acțiunii. 

Însă dorința de înțelegere exhaustivă ne poate face să ramificăm întregul research asupra… tuturor domeniilor care mai există pe lume? Și să nu mai luăm niciodată o decizie. Acest domeniu este printre puținele în care departamentul R&D (research and development) nu trebuie susținut prea mult, căci vom ajunge într-un rabbit hole al Internetului 🙃.

Soluție

În loc să ne petrecem tot timpul pe Internet crezând că facem ceva util, putem copia (da, chiar copia) strategia de investiții a altora în care avem încredere. Găsești această funcție pe eToro, brokerul intuitiv care îți prezintă diverși investitori influencers (ca într-o rețea socială), al căror model poate fi adaptat printr-un singur buton.

Aplică aici pentru un cont eToro

4️⃣ Ne alegem provocări dificile

Lucrurile complicate nu sunt neapărat o virtute – cel puțin, nu în investiții. Lucrurile complicate sunt apreciate în poveștile tip Hollywood, în care personajele se înfruntă cu situații nefavorabile pe care reușesc să le răstoarne în favoarea lor. DAR :), atunci când vorbim de investiții, este mai ușor să facem lucrurile simple, fără să ne pierdem în acrobații complicate. Poate părea contraintuitiv, însă este o veste bună.

Soluție

În loc să cauți cel mai ascuns colț al Internetului pentru o informație complicată, poți începe cu acțiuni simple, al căror succes și a căror creștere sunt cunoscute. Iar dacă nu ai bugetul unei întregi acțiuni, poți cumpăra fracțiuni de acțiuni și să alegi mai multe, în funcție de preferințele tale. Investimental este un broker modern, care îți oferă această opțiune, împreună cu alte avantaje croite pe nevoile utilizatorilor.

Aplică aici pentru un cont Investimental

5️⃣ Ne oferim orizonturi prea mici

Senzația că suntem documentați poate fi mult fracționată de informația la care suntem expuși. De exemplu, dacă trei colegi de-ai noștri investesc în Hidroelectrica, atunci cel mai probabil luăm o decizie foarte bună atunci când facem și noi același lucru, căci auzim numele acesta peste tot. Pe de altă parte, această bulă de date se bazează pe algoritmi ai rețelelor sociale și pe atenția pe care o avem activată.

Atunci când vorbim despre investiții ne ajută să ne lărgim orizonturile: nu este nevoie să cunoaștem îndeaproape industria, ci să aibă un randament bun, pe care să ne putem baza. Oportunitățile pot fi oriundem inclusiv în universuri pe care nu le cunoaștem.

Soluție

Dacă te uiți doar la piața imobiliarelor și ignori automotive (de exemplu), iar în calcul ce spun experții despre care sunt acțiunile ce merită urmărite la Bursa de Valori București anul acesta. 

Citește aici care sunt acțiunile pe care merită să le urmărești la BVB în 2024

6️⃣ Suntem zilnic activi 

La fel precum situația în care ne alegem provocări dificile, investițiile sunt o excepție de activitate, în care inactivitatea este recompensată. Dacă în sport avem nevoie de antrenamente constante și susținute, să nu părăsim terenul și să continuăm să ne provocăm, în investiții este suficient să facem minimul de activitate, precum depuneri lunare sau anuale.

Soluție

Alege Goldring ca broker pentru seriozitatea și siguranța cu care vine la pachet și lasă-ți investițiile să crească, în timp ce tu te ocupi de lucrurile care contează în viața ta. Cu Goldring poți tranzacționa și titluri de stat, un tip investiții conservator, cu risc mic.

Aplică aici pentru un cont Goldring

7️⃣ Diversificăm prea mult

Odată ce simți spiritul investițiilor, s-ar putea să ai nevoie de a diversifica prea mult portofoliul tău – deși este posibil ca primele 5 active pe care le-ai ales deja să fie suficient de bine. Dar, în același timp, dacă adaugi mereu noi acțiuni, acesta ar putea scădea media randamentului tău general și să ai un dezavantaj la final (din punct de vedere matematic, căci asta este tot ce contează).

Soluție

Dacă simți că nu știi suficient despre investiții, alege un ETF de încredere, cu istoric pozitiv. Banca Transilvania Capital Partners este recunoscut pentru contribuția la dezvoltarea pieței de capital din România, intermediind peste 50 de oferte publice, iar pe piața obligațiunilor municipale sunt lideri de piață, cu finanțări de peste 600 milioane €.

Ne place BTCP pentru că este un broker român, membru a Grupului Financiar Banca Transilvania, cea mai mare bancă locală. Procedura de deschidere a contului este simplă, 100% digitală.

Aplică aici pentru un cont BTCP

8️⃣ Avem confirmation bias

Acest lucru ține mai mult de relația noastră cu informația, cu faptele și ce anume ne dorim sau nu să auzim. Anul trecut studiile spuneau că pentru generația Z TikTok a depășit Google ca motor de căutare, iar în majoritatea cazurilor în care cineva spune „am citit un articol” de fapt a văzut un TikTok.

Problema este că atunci când căutăm ceva pe Internet tindem să frazăm într-un mod ce ne confirmă ceea ce credeam deja (ca atunci când punem întrebări cu sugerat). Sau, cum ar spune un personaj clasic din True Detective:

Este dificil să te uiți cu o atitudine fresh asupra unei situații, mai ales atunci când investițiile nu sunt specialitatea ta (ceea ce este ok, un portofoliu de investiții nu este destinat doar tipilor de pe Wall Street, ci oricui, asta e și ideea).

Confirmation bias te afectează atunci când nu știi dacă să păstrezi sau nu un activ în portofoliu. De exemplu, ai putea fi tentat să cauți „de ce acțiunile la X vor crește” atunci când speri că vor crește, și astfel să te învârți în același cerc.

Soluție

Trimitem periodic un newsletter mai mare și un newsletter mai mic (de buzunar) cu informații condensate și aplicabile despre acțiuni financiare și decizii inteligente. Ne place să scriem așa cum ne-ar fi plăcut și nouă să ne fi fost explicate lucrurile și nu trimitem niciodată spam 💛. Abonează-te mai jos la Newsletterul nostru în care abordăm aceste teme utile în investiții 🎓

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

9️⃣ Urmăm mulțimea

Mica bulă din care facem fiecare parte ne poate da senzația că un anumit lucru este ceva ce face toată lumea – precum valul de investiții în NFT, sau grupurile de crypto bros. Este ca atunci când credem că filmul preferat al oricui este Lord of the Rings sau că nimeni nu a auzit de Taylor Swift 🙈🙈🙈.

În investiții nu este despre micul nostru cerc sau despre ce credem că fac ceilalți. Este despre matematică, siguranță sau obiectivă. Nu te lăsa impresionat și confuz de ceea ce fac ceilalți, deoarece s-ar putea să fie mânați de aceleași trenduri, sau să nu se documenteze corect.

Soluție

Alege investiții conservatoare și sigure de care nu ai auzit încă și ascultă podcastul Bankata cu Adrian Codirlașu, despre unde poți să investești 10.000 lei în 2024. Dacă podcasturile nu sunt your thing, atunci citește materialul condensat cu informațiile date de invitatul nostru aici: Cum să investești 10.000 de lei în 2024.

Citește aici care sunt investițiile sigure te care nu ai auzit încă

1️⃣0️⃣ Ne concentrăm pe comisioane, și nu pe omisiuni

Majoritatea nu ne pricepem la investiții, deoarece nu acesta este jobul nostru. Cel mai probabil, nu avem în vedere tot ce este relevant și ce ne interesează, încă nici nu știm ce nu știm. Lucrurile pe care nu le știm pot fi mai importante decât informațiile din fața noastră (care sunt, de obicei, comisioanele și randamentele). 

Dacă știm că avem un blind side pentru anumite informații, ne putem documenta de la experți și, practic, să externalizăm acest efort.

Soluție

Dacă ar fi să dăm un singur sfat despre educație financiară, ar fi Make pensie sexy again! Să investim într-un fond de pensie de care să ne bucurăm în anii de seniorat, așa cum merităm. Am povestit într-un material amplu ce este și cum funcționează pilonul III de pensie și de ce merită să ne ocupăm mai mult de el.

Citește aici cum să ai grijă de pilonul III de pensie

 

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.